Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

23/1/1883, η ζωή και ο θάνατος του Γκυστάβ Ντορέ

Ένας από τους καλύτερους και διασημότερους εικονογράφους όλων των εποχών.
23/1/1883, η ζωή και ο θάνατος του Γκυστάβ Ντορέ

O Γκυστάβ Ντορέ ήταν ένας από τους διασημότερους εικονογράφους όλων των εποχών, σίγουρα ο διασημότερος όσο ζούσε, με πληθώρα έργων τόσο σε αριθμό όσο και σε σπουδαιότητα, μιας και το συνταίριασμα των χαρακτικών του -που ήταν η σπεσιαλιτέ του- μαζί με σπουδαίους συγγραφείς όπως οι Ντάντε, Πόε και Μπαλζάκ, αλλά και στην Αγία Γραφή έχουν μείνει ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα χαρακτικής. 

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1832 και σταδιακά ξεκίνησε να εικονογραφεί βιβλία του Ραμπελαί, του Λόρδου Βύρωνα, του Ομήρου και άλλων, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Ήδη όμως, από πολύ μικρός θεωρούνταν παιδί-θαύμα, με τα πρώτα του σκίτσα να τα έχει φτιάξει στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών.  Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν έκανε ποτέ του ούτε ένα μάθημα, όντας πλήρως αυτοδίδακτος και την κατάλληλη στιγμή στη γεμάτη τέχνη περίοδο του Παρισιού. Στα 16 του ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος εικονογράφος σε όλη τη Γαλλία και 

Πέραν των τρομερών χαρακτικών του, ο Ντορέ ασχολήθηκε και με άλλα είδη ζωγραφικής, με κυριότερο την ελαιογραφία, όπου κι εκεί επέδειξε σημαντικά, αλλά όχι τόσο γνωστά έργα όσο τα χαρακτικά του. Πέθανε σε ηλικία 51 ετών, καθώς ολοκλήρωνε τη σπουδαία του δουλειά πάνω στο γνωστό ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, «Το Κοράκι». 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.