Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.03.2024

Τι πρέπει να ξέρετε για τον «πυροβολισμό» της ΕΚΤ

Σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times αναφέρονται στις πιέσεις που ασκεί η ΕΚΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.
Τι πρέπει να ξέρετε για τον «πυροβολισμό» της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό ρευστό που προσφέρει, ήταν μια «προειδοποιητική βολή» προς την Ελλάδα και προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανασκεφτεί την απειλή να εγκαταλείψει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης όταν λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου και να κλείσει μια νέα συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών του eurogroup όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν δεν το κάνει, η τύχη του τραπεζικού συστήματος της χώρας –και εντέλει η συμμετοχή της στο ευρώ- κρέμεται από μια κλωστή.

Γιατί έχει τόση δύναμη μόχλευσης η ΕΚΤ; Το θέμα είναι η στρατηγική των εγγυήσεων της ΕΚΤ, των κανόνων δηλαδή που καθορίζουν ποια ενεργητικά μπορούν οι τράπεζες να ανταλλάσσουν με το ρευστό της κεντρικής τράπεζας. Αυτή την περίοδο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης είναι μόλις 0,05%. Για να εξασφαλιστεί η κάλυψη της ΕΚΤ σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, κάθε τράπεζα που θέλει να δανειστεί πρέπει να αποθέτει εγγυήσεις στην ΕΚΤ μέχρι να λήξει το δάνειο.

Πώς άλλαξε τους κανόνες η ΕΚΤ; Οι κανόνες για το τι δέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση στις τακτικές επιχειρήσεις της στην ανοιχτή αγορά, έχουν μεταβληθεί κι άλλες φορές πριν και μετά την κρίση. Οπως έγραψε ο Karl Whelan, καθηγητής οικονομίας στο University College Dublin, είναι εμφανές το στοιχείο της πολιτικής στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις εγγυήσεις. Το παράθυρο που άνοιξε η ΕΚΤ, το αποκαλούμενο waiver, που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ομόλογα junk σε αντάλλαγμα σε ευρώ την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα επρόκειτο να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την απειλή να φύγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Τώρα, το Waiver θα λήξει στις 11 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Γιατί έχουν τόση σημασία για την ελληνική κυβέρνηση οι νέοι κανόνες για τις εγγυήσεις; Πρώτα πρέπει να δούμε το πώς επηρεάζει αυτή η απόφαση τις τράπεζες της χώρας. Στα τέλη του περασμένου έτους, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί περίπου 56 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Μετά την απαγόρευση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν την επιλογή: Ή θα εξασφαλίσουν νέες εγγυήσεις μετά τις 11 Φεβρουαρίου ή θα αποπληρώσουν την ΕΚΤ.

Κι αν δεν εξασφαλίσουν νέες εγγυήσεις; Πράγματι, είναι δύσκολο να τα καταφέρουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα. Αντί να δανειστούν από την ΕΚΤ, μπορούν να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance. Οι πιστωτές πρέπει να θεωρούνται αξιόχρεοι για να μπορούν να ενταχθούν. Αλλά οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις του ELA καλύπτονται από περισσότερο μυστήριο κι από τις «τακτικές επιχειρήσεις» της ΕΚΤ. Σε τέτοιο βαθμό, που ο Richard Barwell, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, συγκρίνει το ELA με τους κανόνες του «Fight Club». Οι προϋποθέσεις του έκτακτου δανεισμού εναπόκεινται κατά κύριο λόγο στην διακριτική ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας που αναλαμβάνει το ρίσκο. Υποθέτουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα τραπεζικά χρεόγραφα με κρατική στήριξη, σε αντάλλαγμα για ELA. Ο μηχανισμός του ELA πιθανόν να ακριβήνει το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράεπζες. Αλλά, εκτός κι αν προκαλέσει η απαγόρευση της Τετάρτης μαζικές αναλήψεις από τις καταθέσεις, δεν θα προκληθεί άμεση χρηματοδοτική κρίση. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορέσει να διαθέσει έως 59,5 δισ. ευρώ σε ELA από τις 11 Φεβρουαρίου.

Οπότε η Ελλάδα και οι τράπεζές της μπορούν να στηριχθούν μόνο στην εθνική κεντρική τράπεζα; Όχι ακριβώς. Τον ELA εντέλει εξουσιοδοτεί η ΕΚΤ. Αυτό που έκανε την Τετάρτη ήταν να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην συνήθη ρευστότητα, όχι να τις αποκόψει. Ήταν ξεκάθαρα μια προειδοποίηση. Κανείς δεν περίμενε ότι θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση εγείρει το ερώτημα εάν θα προειδοποιήσει αναλόγως την Ελλάδα ότι θα κόψει –ή θα μειώσει- τα ELA, πράγμα που μπορεί να κάνει με την υποστήριξη των δύο τρίτων του διοικητικού συμβουλίου. Η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Η πλήρης απαγόρευση των ελληνικών ELA θα είναι μια πολύ ακραία -για να μην αναφέρουμε την πολιτική της διάσταση- κίνηση, που θα υποχρεώσει την Αθήνα να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων ή ακόμη και να εξέλθει από το ευρώ.

Τι άλλο μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να συντηρήσει τις πιέσεις; Το σχέδιο του Έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να εκδώσει βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ύψους 10 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η χώρα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, συνάντησε επίσης την αντίσταση της ΕΚΤ.

Θα ακούσουν οι ελληνικές τράπεζες; Η χαμηλή ζήτηση στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων του ελληνικού δημοσίου, υποδεικνύει ότι η ελληνικές τράπεζες ακούν το μήνυμα καθαρά και δυνατά. Αν δεν αγοράσουν αυτές τα χρεόγραφα, δύσκολα θα βρεθούν άλλοι αγοραστές.

Πηγή: euro2day.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.