Μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη με έδρα τον κινηματογράφο ‘Αστορ, στο κέντρο της Αθήνας, στήνει από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και για τους επόμενους έξι μήνες η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), προβάλλοντας ταινίες που «αγαπήθηκαν και ξεχάστηκαν, κι άλλες που ψάχνουν ακόμα το κοινό τους». Συνολικά 35 ελληνικές ταινίες που σπάνια βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά».

Ειδικότερα, μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα, από νωρίς το απόγευμα ή από αργά το βράδυ, ο κινηματογράφος ‘Αστορ θα φιλοξενεί «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του αφιερώματος, ελληνικά φιλμ των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80. Eπιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, οι ταινίες του αφιερώματος εντάσσονται σε ιδιαίτερους κύκλους προβολών (Ξοδεμένα 80, Ερωτικά Γράμματα, Μανίες, Βρώμικο Ψωμί, Παράξενο Τότε I & II, Είδη Υπό Εξαφάνιση κ.α.), και αναδεικνύουν τάσεις και εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες τριών δεκαετιών.

Τις ταινίες και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, ‘Αγγελος Φραντζής και άλλοι.

Η αρχή θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου με τους Γιώργο Ζώη και Έκτορα Λυγίζο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, υπό τον γενικό τίτλο «Αόρατη Απειλή», τις ταινίες «Κίερον» (1967) του Δήμου Θέου, «Υπόγεια Διαδρομή» (1983) του Απόστολου Δοξιάδη και «Δια Ασήμαντον Αφορμήν» (1974) του Τάσου Ψαρρά, ενώ ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σε μεταμεσονύχτια προβολή την «Πρωινή Περίπολο» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη.