Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.04.2024

7/10/1849, ο μυστηριώδης θάνατος του Edgar Allan Poe

Το παράξενο τέλος του μεγάλου ρομαντικού των γραμμάτων.
7/10/1849, ο μυστηριώδης θάνατος του Edgar Allan Poe

Ο θάνατος του σπουδαίου συγγραφέα παραμένει ακόμη και σήμερα θέμα συζήτησης και εκτενούς ανάλυσης κυρίως για το πώς προκλήθηκε. Ο Poe ήταν μόλις 40 ετών, στις 7 Οκτώβρη 1849 και πέθανε μέσα σε ένα νοσοκομείο χωρίς να γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί. Τις ημέρες που προηγήθηκαν του συμβάντος, είχε βρεθεί περιπλανώμενος στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό.Ένα τέλος που μοιάζει βγαλμένο από τις αλλόκοτες ιστορίες που έγραψε μέσα σ’αυτά τα σαράντα χρόνια ζωής, με τον ίδιο να πλησιάζει συνεχώς μέσα από τα έργα του το θάνατο, γιατί φαινόταν να τον φοβάται και να ιντριγκάρεται παράλληλα από εκείνον. 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Αλλόκοτες Ιστορίες» από τις εκδόσεις γράμματα, σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη: «Ο Poe ήταν δυστυχισμένος άνθρωπος -που δημιούργησε μόνος του τη δυστυχία του. Τρέχει προς την αυτοκαταστροφή, προς το θάνατο, αυτός που σ’όλη του τη ζωή -όπως φαίνεται και από τα ποιήματα και τα διηγήματά του- έχει τον τρόμο του θανάτου. Όπως παραδίνεται στο «πάθος» του για την ποίηση, το ίδιο παραδίνεται και στα πάθη του, έχοντας την ιδέα πως κι αυτά πρέπει να είναι σεβαστά». 

Τα γραφόμενα του Πολίτη διαλέγονται άμεσα με τη φράση που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός συγγραφέας σε μια από τις εκδόσεις του: «Για μένα η ποίηση δεν ήταν ένας σκοπός, αλλά ένα πάθος. Και τα πάθη θα πρεπε να’ναι σεβαστά». Μέσα από τα έργα του φανερώνει μια σκιά ενός ανθρώπου που βρίσκεται εν μέσω ενός φανταστικού, παράξενου, ιδιαίτερου και κυρίως εφιαλτικού κόσμου, ταυτόχρονα χαρτογραφώντας ένα ατόφιο κομμάτι της ψυχοσύνθεσής του πάνω στο χαρτί. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.