Όσες γυναίκες έχουν φορέσει πουκάμισο του φίλου τους, θα έχουν σίγουρα προσέξει ότι δεν τους είναι και τόσο εύκολο να το κουμπώσουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι άνδρες είναι πιο ικανοί στο να κουμπώνουν πουκάμισα, απλά τα κουμπιά των ανδρών βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του ρούχου, ενώ των γυναικών στην αριστερή. Όπως λοιπόν είναι πολύ φυσικό, η δύναμη της συνήθειας μπορεί να μας μπερδέψει λίγο στην αρχή.

Γιατί όμως, ανδρικά και γυναικεία ρούχα δεν έχουν τα κουμπιά από την ίδια πλευρά; Αναρωτηθήκατε ποτέ;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο για τον οποίο τα ρούχα φτιάχνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μια λέει πως τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά αριστερά για να μπορούν να τα ξεκουμπώνουν πιο εύκολα οι γυναίκες όταν θηλάζουν, καθώς οι δεξιόχειρες τείνουν να βάζουν το μωρό τους πρώτα στο αριστερό στήθος. Άλλη μια θεωρία μας έρχεται από την Βικτωριανή εποχή. Οι πλούσιες γυναίκες συνήθιζαν να τις ντύνουν οι υπηρέτριές τους, οπότε τα κουμπιά στην αριστερή πλευρά διευκόλυναν και πάλι, το έργο όσων υπηρετριών ήταν δεξιόχειρες. Μια τελευταία υπόθεση μα πάει ακόμα πιο πίσω λέγοντας πως έχει να κάνει με τις αντρικές στρατιωτικές στολές. Οι στρατιώτες κρατούσαν, σχεδόν πάντα, τα σπαθιά ή τα άλλα όπλα τους στην αριστερή πλευρά και τα τραβούσαν με το δεξί χέρι, που σημαίνει ότι, θα τους ήταν πολύ πιο εύκολο να ξεκουμπώνουν το πουκάμισό τους με το ελεύθερο, αριστερό τους χέρι, εφόσον στο άλλο κρατούσαν το όπλο τους. 

Βέβαια, όλα αυτά είναι απλές θεωρίες με κάποια βάση, κανείς όμως δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τον απολύτως ακριβή λόγο. 

Button-Why Effect

Everyone knows that the main difference between men and women is that men’s shirts have buttons on the right, and women’s shirts have buttons on the left. BUT WHY? Insignificant Mysteries will try to uncover the truth!

Posted by Insignificant Mysteries on Donnerstag, 22. Februar 2018