Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.04.2024

«Αξιοκρατία και Δημοκρατία» το θέμα της πρώτης συζήτησης του The Catalyst

Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο τέως υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και περισσότερα από 150 άτομα, γέμισαν τον χώρο εκδηλώσεων στο Public Συντάγματος, στην συζήτηση του Ομίλου Ιδεών Τhe Catalyst την Πέμπτη 5 Ιουλίου.
«Αξιοκρατία και Δημοκρατία» το θέμα της πρώτης συζήτησης του The Catalyst

Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο τέως υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και περισσότερα από 150 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί νέοι σε ηλικία, γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο εκδηλώσεων στο Public Συντάγματος, στην πρώτη συζήτηση υπό τον τίτλο «Αξιοκρατία και Δημοκρατία», την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος Ιδεών «Τhe Catalyst» την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Στη δίωρη συζήτηση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Προοδευτικές Πολιτικές για το Αύριο», πήραν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Νόμπελ Ειρήνης, Berit Reiss – Andersen, ο τέως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τέως Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο διεθνής εμπειρογνώμων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Φίλιππος Δρακονταειδής. Συντονιστής ήταν το μέλος του “The Catalyst”, νομικός Παναγιώτης Περράκης.

 «Πρέπει να δημιουργήσουμε κοινωνίες, στις οποίες η Αξία θα είναι ελκυστική και  να δεχθούμε ότι η Αξία και η υπεροχή ξεκινούν από την αξιόπιστη εκπαίδευση του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δείξουν προσοχή οι πολιτικοί», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Νόμπελ Ειρήνης, Berit Reiss – Andersen.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζελος ανέδειξε τα δύο επίπεδα διαλόγου, τον «τρέχοντα, δημοσιογραφικό τρόπο, που αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για τις παθογένειες στη λειτουργία του κράτους και των άλλων μεγάλων συστημάτων, όπως το εκπαιδευτικό”… Η άλλη προσέγγιση “ξεκινά από τους κινδύνους που διατρέχει στην εποχή μας η δυτική, Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», συμπληρώνοντας πως «ο παγκόσμιος χάρτης αναδεικνύει το παράδειγμα χωρών και κοινωνιών που προοδεύουν οικονομικά χωρίς να είναι Δημοκρατίες».

Ο Νίκος Φίλης επισήμανε πως θα πρέπει να θέσουμε κάποια ερωτήματα όπως αν «νοείται Δημοκρατία χωρίς αξιοκρατία; Αλλά και αντίστροφα, μήπως η αξιοκρατία είναι προγραμματικά αντίθετη με τη δημοκρατική ισότητα;». Υπογράμμισε πως «θα πρέπει να κρατήσουμε κατά νου, ότι, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, στον πυρήνα της Δημοκρατίας, ως συστατικά στοιχεία της, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει, βρίσκονται η ισηγορία, η ισονομία και η ισοπολιτεία”.

O Φίλιππος Δρακονταειδής υπογράμμισε πως «η αποτελεσματικότητα των έργων Πολιτισμού, σε ό,τι αφορά στην διαχείριση και ανάδειξη της κληρονομιάς όσο και των σύγχρονων εκφράσεων τέχνης και πολιτιστικής δραστηριότητας στηρίζεται στην “αξιοκρατία”, εννοούμενη ως επαγγελματισμού, διαρκούς βελτίωσης των γνώσεων και των εφαρμογών που κομίζουν οι τεχνολογίες και οι διαδραστικές προσπάθειες. Αυτού του είδους η στόχευση οφείλει να λαβαίνει υπόψη τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες, έτσι που το κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθύνονται τα έργα Πολιτισμού να ανταποκρίνεται στις προτάσεις των δημιουργών».

Τη δική του, χιουμοριστική ματιά απέναντι στο θέμα έδωσε ο stand up κωμικός, Σίλας Σεραφείμ, με αποσπάσματα από την παράστασή του “Η Ιστορία του Ελληνικού Εθνους… αλλιώς”.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αθηνά Δρέττα, τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδρυτικό μέλος του “The Catalyst”, η οποία τόνισε: “Τα μέλη του Catalyst, μέσα από την συμμετοχή τους σε κάθε προσπάθεια επεξεργασίας συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων για τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, έχουν στόχο να ξαναδώσουν στις λέξεις το πραγματικό νόημά τους και να κερδίσουν την κοινωνία, απαλλαγμένα από τακτικές εύκολων λαϊκισμών, φοβικών αντισυστημισμών και άγονων εικονικών εμφυλίων”.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.