Ένα νέο που σίγουρα θα δυσαρεστήσει τους Έλληνες μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, υπήρξε αναφορά ότι η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει το ντονέρ και το γύρο καθώς μετά από διαπίστωση της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα κρέατα που προορίζονται για ντονέρ και γύρο βρίσκεται φωσφορικό άλας. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί. Αυτή όμως είναι απλά μια τοποθέτηση της ομάδας των Πρασίνων η οποία πιέζει την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για απαγόρευση των τροφίμων που περιέρχουν φωσφορικό άλας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων έχει ρυθμίσει το ζήτημα της ύπαρξης φωσφορικού άλατος στα τρόφιμα, όμως παρουσιάστηκε μια «νομική τρύπα» καθώς δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο κατεψυγμένο κρέας. Εξαιτίας αυτής της «τρύπας» ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων η λήψη 4200 mg φωσφορικού άλατος την ημέρα δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αφού ένα κεμπάμ περιέχει 134 mg αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έπρεπε να καταναλώσει 31 κεμπάπ την ημέρα για να φτάσει στο ανώτατο όριο.

Η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Σουζάνε Μελιόρ, δήλωσε ότι «Το ντονέρ μπορεί να συνεχίσει να πωλείται και να παράγεται όπως πριν. Δε χρειάζεται κάποιος να σταματήσει να τρώει ντονέρ και γύρο».

Πάντως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων θα διεξάγει νέα έρευνα μετά από το ζήτημα που προέκυψε, τα αποτελέσματα της οποίας δε θα γίνουν γνωστά πριν το τέλος του 2018.

Άρα για το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει φόβος για τους Έλληνες ότι πρόκειται να απαγορευτεί ο γύρος.