Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων η Πέμπτη και τα μουσεία της χώρας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για τη γιορτάσουν. Τα μουσεία όλης της χώρας θα είναι ανοιχτά και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η efsyn.gr έκανε μερικές ενδεικτικές επιλογές, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τον κατάλογο των δημόσιων μουσείων που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 με σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του.

Την Πέμπτη, που το μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου.

Επίσης, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο, το μεγαλόσωμο άγριο ζώο που προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους.

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου, το Μουσείο Ακρόπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία.

Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο.

Στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου».

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 20 Μαΐου με μια σειρά από εικαστικά προγράμματα και θέμα «Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε».

Όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας 5-11 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς και τους ενήλικες συνοδούς τους, ζωγραφίζουν από κοινού όσα δεν… λέγονται προφορικά.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν δημιουργικά στις δύο εκθέσεις του Μουσείου «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητά & ρατσισμός» και «Φροντίζω με Τέχνη.

Από τον μικρόκοσμο του εγώ στο πλανήτη του εμείς», εστιάζοντας στις ζωγραφιές που «μιλούν» για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, για γεγονότα και αδικίες που τα παιδιά βλέπουν, ακούν και αντιλαμβάνονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Με βιωματικές δράσεις, εικαστικά παιχνίδια και ζωγραφική όλοι θα επεξεργαστούν έννοιες όπως διαφορετικότητα, ρατσισμός, απομόνωση αλλά και φροντίδα, σεβασμός, αλληλεγγύη.

Στο τέλος του προγράμματος, το κάθε παιδί θα πάρει μαζί του τη δική του ζωγραφιά κοινωνικής συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων.

Τα προγράμματα διαρκούν 55 λεπτά και επαναλαμβάνονται κάθε μισή ώρα: 11.00 / 11.30 / 12.00 / 12.30 / 13.00 / 13.30 / 14.00

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το κόστος συμμετοχής δωρεάν. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν 20 έως 25 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συμμετέχει στις εκδηλώσεις με το πρόγραμμα «Γέφυρες Τέχνης» και αυτή την Πέμπτη και από τις 9:30 στο Small Museum ART των φυλακών σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας τα έργα ενός μουσείου εκτίθενται σε φυλακή.

Σπουδαία χαρακτικά της Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα «ταξιδεύουν» και εκτίθενται στις φυλακές Λάρισας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Στόχος είναι η ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής ειρήνης, ώστε η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Αναδεικνύοντας το σκεπτικό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, προσεγγίζει μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνη των τροφίμων των φυλακών.

Με τη δράση αυτή η τέχνη περνά πέρα από τα τείχη των κτιρίων, ταξιδεύει και γεφυρώνει – γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η Πινακοθήκη, σε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και γύρω από αυτή, «αγκαλιάζει» την κοινότητα των φυλακισμένων και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

Με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των φυλακισμένων και να γνωρίσουν το μορφωτικό έργο που παράγεται στο Σχολείο των φυλακών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνόλου Πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4€ κ.ά.).

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δράση με τίτλο «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται». Αφηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου των ιστοριών που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες.

 13.00

Είσοδος ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση. Δηλώσεις συμμετοχής 30 λεπτά πριν τη θεματική περιήγηση στις Πληροφορίες του Μουσείου.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών