Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

31/10/1941, τα εγκαίνια του Όρους Ράσμορ

Η ιστορία του βουνού με τις «σκαλισμένες μούρες» των Αμερικανών Προέδρων.
31/10/1941, τα εγκαίνια του Όρους Ράσμορ

Το μνημείο στο Όρος Ράσμορ, ανεξάρτητα αν είσαι Αμερικάνος ή όχι, ή ακόμη αν γνωρίζεις ποιοι είναι αυτοί οι σκαλισμένοι στην πέτρα κύριοι με το αυστηρό ύφος και βλέμμα, είναι ένα πανέμορφο έργο τέχνης και ταυτόχρονα μια μνεία στον περίφημο πατριωτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο βουνό, απεικονίζονται τέσσερις από τους σπουδαιότερους προέδρους των Η.Π.Α, κατά σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά): Τζώρτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θεόδωρος Ρούσβελτ και Αβραάμ Λίνκολν. Η περιοχή ανήκε κάποτε στους Ινδιάνους και τη φυλή των Σιού και ήταν ένας ιερός τόπος, γι’αυτό και υπήρξε έντονη διαμαρτυρία για την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου, που είχαν πάρει οι Αμερικανοί στον Μεγάλο Πόλεμο των Σιού το 1876.

Το έργο βασίστηκε σε μια ιδέα του Ντόαν Ρόμπινσον, ιστορικού στο επάγγελμα και ντόπιου της Νότιας Ντακότα, όπου βρίσκεται το όρος, και ο οποίος ήθελε αρχικά να σκαλιστούν ήρωες της Δύσης, όπως ο Μπούφαλο Μπιλ κι άλλοι παρόμοιοι. Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί ένας πιο ενωτικά εθνικός τόνος στο εγχείρημα, το οποίο υλοποιήθηκε από τον Γκούτζον Μπόργκλουμ και τον γιο του Λίνκολν Μπόργκλουμ

Οι εντυπωσιακές γρανιτένιες φιγούρες που κοσμούν το μνημείο έχουν δεκαοχτώ μέτρα ύψος και η κατασκευή τους ξεκίνησε από το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1939, με τετρακόσιους εργάτες να δουλεύουν για το μνημείο. Το πάρκο κόστισε $989,992.32, άνοιξε δυο χρόνια μετά, στις 31 Οκτώβρη 1941 – ο Μπόργκλουμ δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο μιας και είχε πεθάνει το Μάρτη της ίδιας χρονιάς- και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν στις Η.Π.Α., με περίπου δυο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. 

https://www.youtube.com/watch?v=9fmWs-ZPZcc

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.