Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
06.03.2024

Στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944 η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις

Δεν είναι μόνο γιορτή των λουλουδιών.
Στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944 η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις

1930: Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του.

1931:  Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 200 Έλληνες σκοπευτήριο της Καισαριανής σε αντίποινα για την επιτυχή επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του υποστράτηγου Φράντς Κρέχ. Οι περισσότεροι είχαν παραδοθεί φυλακισμένοι από το καθεστώς Μεταξά στους κατακτητές. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου ο Ναπολέων Σουκατζίδης που αρνήθηκε να εκτελεστεί άλλο άτομο στη θέση του.

1946: Αποφασίζεται η επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα στη Διάσκεψη των Παρισίων.

2004: Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρωτομαγιά: Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.