Μικροπλαστική μόλυνση διαπίστωσαν μέσα από έρευνες στο νερό της βρύσης σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κάνουν εκκλήσεις για σημαντικές συνέπειες στην υγεία. Τα ποσοστά του νερού που ποικίλουν για δεκάδες χώρες, αναλύθηκαν από μια ομάδα επιστημόνων για μια έρευνα του Orb Media, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Guardian. Συνολικά, πάνω από το 83% των δειγμάτων είχαν μολυνθεί με πλαστικές ίνες.

Οι ΗΠΑ, ο Λίβανος και η Ινδία είχαν τα υψηλότερα κατά σειρά ποσοστά μόλυνσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίρνουν τα πρωτεία με 94%. Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης, ωστόσο έφταναν το 72%.  Οι νέες αναλύσεις αποδεικνύουν την επέκταση της μικροπλαστικής ρύπανσης στο διεθνές περιβάλλον. Οι προηγούμενες εκθέσεις είχαν επικεντρωθεί στην πλαστική ρύπανση των ωκεανών, καταλήγοντας στο πόρισμα ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν θαλασσινή τροφή μολυσμένη από μικροπλαστικές ίνες.

«Τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει για το ζωικό βασίλειο και τις συνέπειες που έχει σε αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Αν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τα έμβια όντα, πως νομίζουμε ότι δεν θα έχει το ίδιο αντίκτυπο και σε εμάς;», δήλωσε ο καθηγητής Sherri Mason, ειδικός επιστήμονας στην μικροπλαστική στο κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στην Fredonia που επέβλεπε τις αναλύσεις για την Orb. 


Οι πλαστικές ίνες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν και απορροφούν τοξικά χημικά ενώ έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι απελευθερώνονται ραγδαία στο σώμα. Μελέτες στην Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία αποκάλυψαν επίσης ότι ίνες και ίχνη πλαστικού βρέθηκαν σε 24 μάρκες μπύρας, αλλά και στο μέλι και στην ζάχαρη, στα θαλασσινά και στην ατμόσφαιρα της πόλης του Παρισιού αντίστοιχα. 

Μια νέα έρευνα που εξέτασε 159 δείγματα, χρησιμοποιώντας μια τυπική τεχνική για να εξαλείψει την μόλυνση από άλλες πηγές, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σχολείου Μινεσότα για την Δημόσια Υγεία. Τα δείγματα περιλάμβαναν χώρες από όλο τον κόσμο όπως την Ουγκάντα, το Εκουαδόρ και την Ινδονησία.

Το πως καταλήγουν οι πλαστικές ίνες στο νερό που πίνουμε αποτελεί μυστήριο, εκφράζονται όμως ανησυχίες ότι οι λίμνες και άλλα υδάτινα συστήματα μπορούν να μολυνθούν από σωρευτικές ατμοσφαιρικές εισροές. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει παράλληλα ότι και κάθε κύκλος πλυντηρίου μπορεί να εξαπολύσει περίπου 700.000 πλαστικές ίνες στο περιβάλλον. Οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πλαστική ρύπανση.


Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο και, μόνο το 20% αυτού ανακυκλώνεται ή καίγεται, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος να καταλήγει να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, την γη και την θάλασσα. Ο καθηγητής Roland Geyer προειδοποιεί ότι «έχουμε κατακλύσει τα οικοσυστήματα του πλανήτη με πλαστικό και οι συνέπειες αυτού θα είναι δυσμενείς» τόσο που «θα είναι πολύ αργά όταν το μάθουμε». Χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούμε τα αποτελέσματα, να βρεθούν οι πηγές μόλυνσης και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία. 

Πηγή:Guardian.com