Λίγες μέρες πριν  ο Στέλλιος Μπουτάρης, Πρόεδρος της  Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης M.W. και ο Γιάννης Αλμπάνης Δ/ντης της ΕΟΑΒΕ υποδέχτηκαν εκπροσώπους του τύπου με αφορμή τον προσεχή «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης»  που θα πραγματοποιηθεί από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2018.

To 2018 θα αποτελέσει μια χρονιά  σταθμό για τον  μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που οργανώνεται στην Ελλάδα με επιτυχία εδώ και 18 χρόνια, καθώς θα υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του.

Η πιο μεγάλη και ουσιαστική εξέλιξη είναι ότι ο διαγωνισμός που έχει ως μοναδικό του στόχο την ανάδειξη του επώνυμου ελληνικό κρασί και αποστάγματος τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, βγαίνει εκτός του OIV- International Organisation of Vine and Wine , επιλέγοντας ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης, αλλάζοντας το τεχνικό μέρος και τις διαδικασίες. Όραμα πλέον είναι ο εκσυγχρονισμός του διαγωνισμού, στα πρότυπα των μοντέρνων διεθνών διοργανώσεων.

Φέτος, στο οργανωτικό μέρος θα συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, με τις κλαδικές  οργανώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας να έχουν ενεργή συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η συμμετοχή και η αναγνώριση της διοργάνωσης από όλους τους φορείς και οργανώσεις του κρασιού στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσουν  μια άλλη βαρύτητα στον Διαγωνισμό.

Την προεδρία του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης  αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκη MW, του οποίου η  εμπειρία και μεγάλη γνώση γύρω από το κρασί σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα του Διαγωνισμού και στο εξωτερικό.

Ήδη οι  αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και στους όρους συμμετοχής έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση των δειγμάτων. Μια γρήγορη ματιά στα στα στατιστικά στοιχεία δείχνει ότι περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον Διαγωνισμό, με το 15% περίπου αυτών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα. Παρόλα αυτά, στόχος παραμένει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Η καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί για δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των οινοποιείων είναι η 16η Φεβρουαρίου 2018.

Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από την συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, κριτικών γεύσης, Masters of Wine, sommeliers και δημοσιογράφων οίνου από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο.  Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον νέο κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.tiwc.gr. 

Τα ακριβή στοιχεία και οι διακρίσεις των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων θα κοινοποιηθούν μέσα από τις ιστοσελίδες www.tiwc.gr και www.winesofnorthgreece.gr  (σε ελληνικά και αγγλικά). Η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.