Στις 8 Δεκεμβρίου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το “Human Flow”. Έχοντας ταξιδέψει σε 23 διαφορετικές χώρες, συγκεντρώνοντας πάνω από 900 ώρες υλικού, η ταινία απεικονίζει την παγκόσμια κρίση που επηρεάζει πάνω από 65 εκατομμύρια πρόσφυγες. 

Το δύσκολο ταξίδι πίσω από το βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το 2015, όταν ο Weiwei, στις διακοπές στη Λέσβο με την φίλη και τον γιο του, είδε και άρχισε να κινηματογραφεί ένα προσφυγικό σκάφος κοντά στην ακτή. Αποφασίζοντας να καταγράψει λεπτομερέστερα αυτή την τραγωδία, ο Weiwei αναγκάστηκε από τη μεγάλη κλίμακα της κρίσης να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα, χαρτογραφώντας ένα δίκτυο των πολύπλοκων διασυνδέσεων.

Μια «αλυσίδα ανθρώπινων ιστοριών» δρα ως «μαρτυρία για τα υποκείμενα και την απεγνωσμένη αναζήτηση για ασφάλεια, καταφύγιο και δικαιοσύνη».

Η ικανότητά μας να νιώσουμε «συμπόνια, ανοχή και εμπιστοσύνη» τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η ταινία αυτή θέτει το κρίσιμο ερώτημα:

«Η παγκόσμια κοινωνία θα ξεφύγει από το φόβο, την απομόνωση και το ατομικό συμφέρον και θα επιλέξει μια πορεία ανοίγματος, ελευθερίας και σεβασμού προς την ανθρωπότητα;»

Ο καλλιτέχνης ελπίζει να επηρεάσει τη νέα γενιά. «Θέλω ο γιος μου να δει την ταινία. Είναι οκτώ τώρα. Θέλω η γενιά του που είναι ακόμη στο σχολείο να καταλάβει την κατάσταση. Ανήκουν σε ένα νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουν τι έχει συμβει -και τι όχι- από τη γενιά των γονιών του.»

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=zNAozydyD_o