Η πλατφόρμα σεξουαλικής υγείας NoFap.com, με περισσότερους από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες, μας συστήνει τη νέα ενότητα ‘No Nut November’. Σκοπός της να παρακινήσει τους συμμετέχοντές της να κάνουν αποχή από τον αυνανισμό για έναν μήνα!

«Το NoFap, δεν επιδιώκει να απαγορεύσει ή να νομοθετήσει την πορνογραφία, αλλά με κίνητρο την ευαισθητοποίηση, στοχεύει στην υιοθέτηση μίας συνειδητής συμπεριφοράς όσον αφορά την επιθυμία αυτοϊκανοποίησης, καθώς και με την επιλογή παρακολούθησης πορνογραφικού υλικού», αναφέρει ένας ανώνυμος εκπρόσωπος της NoFap στο Newsweek.

Η πλατφόρμα, στην προσπάθεια απελευθέρωσης των ατόμων από τη γενικότερη καταναγκαστική και επιβαλλόμενη συμπεριφορά, ισχυρίζεται πως ο συχνός και διαπνεόμενος από ένα αίσθημα καταναγκασμού αυνανισμός, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές αλλαγές, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως μία οποιαδήποτε μορφή εθισμού, οδηγώντας ακόμη και σε μειωμένες σεξουαλικές αποδόσεις, καθώς και εξασθενημένη ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι υποτιθέμενες επιδράσεις δεν είναι αποδεδειγμένες και οι γιατροί παρουσιάζονται ακόμη σκεπτικοί, οι χρήστες που προσπαθούν να απαλλαγούν από τον καταναγκασμό, επιχειρούν να μοιραστούν δημοσίως την εμπειρία τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρίζονται πως όντας απεξαρτημένοι από την παρόρμησή τους, αισθάνονται πιο ελεύθεροι, πιο δημιουργικοί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς ιδιαιτέρως ελκυστικοί σεξουαλικά προς τους άλλους.

Αντίθετος στις απόψεις της πλατφόρμας, παρουσιάζεται ο σεξοθεραπευτής Dr Chris Donaghue, διατυπώνοντας την άποψη πως η παρακολούθηση πορνογραφίας και ο αυνανισμός, αποτελούν ένα υγιές αντιστάθμισμα στην προκατειλημμένη και «φοβική» αντιμετώπιση του σεξ από την κοινωνία.