Μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Combat 18 που ξεκίνησε απ’ τη Βρετανία τη δεκαετία του ’90 και έχει το ελληνικό της παρακλάδι “Combat 18 Hellas’, συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής.

Μιλώντας για την οργάνωση παλιότερα στο BBC ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της Combat 18, ο Darren Wells, την περιέγραψε ως νεοναζιστική, με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό. Ο ίδιος εισήλθε στους κόλπους της μετά τη δολοφονία ενός φίλου του, το 1994, και παρέμεινε μέχρι το 2001.

Όπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα τόσο του BBC όσο και του Independent, η συγκεκριμένη οργάνωση που είχε φανατικούς υποστηρικτές σε ομάδες χούλιγκαν, είχε επίσης σχέσεις με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, την βασική ακροδεξιά παράταξη της Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο οι άνθρωποι της Combat 18 παρείχαν «προστασία» σε εκδηλώσεις και συζητήσεις του κόμματος. Δεν ήταν όμως υπέρ της εκλογικής διαδικασίας.

Όσο για την ιδεολογική προέλευση της οργάνωσης, το νεοναζιστικό στίγμα είναι ξεκάθαρο ακόμη και στο όνομά της. Έμπνευση γι’ αυτό αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» παραπέμπει στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του φύρερ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το motto της «Αίμα, Τιμή» (Blood and Honour) που παραπέμπει ευθέως στην ελληνική Χρυσή Αυγή όπως και σε άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η οργάνωση συστάθηκε το 1992 και λίγο μετά άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Redwatch, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις πολιτικών της αντιπάλων.

Καθ’ όλη τη δεκαετία του ’90, η οργάνωση που είναι επίσης γνωστή ως βρετανική KKK, είχε κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία.

Σήμερα η Combat 18 εξακολουθεί να έχει δεσμούς με διάφορα παρακλάδια και ακροδεξιές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Η Combat 18 Hellas έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια αλλά και για τη βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα, ενώ είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της και σχετικά βίντεο.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβαν τη ευθύνη για τη βεβήλωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα και για την επίθεση στο Αντιφασιστικό στέκι pasamontana στον Κορυδαλλό. Τον Μάιο του 2015 ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο «Αγρός» στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η οργάνωση προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Νίκαιας.

Στις 29/10/2015 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση, για την οποία οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του απάντησαν αργότερα πως έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και εκείνη του Πειραιά.

Εδώ υλικό που παρουσίασε η ίδια η νεοναζιστική οργάνωση από πογκρόμ ενάντια σε Ρομά.

https://www.youtube.com/watch?v=qQq0Y5onv8w