_DSC6147

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά σήμερα είναι σε απίστευτο βαθμό εξοικειωμένα με τη τεχνολογία. Τα βλέπουμε να παίζουν με άνεση με τα κινητά και τα tablets των γονιών τους και αισθανόμαστε 100 χρονών γέροι. Όμως μπορεί η τεχνολογία να συναντηθεί με τη τέχνη, τη φωτογραφική συγκεκριμένα, και να γίνει δημιουργική έκφραση στα χέρια τους; Αυτό το ερώτημα φάνηκε να απασχολεί τις εκπαιδευτικούς τεσσάρων σχολείων, του 53ου, του 61ου, του 27ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αθηνών και του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Μοσχάτου. Με την υποστήριξη του φωτογράφου Κώστα Κουρτίδη, που επισκέφτηκε τα παραπάνω σχολεία και σε συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, οι μικροί μαθητές έμαθαν τι σημαίνει οπτική, κάδρο και γωνία λήψης. Και ύστερα κάθε ένας από τους αυτούς βρέθηκε με μια ψηφιακή μηχανή στο χέρι, αφού πρώτα έμαθε πώς να τη κρεμάει με λουράκι από τον καρπό, και ξεκίνησε να φωτογραφίζει μανιωδώς.

_DSC6148

Αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η φωτογραφική έκθεση Ένα κλικ ο κόσμος μου, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο METApolis, στο κέντρο της Αθήνας. Τα παιδιά, ηλικίας 5,5 χρονών, φωτογράφισαν ό,τι τους κίνησε το ενδιαφέρον. Τους εαυτούς τους, τους γονείς τους, τα παιχνίδια τους, την πόλη τους. Στους φωτογραφίες τους αποτυπώνεται μια οπτική, που οι ενήλικες έχουν ξεχάσει. Η φαντασία τους αλλά και η σωματική τους διάπλαση, ακόμη, τους επιτρέπει να συστήνουν στους μεγάλους μια διαφορετική, ξεχασμένη αντίληψη του κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που έχει τραβήξει ένα πιτσιρίκι μέσα από το καρότσι του σούπερ μάρκετ.

_DSC6175

Οι μαθητές εκτός από τις φωτογραφίες που τράβηξαν έφτιαξαν κολάζ εντάσσοντας τους εαυτούς τους σε μια κατάσταση που ονειρεύονται, και συνοδεύοντας τη με ένα μικρό κείμενο. Και μπορεί να διαβάσει κανείς πολύ ωραία πράγματα όπως «Κατάφερα να φτάσω τον μπαμπά. Έβγαλα φτερά και έπεσα στην αγκαλιά του» και «Έγινα νεραϊδάκι και δίνω ένα φιλί στο μάγουλο του αδερφού μου»

Φωτογραφία της Δήμητρας Καραπατάκη

Φωτογραφία της Δήμητρας Καραπατάκη


Φωτογραφία του Ορφέα Παππά.

Φωτογραφία του Ορφέα Παππά.


Φωτογραφία του Παναγιώτη Μπάρκα

Φωτογραφία του Παναγιώτη Μπάρκα


Φωτογραφία της Δήμητρας Καραπατάκη

Φωτογραφία της Δήμητρας Καραπατάκη


Φωτογραφία του Άγγελου

Φωτογραφία του Άγγελου


Φωτογραφία του Μιχάλη Κορτσιάδη

Φωτογραφία του Μιχάλη Κορτσιάδη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και από άποψη κοινωνικού ιστού το όλο εγχείρημα. Τα δύο από τα τέσσερα σχολεία βρίσκονται στον Κολωνό και στο Γκάζι. Στο τελευταίο μάλιστα η πλειονότητα των μαθητών είναι από οικογένειες που προέρχονται από την τουρκόφωνη μειονότητα της Θράκης. Διαφορετικές συνήθειες, έθιμα αλλά και άνεση μπροστά στο φακό. Οι φωτογραφίες που προέρχονται από αυτά τα σχολεία αποτυπώνουν κυρίως τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειες τους ενώ αντίθετα οι φωτογραφίες από το σχολείο της Ακρόπολης και του Μοσχάτου επικεντρώνονται στα παιχνίδια τους και στη γειτονιά τους. Ίσως η κουλτούρα των πρώτων τους επιτρέπει μια εξωστρέφεια και μια θαρραλέα έκθεση της ιδιωτικής ζωής και αυτό ακριβώς εκφράζουν και στις φωτογραφίες τους.

.Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Σωστά;

METApolis, Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη. Διάρκεια έκθεσης: 10 – 18 Μαΐου 2014. Επιμέλεια: Γιάννης Γιαννακόπουλος, φωτοειδησιογράφος-δάσκαλος φωτογραφίας και Κώστας Κουρτίδης, φωτογράφος. Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Αιμιλία Φάκου & Ζωή Λούνη, Στεφανία Βουβουσίρα & Βούλα Ζαραϊδώνη, Πέγκυ Παπαργυρίου, Φωτεινή Κωστούδη, Γιώτα Αλεξάνδρου & Χρύσα Καπατσούλια.