Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

Συγκλονιστικό κόμικ της Le Monde για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας

Μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 2.000 άνθρωποι, αυτήν την στιγμή όμως βρίσκονται πάνω από 6.000!
Συγκλονιστικό κόμικ της Le Monde για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας

Η Τζούντιθ Βανίστεντελ, κομίστας ολλανδικής καταγωγής από το Βέλγιο, κατάφερε να μπει κρυφά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στην Λέσβο . Στον καταυλισμό αυτό μένουν όσοι πρόσφυγες δεν μπορούν να προωθηθούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε παρουσία του τύπου. Με μόνο όπλο τα μάτια και την μνήμη της, η Βανιστέντελ, κατέγραψε σε ένα συγκλονιστικό κόμικ τα όσα είδε και βίωσε, όση ώρα βρισκόταν εκεί και το δημοσίευσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Ο καταυλισμός της Μόριας μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2.000 ανθρώπους, αυτήν την στιγμή όμως βρίσκονται πάνω από 6.000 με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όλο και χειρότερες. Κάθε μέρα στις ακτές της Λέσβου φτάνουν κι άλλοι άνθρωποι…Δίπλα στα κοντέινερ έχουν τοποθετηθεί οι περίφημες λευκές σκηνές του Ερυθρού Σταυρού για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Παντού στον καταυλισμό βλέπω σκοινιά με απλωμένα ρούχα…Η ζήτηση για στέγη είναι τέτοια που μέσα οι τέντες χωρίζονται από κρεμασμένες κουβέρτες και σε κάθε οικογένεια ανήκει και από ένα αυτοσχέδιο κουβούκλιο».

«Όταν μπαίνω στην Μόρια, βλέπω τις σκηνές-ιγκλού, οι οποίες καλύπτουν κυριολεκτικά κάθε ελεύθερο χώρο και καθεμιά τους χωράει μέχρι 6 άτομα. Πολλές από αυτές της σκηνές είναι τοποθετημένες πάνω σε παλέτες, ενώ άλλες απλά πάνω σε μεγάλα πλαστικά σεντόνια, όπως αυτά που καλύπτουν τις πισίνες». 

«Τα παιδιά στην Μόρια είναι παιδιά. Δεν έχω δει ποτέ τόσα παιδιά στην ζωή μου. Δεν πάνε σχολείο. Πολλά κυκλοφορούν μόνο με τις κάλτσες τους ή με παπούτσια 4 νούμερα μεγαλύτερα».

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.