Μια πρωτότυπη έκθεση θα κοσμήσει την Εβδομάδα Μόδας του Τορόντο. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον Καναδά έκθεση που θα αποτίσει φόρο τιμής στη διαχρονική επιρροή του Σαλβαδόρ Νταλί στον κόσμο της μόδας.

Η έκθεση παρουσιάζει επιλογή έργων του Νταλί που εστιάζουν στη μόδα καθώς και έξι δημιουργίες σχεδιαστών που έχουν ως πηγή έμπνευσης τον εμβληματικό σουρεαλιστή. Ανάμεσα σε αυτές, και το T-shirt του Franko Moschino που «κλείνει το μάτι» στην υπογραφή του Σαλβαδόρ, το στυλιζαρισμένο μουστάκι του.

Γνωστός σε όλον τον κόσμο για έργα του όπως ο πίνακας «Η Επιμονή της Μνήμης» του 1931 – το τοπίο με τα βράχια που λιώνουν – ο Ισπανός καλλιτέχνης συχνά, τη δεκαετία του 1930, συνεργαζόταν με μεγάλες σχεδιάστριες μόδας, κυρίως την Coco Chanel και την Elsa Schiaparelli.

Την έκθεση διοργανώνει ένα μεγάλο mall του Τορόντο, το Yorkville Village, το οποίο είναι και χορηγός της Εβδομάδας Μόδας του Τορόντο. Πέραν των λιθογραφιών και πινάκων του μαέστρο, θα παρουσιαστούν περίπου 30 γλυπτά του, μεταξύ των οποίων το «Ο Νταλίνιος Χορευτής» (του 1949), το «Φόρος τιμής στη Μόδα» (του 1971) και το «Καιόμενη Γυναίκα» (του 1980).

Η «Dali x Yorkville Village» θα φιλοξενηθεί στο mall, από τις 7 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)