Categories: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένας οδηγός GIF για όλα τα άλματα του καλλιτεχνικού πατινάζ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με τον δεύτερο να απέχει αρκετά. Πίσω όμως από τα φανταχτερά κοστούμια και τα αστραφτερά χαμόγελα, κρύβονται χρόνια σκληρής εργασίας, τα οποία έχεις μόνο εφτά λεπτά για να τα αποτυπώσεις σε ένα πρόγραμμα. 

Για κάποιον που δεν ξέρει, ο αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, το μόνο που κάνει είναι να στριφογυρίζει στον πάγο και να κάνει σβούρες στον αέρα, όσο εμείς κρατάμε την ανάσα μας για να δούμε αν θα καταφέρουν να προσγειωθούν. 

Με την δύναμη της μαγείας ή ακόμα καλύτερα των GIF, θα μπορέσουμε να μάθουμε γιατί το τριπλό Άξελ της Μιράι Ναγκάσου ήταν τόσο θρυλικό και γιατί το Λουτζ θεωρείται τόσο επικίνδυνο. Επίσης, ίσως καταφέρουμε επιτέλους να τα ξεχωρίσουμε και λίγο. 

Το Τόλουπ

Για να επιτευχθεί αυτό το άλμα, όπου τα δάχτυλα παρέχουν την μεγαλύτερη βοήθεια, πρέπει ο αθλητής να δώσει ώθηση με την πίσω εξωτερική μεριά της λεπίδας του  και να προσγειωθεί με την πίσω εξωτερική μεριά της λεπίδας του ίδιου ποδιού πάλι. Το από πάνω τόλουπ ανήκει στον Ρώσο Μαξίμ Κόβτουμ.

Το Σάλκχο

Το Σάλκχο ξεκινά από την πίσω εσωτερική μεριά της λεπίδας και ο αθλητής πρέπει να το προσγειώσει στην πίσω εξωτερική μεριά της λεπίδας του παγοπέδιλου του αντίθετου ποδιού. Το παραπάνω Σάλκχο ανήκει στην Ιαπωνέζα Σιζούκα Αρακάουα.

Το Λουπ

Το Λουπ βασίζεται και αυτό στην λεπίδα του παγοπέδιλου και είναι ακριβώς ίδιο με το Τόλουπ, με μοναδική εξαίρεση ότι εδώ δεν δίνεται ώθηση από τα δάχτυλα των ποδιών. Το παραπάνω Λουπ ανήκει στον Τζόνυ Γουάιρ.

Το Φλιπ

Για να επιτευχθεί σωστά το Φλιπ, ο αθλητής πρέπει να απογειωθεί με την πίσω εσωτερική μεριά της λεπίδας και να προσγειωθεί με το αντίθετο πόδι. 

Το Λουτζ

Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ένα Λουτζ και ένα Φλιπ, είναι η γωνία με την οποία απογειώνεται ο αθλητής. Πολλοί μάλιστα προσπαθούν να κλέψουν και να απογειωθούν με το λάθος πόδι. Το παραπάνω Λουτζ ανήκει στην χρυσή ολυμπιονίκη το 2010 Κιμ Γιου Να.
Και σε πιο κοντινό από την Γκρέισι Γκολντ που απογειώνεται από την εξωτερική γωνία.

Το Άξελ

Το Άξελ είναι αυτό που ξεχωρίζει πιο εύκολα ένας θεατής από τα υπόλοιπα, καθώς ο αθλητής ξεκινάει το άλμα του προτάσσοντας μπροστά το κεφάλι, πράγμα που το κάνει και πιο εντυπωσιακό από τα υπόλοιπα αλλά συγχρόνως και πιο επικίνδυνο. Το παραπάνω τριπλό άξελ ανήκει στην Μάο Ασάντα, μια από τις λίγες γυναίκες που το κατορθώνουν και μια από τις λίγες που το επιχειρούν συχνά. Επίσης το τριπλό Άξελ, είναι στην ουσία τρεισήμισι στροφές. 
Και σε πιο κοντινό πλάνο:

Πηγή

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι