Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.03.2024

Η Αθήνα «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018»

Η ελληνική πρωτεύουσα κατέκτησε μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην ιστορία της, η οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000.000 ευρώ.
Η Αθήνα «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018»

Νικήτρια του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» ανακηρύχθηκε η Αθήνα. Η διάκριση συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το βραβείο παρέλαβε στη Λισαβόνα ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Μιλώντας ενώπιον 20.000 συνέδρων ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει η Αθήνα. «Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα. Ο διαφορετικός τρόπος που επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας και να γίνουμε το παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που – όπως κι εμείς – βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. Μάθαμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια μέσα από τη συνεργασία. Γίναμε καλύτεροι μέσα από την κοινή προσπάθεια. Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστηματων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, ευχαριστώντας τους Αθηναίους που συνέβαλαν με θετικό τρόπο την κρίσιμη περίοδο που διανύσαμε.

Ο κ. Καμίνης εστίασε στον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να δημιουργήσει νέες συνεργασίες για να κάνει την Αθήνα μια πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια. “Δράσεις όπως τα “Ανοιχτά Σχολεία” που αποτελούν πια φάρους για τις γειτονιές της πόλης, στέκια για τα παιδιά και τους κατοίκους, η υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, χάρη στην οποία η Αθήνα ξεπέρασε την κυβερνητική αδράνεια, διασφάλισε την κοινωνική συνοχή και προχωρά στην ενσωμάτωση των νέων κατοίκων, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εργαλεία με τα οποία η Αθήνα θέτει συγκεκριμένους στόχους για την επιτυχή αντιμετώπιση των κλιματικών και όχι μόνο προκλήσεων, καθώς και η ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου, μαζί με τις κορυφαίες εταιρίες της αγοράς, τα πανεπιστήμια της πόλης και τις υπηρεσίες του δήμου, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα καινοτομεί και δυναμώνει” τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.  

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούσαν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισαβόνα.  

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Σταθερός αρωγός του δήμου Αθηναίων στις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ προχώρησε σε δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων προς τον δήμο Αθηναίων με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας και την ανάδειξή της σε μια πόλη που υποστηρίζει και προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Καθοριστική ήταν η υποστήριξη του ΙΣΝ και στη δημιουργία και λειτουργία του Athens Partnership, του ανεξάρτητου οργανισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Athens Partnership συντόνισε μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων του δήμου Αθηναίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάκριση της Αθήνας.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.