Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.03.2024

The Tasters Club presents Yiannis Karakasis MW Tasting Day #18: The Madeira Adventure

1ο event κρασιού από τον Γιάννη Καρακάση, έναν από τους 369 Masters of Wine στον κόσμο.
The Tasters Club presents Yiannis Karakasis MW Tasting Day #18: The Madeira Adventure

Το νησί της Μαδέρας ανακαλύφθηκε το 1419 από τους Τριστάο Βαζ Τεϊσέιρα (Tristão Vaz Teixeira) και Ζοάο Γκονσάλβες Ζάρκο (João Gonçalves Zarco), δύο Πορτογάλους εξερευνητές, που οδηγήθηκαν σε αυτό εξ αιτίας μιας σφοδρής καταιγίδας. Ονομάστηκε «Madeira» (“ξύλο” στα ελληνικά) λόγω της αφθονίας αυτής της πρώτης ύλης. Είναι το κεντρικό νησί στο ομώνυμο αρχιπέλαγος του Ατλαντικού Ωκεανού, ανήκει στην Πορτογαλία, αλλά είναι Αυτόνομη Περιοχή από το 1976. Από την αρχή του αποικισμού της, το 1425, άρχισε η καλλιέργεια σιταριού και κατόπιν ζαχαροκάλαμου το οποίο μαζί με την παραγωγή ζάχαρης, τοποθέτησαν το νησί στις βασικές ευρωπαϊκές εμπορικές οδούς, μέχρι τον 17ο αιώνα. Κάπου εκεί ξεκινάει και η ιστορία του κρασιού, που θα γίνει το πιο σημαντικό προϊόν για την οικονομία του νησιού. Ειδικά μετά την προσάρτηση από την Βρετανική Αυτοκρατορία (1807-1814) η φήμη του κρασιού Madeira (Μαδέρα) ως ένα πολυτελές ποτό, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η κατηγορία κρασιού που επιλέξαμε για την Tasting Day #18, την πρώτη γευσιγνωσία κρασιού του The Tasters Club. Ένα ταξίδι και μία περιπέτεια στον υπέροχο κόσμο των Fortified Wines (ενισχυμένων οίνων), μέσα από 6 πολύ ξεχωριστές εμφιαλώσεις που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο 1977! ‘’Πιλότος” μας σε αυτή την πρώτη πτήση, ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους μόλις 369 Masters of Wine στον κόσμο ο οποίος επιμελήθηκε το line – up αλλά και τον συνδυασμό των γεύσεων, μαζί με τον Εxecutive Chef του Electra Metropolis Hotel Θεοδόση Βενέτη.

Λίγα κρασιά στον κόσμο συγκρίνονται με μία εξαιρετική φιάλη παλαιωμένης Μαδέρας και ακόμα λιγότερα θα αντέξουν στο χρόνο όπως μόνο εκείνη μπορεί. Μάλιστα κάποια πολύ παλαιωμένα διαμαντάκια είναι από τα πιο θρυλικά και περιζήτητα κρασιά του κόσμου. Όμως για πολλούς αυτή η κατηγορία εμπεριέχει και αρκετή σύγχυση κυρίως ως προς τις μεθόδους παραγωγής αλλά και το πώς μπορεί να συνδυαστεί γευστικά. Στην Tasting Day #18 με τον Γιάννη Καρακάση MW θα παρουσιαστεί η ιστορία, τα στυλ, οι ποικιλίες καθώς και οι διαφορές στην διαδικασία ωρίμανσης αυτού του συγκλονιστικού κρασιού. Παράλληλα τα υπέροχα αυτά κρασιά θα συνοδευτούν με μία σειρά πιάτων που θα αναδείξουν την ευελιξία τους ως προς τα γευστικά ταιριάσματα.

Λίγα λόγια για την Μαδέρα και τα στυλ της

Η ιστορία αυτού του κρασιού ξεκινάει τον 17ο αιώνα με τους πλόες προς την Ινδία όπου με το τέλος του ταξιδιού διαπιστωνόταν ότι τα κρασιά που είχαν φορτωθεί στο νησί της Μαδέρα είχαν πλέον καλύτερη γεύση και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Η εξήγηση βρέθηκε στις αυξομειώσεις των θερμοκρασιών στην διάρκεια του πολύ μεγάλου ταξιδιού που άλλαζε αρωματικά το κρασί αλλά και το καθιστούσε πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Τα ταξίδια αυτά συνεχίστηκαν μέχρι και τον 20ο αιώνα για να αντικατασταθούν από εδικά δωμάτια και δεξαμενές (estufas) όπου τα κρασιά μπορούσαν να ζεσταθούν προσομοιάζοντας τα μακρινά ταξίδια στην Ινδία και αποκτώντας τον ανάλογο χαρακτήρα. Οι Μαδέρες καλύπτουν όλο το εύρος των στυλ από τα πιο ελαφριά και με σχεδόν ξηρή αίσθηση Sercial μέχρι τα πιο γεμάτα και αρκετά γλυκά Malmsey ενώ βρίσκουν το απόγειό τους στις χρονολογημένες εκδόσεις που φέρουν συγκεκριμένη χρονιά στην ετικέτα και ονομάζονται είτε Colheita αν έχουν παλαιώσει στα βαρέλια κατ’ ελάχιστο 5 χρόνια είτε Frasquera αν έχουν παλαιώσει κατ’ελάχιστον 20.

Θα δοκιμάσουμε:

1st flight

1. Sercial H.M. Βorges σοδειάς 1990 20% abv Frasquera με τουλάχιστον 20 χρόνια ωρίμασης – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

2. Barbeito Rainwater Reserva 19% abv Ένα πολύ ξεχωριστό medium dry στυλ πιο ελαφρύ από το Verdelho με δύο πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες για το όνομα Rainwater – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

3. Verdelho Henriques & Henriques 10 years old 20% abv συνδυασμένα με: Φουντούκια/αμύγδαλα/Πράσινες ελιές Κατσικίσιο ελληνικό τυρί με στάχτη σταφυλιού Σούπα μανιταριών Φέτες τόνου μαριναρισμένες Καπνιστό σολωμό με κρέμα αγριοράπανου Κοτόπουλο με ινδικό κάρυ

2nd flight

4. Boal H.M. Borges σοδειάς 1977 20% abv Frasquera με τουλάχιστον είκοσι χρόνια ωρίμασης – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα 5. Malmsey Blandy’s 2008 19% abv Colheita – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα 6. Malmsey Blandy’s 1999 19% abv Colheita συνδυασμένα με: Γραβιέρα “Σαν Μιχάλη” Roquefort με καραμελωμένο καρύδι Ριζότο με μάγουλα μοσχαρίσια και σπετσιερικό Αρνάκι λαιμός με πιπεριά Φλωρίνης και ραπανάκι πίκλα Μπράουνις με σοκολάτα.

Το event θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Roof Garden του Electra Metropolis Hotel, Μητροπόλεως 15, Αθήνα στις 20.00.

Κόστος συμμετοχής 100 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο site www.thetastersclub.gr

Περιορισμένες θέσεις.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.