Πιστός στον στόχο του να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά σε όλους, ο Οργανισμός Πολιτισμού και ανάπτυξης ΝΕΟΝ επιλέγει το χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για να παρουσιάσει έναν από τους μεγαλύτερουν καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Αργεντινό  Andrian Villar Rojas.

Ο Λόφος των Νυμφών και το Εθνικό αστεροσκοπείο θα αποτελέσουν, για τέσσερις μήνες, το σημείο αναφοράς και δράσης, όπου ο Villar Rojas θα δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν, ένα περιβάλλον «επιστημονικής φαντασίας», αλλά και τόσο αληθινό που συνυπάρχει με το υπάρχον.

Η ανάθεση της εγκατάστασης «The Theater of Disappearance» στον Αργεντινό καλλιτέχνη εντάσσεται στην προσπάθεια του ΝΕΟΝ να συνδέσει δημιουργικά τον σύγχρονο πολιτισμ’ο με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ για μια διεθνούς εμβέλειας εγκατάσταση στον Λόφο των Νυμφών, το καλοκαίρι του 2017, είναι δυνατή χάρη στη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την αδιάλεπτη επιστημονική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα από την ίδρυση του το 1846 έως και σήμερα.

Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται τη σχέση της ανθρώπινης ταυτότητας και, μέσα από μια αναθεωρητική προσέγγιση, δημιουργεί ένα άγνωστο περιβάλλον σε εξέλιξη, το οποίο διευρύνει τον ορίζοντα αίσθησης και κατανόησης. Για το περιβάλλον αυτό, χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία, βρώσιμα και αγρωστώδη φυτά, και δημιουργεί μια εύφορη ζώνη πολιτισμού σε αντιδιαστολή με μια άγονη, εμπόλεμη ζώνη. Στη ζώνη αυτή, εγκαταστάσεις και προσθήκες αντικειμένων παραπέμπουν στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και την κατανόηση του σύμπαντος, με σκοπό να υποδηλώνεται η χρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη.

Η πράξη της φύτευσης για τον Villar Rojas είναι συμβολική τόσο πολιτιστικά όσο και πολιτικά. Ποια είναι τα διαχρονικά κατάλοιπα του ανθρώπινου πολιτισμού, ή τι νοηματοδοτεί το πέρασμα μας από τη γη, εάν κληθούμε να το ορίσουμε μέσα από μια νέα αίσθηση χρονικότητας, απαλλαγμένοι από τις δυνάμεις που καθοδηγούν τη δράση μας στο εδώ και το τώρα, μέσα σε δεδομένα οικονομικά/κοινωνικά συστήματα; Η εγκατάσταση «The theater of Disappearance» είναι ένας ύμνος στη ζωή και μια διαδικασία τελετής του παράδοξου και είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μέρος μιας νέας τετραλογίας, με τον ίδιο τίτλο, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και την Αμερική.