Από τη στιγμή που θα πατήσεις τα 20 υιοθετείς κάποιες συμπεριφορές για να «το βγάλεις από μέσα σου», ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται. Το να κοιμάσαι αργά ή και καθόλου κάποιες φορές και να ξοδεύεις όλο σου το χαρτζιλίκι σε ποτό και τσιγάρα για παράδειγμα, δεν αποτελούν αναγκαιότητες Α΄τάξης…!

Αλλά όταν τα 30 σου χτυπήσουν την πόρτα και δεν θεωρείσαι πια παιδί, έρχεται η ώρα να παρατήσεις κάποιες από αυτές τις άσχημες συνήθειες και να επικεντρωθείς σε άλλα πράγματα.

Να 9 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο 30 για να διορθώσεις τυχόν ατέλειες στη ζωή σου:

 1. Κάπνισμα
  Πιθανότατα το έχεις ακούσει ένα εκατομμύριο φορές αλλά το κάπνισμα πραγματικά δεν κάνει καλό και μπορεί τώρα να λες πως ζωή σου είναι και ότι θέλεις την κάνεις, η στιγμή που θα προσπαθήσεις να ανέβεις τη σκάλα και θα λαχανιάσεις στα πρώτα δέκα δεν αργεί. Μπορεί να μην μπορείς να αντιστρέψεις τη ζημιά που έχεις ήδη κάνει αλλά έρευνες έχουν δείξει πως όσοι σταματούν πριν τα 40, έχουν 90% πιθανότητα να μειώσουν τον κίνδυνο.
 2. Ύπνος
  Οι νύχτες που ξημέρωνε και η παρέα ήταν ακόμα στα κλαμπάκια και στα μπουζούκια τελειώνουν, όσο και να μην το θες. Οι περισσότεροι δουλεύουν νωρίς το πρωί και κάποιοι μπορεί να έχουν και παιδιά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το να κοιμάσαι σε μια φυσιολογική ώρα και να ξυπνάς πάνω κάτω την ίδια ώρα κάθε μέρα θα μειωθεί η πιθανότητα να έχεις προβλήματα ύπνου στο μέλλον.
 3. Γυμναστική
  Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που ήθελες να εντυπωσιάσεις κάποιον/α ή έψαχνες για το άλλο σου μισό, ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια των 20 που πάτησες στο γυμναστήριο. Δεν έχει σημασία αν θες να ξεκινήσεις γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδήλατο, περπάτημα ή κολύμπι, αρκεί να το κάνεις και τακτικά. Στα τέλη των 30 αρχίζεις να χάνεις μυική μάζα οπότε είναι αρκετά σημαντικό να γυμνάζεσαι συχνά.
 4. Χρήματα.
  Αν σε ρωτήσει κάποιος πόσο χρήματα έχεις κρατήσει στην άκρη, το πιθανότερο είναι ότι άμεσα θα αλλάξεις τη συζήτηση. Αν ξεκινήσεις αρκετά νωρίς στη ζωή σου να μαζεύεις χρήματα θα γίνει συνήθεια. Με αυτόν τον τρόπο οποιουδήποτε είδους ανάγκης θα είναι πάντα καλυμμένη. 
 5. Στόχοι και όνειρα
  Επειδή πάτησες τα 30 δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κυνηγήσεις το όνειρό σου, όποιο και να είναι αυτό. Ακόμα και αν από θέματα καριέρας είσαι καλυμμένος όλο και κάτι θα έχεις βάλει στο μάτι. Είτε είναι σπίτι, αμάξι ένα ταξίδι ή ακόμα και το να κάνεις οικογένεια…κάντο!
 6. Ευτυχία
  Ξεκίνα να είσαι ικανοποιημένος με αυτά που έχεις. Το να ευγνωμονείς για αυτά που έχεις θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος. Δεν χρειάζεται να σκοτίζεσαι για το αν δεν έχεις το καινούριο κινητό που έχουν όλοι και αν σου ακύρωσε η παρέα την έξοδο το ΣΚ..! Υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα στον κόσμο!
 7. Άγχος
  Σταμάτα να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πάντες και τα πάντα. Κράτα και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου! Θες να ξεσπάσεις και να βάλεις τη μουσική λίγο δυνατά; Αν η ώρα είναι ευπρεπής γιατί όχι; Σου είπε το αφεντικό να δουλέψεις το Σάββατο; Πες όχι.
 8. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου
  Δεν έχει σημασία που είναι οι συμμαθητές σου από το Λύκειο και τι πέτυχαν στη ζωή τους. Δεν έχει σημασία αν ο γείτονας πληρώνεται περισσότερο και πήρε Jeep. Χαλάρωσε και δες τι σε κάνει ευτυχισμένο. Αυτό έχει σημασία.
 9. Άρχισε να συγχωρείς τον εαυτό σου
  Όλοι κάνουμε λάθη. Μην σκέφτεσαι ξανά και ξανά τι έκανες λάθος. Δεν σε αντιπροσωπεύει και σίγουρα δεν το έχει καταλάβει και πολύς κόσμος πέρα από εσένα.  
 10. ΠΗΓΗ: Independent