gp_cn_pirates_001

Δεν θα τους δεις να μοιράζουν αφίσες και προεκλογικά φυλλάδια ή να σφίγγουν χέρια και να χαιρετάνε γνωστούς και αγνώστους στους δρόμους της πόλης. Άλλωστε, η ηλικία τους και η κουλτούρα τους δεν είναι για τέτοια. Οι Πειρατές της Θεσσαλονίκης κινούνται στους ωκεανούς του διαδικτύου και κουρσεύουν τα κλειδωμένα λογισμικά και τις πατέντες. Δεν κινδυνεύεις να χακέψουν τον υπολογιστή σου, αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί επιμένεις να χρησιμοποιείς το λειτουργικό των Windows από το ανοιχτό λογισμικό. Την ίδια δουλειά κάνουν.

Οι Πειρατές ήρθαν στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο μόλις το 2012, αν και το Πειρατικό Κίνημα ξεκίνησε από το 2007 και μην τους γελάτε. Ήδη έχουν δύο ευρωβουλευτές, 45 βουλευτές και 200 δημοτικούς συμβούλους σ’ όλη την Ευρώπη. Ο 28χρονος Δημήτρης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος που ξεκίνησε τότε από τη Θεσσαλονίκη, μόλις 2,5 μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Καθηγητής πληροφορικής στο επάγγελμα και παθιασμένος με την τεχνολογία, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης και αμέσως έγραψε ιστορία καθώς είναι ο νεότερος υποψήφιος δήμαρχος ever.

gp_cn_pirates_002

Ο στόχος για τους Πειρατές είναι να εκλέξουν τουλάχιστον έναν δημοτικό σύμβουλο στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα (κατεβαίνουν με τον Γιώργο Καμίνη) και στη Χαλκίδα (με τον Στάθη Λειβαδίτη) για να μετατρέψουν τις δημοτικές υπηρεσίες σε πιο user friendly. Όπως μας λέει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, αν εφαρμοστούν τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού στα πληροφοριακά συστήματα του δήμου εξοικονομούνται άμεσα περί τις 300.000 ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό και ανάμεσα στις βασικές προτάσεις τους είναι και η θεσμοθέτηση μιας Αντιδημαρχίας Τεχνολογίας. «Αν ο Δήμος καταργήσει τα πληρωμένα προγράμματα στους υπολογιστές του, όπως τα Windows, τα antivirus, ακόμη και τα προγράμματα μηχανογράφησης και τα αντικαταστήσει με ανοιχτό λογισμικό θα γλιτώσει χιλιάδες ευρώ. Μόνο από την κατάργηση των Windows ο δήμος θα εξοικονομήσει 75 ευρώ για κάθε έναν από τους 2.500 υπολογιστές που διαθέτει», τονίζει ο Δημήτρης.

με την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων του υπαίθριου δημοτικού φωτισμού με τεχνολογία LED,  ο δήμος θα εξοικονομήσει περίπου 40% από το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους.

Στις προτάσεις των Πειρατών είναι και η εφαρμογή του προγράμματος light coin στα δημοτικά PC κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Μ’ αυτό το πρόγραμμα ο υπολογιστής καλείται να λύσει ορισμένους αλγόριθμους όσο δεν είναι σε χρήση. Για κάθε έναν αλγόριθμο που λύνει κερδίζει ένα εικονικό νόμισμα με πραγματική αξία 14 δολαρίων. Με πρόχειρους υπολογισμούς ο δήμος μπορεί να κερδίζει μέχρι και 7.500 ευρώ το μήνα». Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η εκμετάλλευση της θερμότητας που παράγουν οι servers του δήμου. «Εάν ο Δήμος ανεβάσει κατά 20% τη λειτουργία των servers κατά τη διάρκεια της νύχτας και εγκαθιστούσε ένα σύστημα εξαερισμού για να μεταφέρει τον ζεστό αέρα που παράγουν μέσα στο Δημαρχείο θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 40% από την ενέργεια που ξοδεύει για να διατηρήσει σε μια ικανοποιητική θερμοκρασία το Δημαρχιακό Μέγαρο. Το ίδιο κάνει και η Microsoft, δεν είναι κάτι περίεργο», σημειώνει ο επικεφαλής των Πειρατών. Αναφορικά με την πρόσβαση στο ίντερνετ σε δημόσιους χώρους, οι Πειρατές προτείνουν έκπτωση 5% στα δημοτικά τέλη στα καταστήματα που επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση στο wi-fi ώστε ο Δήμος να μη χρειάζεται να απευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρείες και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του. Εκτιμούν επίσης ότι με την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων του υπαίθριου δημοτικού φωτισμού με τεχνολογία LED, ο δήμος θα εξοικονομήσει περίπου 40% από το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους.

οι Πειρατές προτείνουν έκπτωση 5% στα δημοτικά τέλη στα καταστήματα που επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση στο wi-fi ώστε ο Δήμος να μη χρειάζεται να απευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρείες και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών (κυκλοφοριακό, διαχείριση απορριμμάτων, δημοτικά τέλη, καθαριότητα, κτλ.) οι Πειρατές έχουν ορισμένες προτάσεις στην ιστοσελίδα τους (www.peirates.gr), ωστόσο μοιάζουν περισσότερο με έναν συνδυασμό «ειδικού σκοπού», καθώς τα περισσότερα από τα μέλη τους είναι εξειδικευμένα στην επιστήμη των υπολογιστών. Όπως μας λέει ο Δημήτρης «για οποιοδήποτε άλλο θέμα που θα τεθεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος των Πειρατών θα μεταφέρει τη θέση της συνέλευσης των εγγεγραμμένων μελών». Οι οριζόντιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων όμως δεν παραπέμπουν και στην πολιτική ταυτότητα του κόμματος, σπεύδει να διευκρινίσει ο επικεφαλής τους: «Στους Πειρατές λέμε, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά προχωράμε μπροστά προς την ανάπτυξη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις τάξεις τους συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Μέχρι στιγμής τα εγγεγραμμένα και οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του κόμματος που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι 50 και όπως λένε και οι ίδιοι είναι ένας αριθμός «διαχειρίσιμος», πράγμα που σημαίνει ότι ο διάλογος είναι εποικοδομητικός και οι αποφάσεις λαμβάνονται σχετικά γρήγορα. Μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα εάν τα μέλη αυξηθούν και οι αποφάσεις αφορούν κρίσιμα ζητήματα; Μένει να το δούμε. 

gp_cn_pirates_004