Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.04.2024

26/9/1888, η γέννηση του T.S Eliot

Ο σπουδαίος μοντερνιστής συγγραφέας.
26/9/1888, η γέννηση του T.S Eliot

Ο T.S Eliot έζησε και μεγαλούργησε στην Αγγλία, όμως γεννήθηκε στο St. Louis του Misouri το 1888. Η οικογένειά του μετοίκησε στη Μεγ.Βρετανία το 1914 και ο ίδιος πολιτογραφήθηκε ως βρετανός υπήκοος το 1927. Ο Eliot εκτός από κυρίαρχη λογοτεχνική φιγούρα του μοντερνισμού, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας αλλά και σπουδαίος λογοτεχνικός κριτικός, με σημαντική συνεισφορά στη θεωρία της επιστήμης. Γνωστότερα έργα του, τα The Love Song of J. Alfred Prufrock (1915), που τον έφερε στο λογοτεχνικό προσκήνιο, The Wasteland (1922), The Hollow Men (1925), Ash Wednesday (1930) και Four Quartets (1945).

H σημασία του έργου του Eliot βρίσκεται κυρίως στους σύγχρονούς του, Ezra Pound, Virginia Woolf, James Joyce, Russell Kirk και άλλων, με τους οποίους συνεργαζόταν, αλλά και διαλεγόταν μέσω των έργων τους. Ειδικά το Wasteland θεωρείται άκρως επιδραστικό έργο το οποίο περιέχει, παρά την περίπλοκη δομή του, μια εξαιρετική χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αν και γι’αυτό θα πρέπει να ευχαριστούμε και τον Pound, γιατί αφενός ήταν από εκείνους που ενθάρρυναν τον Eliot στο να ασχοληθεί με την ποίηση κι αφετέρου διότι συμμάζεψε το Wasteland, το οποίο αρχικά είχε μια πολύ πιο ακανόνιστη και στριφνή μορφή. 

Το 1948 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη γενικότερη συνεισφορά του στα γράμματα ενώ και στη Μεγ.Βρετανία τιμήθηκε με το Order of Merit (Παράσημο Αξίας) από το Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Ως ανασφαλής καλλιτέχνης, ο Eliot φοβόταν ότι μετά τη διασημότητα ως απόρροια των βραβεύσεων θα χάσει την έξαρση της δημιουργικότητας κι ενώ τουλάχιστον στο θέμα της ποίησης είχε δίκιο, ωστόσο δε σταμάτησε να γράφει θεατρικά και λογοτεχνικά δοκίμια μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 4 Ιανουαρίου 1965.

https://www.youtube.com/watch?v=tixX32WKN5Y

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.