Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
20.04.2024

Αντιδράσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών για επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου.
Αντιδράσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών για επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι «η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εργατοβόρο κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας στη χώρα μας, όπου σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών συνιστά μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες. Την τελευταία εικοσαετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού κόστους οδήγησε στη συρρίκνωση του κλάδου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, αυξάνοντας την ανεργία».

Αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒΚ παραθέτει τα κάτωθι:

– Το εργασιακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία υπεισέρχεται κατά 30% στο κόστος παραγωγής, επομένως, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενους, ώστε κάθε αύξηση να είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες του κλάδου.

– Τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης του κλάδου δεν επιτρέπουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 5%.

– Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται με συγκεκριμένη φόρμουλα. Κατά συνέπεια προτείνεται, τα βασικά κριτήρια για τη διαμόρφωσή του, να είναι οι δείκτες της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δείκτες που η ορθότητα και αντικειμενικότητά τους διασφαλίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

– Στην παρούσα φάση της οικονομίας εκτιμάται ότι δεν ενδείκνυται να επανέλθουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, (τριετίες), το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα, καθότι η επαναφορά αυτών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το εργασιακό κόστος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Ο ΣΕΒΚ στο υπόμνημα υπενθυμίζει ότι οι φορείς του κλάδου τάσσονται υπέρ:

α) της κατάργησης της υποχρεωτικής διαιτησίας,

β) της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, και

γ) της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και όχι των ομοιο-επαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Ως εκ τούτου, προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων του κλάδου, στον Νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά, επειδή πιστεύουμε ότι το μείζον ζητούμενο στη σημερινή κρίση είναι η διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας» τονίζεται στο υπόμνημα.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.