«Δεν είχε τίποτα το ωραίο αυτή η δουλειά. Πήγαινες στο γραφείο στις 09:00, άνοιγες τον υπολογιστή σου και έβλεπες κάποιον να του κόβουν το κεφάλι μπροστά στην κάμερα. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό αυτό έβλεπες. Κεφάλια να κόβονται ».

Έτσι περιγράφει τη δουλειά του στο Facebook, ένας άνδρας που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

«Πληρωνόμασταν πολύ λίγο και δεν μας εκτιμούσαν », λέει ο άνδρας που έπαιρνε μόλις 15 δολ την ώρα, τον βασικό μισθό στις ΗΠΑ, για να αφαιρεί υλικό με τρομοκράτες.

Η ομάδα του ήταν υπεύθυνη για το τί ανέβαινε στη πλατφόρμα και τί όχι.

«Κάθε μέρα οι συνάδελφοί μου έπρεπε πήγαιναν σε ψυχολόγους. Κάποιοι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια από τους εφιάλτες ».

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η παρακολούθηση βίαιων εικόνων τρομοκρατίας ή παιδεραστίας, μπορεί να λειτουργήσει ως τιμωρία. Οι εργαζόμενοι που υπόκεινται σε τέτοιες εικόνες πρέπει να έχουν περάσει από ειδική και μόνιμη πρόσβαση σε ειδικούς ψυχολόγους.

«Η εκπαίδευση και η υποστήριξη  δεν ήταν καθόλου επαρκής», σύμφωνα με τον πρώην ελεγκτή ύποπτου υλικού του Facebook.

Το Facebook διατηρεί σιγή ιχθύος όσο αφορά στις μεθόδους εκπαίδευσης αλλά και την υποστήριξη που προσφέρει στους υπαλλήλους του, αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπου του «προσφέρουν κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους υπαλλήλους τους, καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους εκεί».

Ο πρώην ελεγκτής ύποπτου υλικού της πλατφόρμας, συνεχίζει αποκαλύπτοντας στον Guardian, πως «δεν υπήρχαν υποχρεωτικές συναντήσεις με ειδικούς και μπορούσαμε να επισκεφτούμε κάποιον μόνο κατόπιν συνεννόησης. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί επέλεγαν να πάνε σε ψυχολόγο εκτός δουλειάς, από φόβο μήπως την χάσουν, ειδικά οι ξένοι υπάλληλοι».

Άλλο ένα θέμα που προκύπτει είναι ότι το Facebook σε σχέση με άλλες οργανώσεις που δέχονται παράνομο και ύποπτο υλικό και έχουν ειδικούς αναλυτές για να τα ελέγχουν, έχει πολύ χαμηλά στάνταρ.

Χαρακτηριστικά όσοι προσλαμβάνονται από την Βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου του Διαδικτύου, περνάνε από μακροσκελείς συνεντεύξεις και συζητήσεις με ψυχολόγους, ενώ έχουν και μηνιαία υποχρεωτική παρακολούθηση από ειδικούς.

Αν οι ελεγκτές ύποπτου υλικού δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.