Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.03.2024

Τα 400 της χρόνια γιορτάζει η Πλάθα Μαγιόρ στη Μαδρίτη

Δείτε τη γιγάντια εγκατάσταση που την σκεπάζει.
Τα 400 της χρόνια γιορτάζει η Πλάθα Μαγιόρ στη Μαδρίτη

Φέτος, η Πλάθα Μαγιόρ, η Κεντρική Πλατεία της Μαδρίτης γιορτάζει τα 400 χρόνια της. Απέχει λίγα τετράγωνα από μια άλλη φημισμένη πλατεία της Μαδρίτης, την Πουέρτα ντελ Σολ. Η πλατεία οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα, επί βασιλείας του Φιλίππου του 3ου. Στα εγκαίνια, αποκαλύφθηκε στο κέντρο της το άγαλμα του έφιππου Ισπανού βασιλιά (υπάρχει και διάσημος πίνακας του Βελάσκεθ με το ίδιο θέμα).

Μπορεί, στο απώτερο παρελθόν, τα κτίρια που περικλείουν την πλατεία να είδαν κάψιμο αιρετικών από την Ιερά Εξέταση, μπορεί να είδαν πολλές ταυρομαχίες. Σήμερα όμως, στην πολύ όμορφη, ομολογουμένως, πλατεία, σουλατσάρουν καλλιτέχνες και οι αναπόφευκτοι τουρίστες.

Για τα 400ά γενέθλια της πλατείας ζητήθηκε από την Τζάνετ Έτσελμαν (Janet Echelman) να ετοιμάσει μια εγκατάσταση. Και η Αμερικάνα γλύπτρια ετοίμασε την εγκατάσταση «1,78 Μαδρίτη».

Ο αριθμός 1,78 αναφέρεται σε μικροδευτερόλεπτα. Είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο μειώθηκε η μέρα, μετά τη μετατόπιση – λόγω ενός φυσικού γεγονότος – της μάζας της Γης. Το γεγονός αυτό επιτάχυνε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της κατά 1,78 δευτερόλεπτα.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.