Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.04.2024

Το «χαμόγελο» της Αφροδίτης

Ως άλλη Μόνα Λίζα, ο πλανήτης Αφροδίτη αποφάσισε να χαμογελάσει πλαγίως για κάποιες μέρες· που οφείλεται, όμως το εν λόγω φαινόμενο;
Το «χαμόγελο» της Αφροδίτης

Για κάποιες μέρες η Αφροδίτη χαμογελούσε πλαγίως!

Όταν το Γιαπωνέζικο διαστημόπλοιο  Akatsuki, ταξίδεψε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, τον Δεκέμβριο του 2015 σχεδόν αμέσως αναγνώρισε ένα τοξωτό σχήμα που εκτείνονταν στα 6.000 μίλια, καλύπτοντας σχεδόν την ατμόσφαιρα από τον έναν πόλο στον άλλον, ως ένα πλάγιο χαμόγελο.

Ακόμα και με τους ανέμους στον πλανήτη να πλέουν έως και 250 μίλια ανά ώρα και τα σύννεφα να τυλίγονται γύρω της, αυτό το γιγάντιο πλάγιο χαμόγελο δεν έφευγε, αλλά παρέμεινε σταθερό για τις υπόλοιπες 4 μέρες. Εξαιτίας της μεγάλης τροχιάς το διαστημόπλοιο δε μπόρεσε να κάνει άλλες παρατηρήσεις για έναν μήνα. 

Όταν το διαστημόπλοιο μπόρεσε να ξανακοιτάξει το «χαμόγελο» είχε εξαφανιστεί· με εξαίρεση κάποιες φωτεινές αχτίδες τον Απρίλιο και τον Μάιο. 

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων που παρακολούθησαν το φαινόμενο, οφείλεται  αυτή η κίνηση στο «κύμα βαρύτητας» – μια διαταραχή στους ανέμους που προκαλούνται από την υποκείμενη τοπογραφία που διαδίδεται προς τα πάνω.

Το τοξωτό σχήμα, εμφανίστηκε πάνω από τη γη της Αφροδίτης, μιας ορεινής περιοχής περίπου στο μέγεθος της Αφρικής. 

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν πως οι μορφές κυμάτων βαρύτητας διαδόθηκαν στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Ή για ποιο λόγο το «χαμόγελο» δεν ξαναεμφανίστηκε μετά τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν και σε άλλο ένα σημαντικό ερώτημα που μελετούσαν εξ’ αρχής: Για ποιο λόγο οι άνεμοι φυσούν με τόσο μεγάλη ταχύτητα στον πλανήτη Αφροδίτη;

Πηγή: New York Times

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.