ATHENS FINE DRINKING BY WORLD CLASSΟ Πάνος Κανατσούλης θα πάει στο Μεξικό για να το σηκώσει

Ο Πάνος Κανατσούλης θα πάει στο Μεξικό για να το σηκώσει

Ο Έλληνας World Class Bartender of the Year για το 2017 βρίσκεται πίσω από τη μπάρα ενός από τα δέκα καλύτερα μπαρ του πλανήτη και ασπάζεται το μότο του Don Julio González σύμφωνα με το οποίο «όταν έχεις πάθος, έχεις τα πάντα».

Ο Πάνος Κανατσούλης (αριστερά) με τον περυσινό νικητή του ελληνικού τελικού του World Class, Αλέξη Σιμωνίδη (δεξιά)

«Όταν έχεις πάθος, έχεις τα πάντα». Tο μότο του ανθρώπου που δημιούργησε την πρώτη premium τεκίλα την δεκαετία του ‘40 είναι για έναν ανερχόμενο bartender ο τρόπος για να φτάσει ένας επαγγελματίας του ποτού στην κορυφή. Όταν δεν προετοιμάζεται για διαγωνισμούς υψηλών απαιτήσεων, ο Πάνος Κανατσούλης εργάζεται σε ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου (συγκεκριμένα στο νο.9). Με το βραβείο του να ξεχωρίζει στα ράφια του The Clumsies της οδού Πραξιτέλους, ο Έλληνας Bartender of the Year 2017 αναμένει τον προσεχή Αύγουστο προκειμένου να ανταγωνιστεί τους καλύτερους του είδους στην πόλη του Μεξικού.

Πως κερδίζει όμως κανείς τον τίτλο του bartender της χρονιάς; Παράλληλα με τη μεγάλη γιορτή για την φιλοσοφία και κουλτούρα του καλού ποτού, το Athens Fine Drinking by World Class, οι 12 φετινοί φιναλίστ του ελληνικού τελικού του World Class κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές για την ανάδειξη του νικητή διαδικασίες. Η διαδικασία του «Walker Blender Room» εξέτασε την ικανότητά των διαγωνιζομένων να διακρίνουν τις γεύσεις αλλά και να επιδείξουν τις γνώσεις τους για τις διαδικασίες παραγωγής ουίσκι. Η δεύτερη σε σειρά διαδικασία είναι αυτή των «American Classics», όταν μέσα σε 9 λεπτά οι διεκδικητές του τίτλου έπρεπε να δημιουργήσουν 8 ποτά βασισμένα σε 4 κατηγορίες spirits καθώς κι ένα Bulleit cocktail, κλασσικό ή μια twisted εκδοχή. Στο τέλος της πρώτης ημέρας του εγχώριου διαγωνισμού και στην διαδικασία «The sustainaball» ο στόχος ήταν να ένα Highball cocktail βασισμένο στην ιδέα της βιωσιμότητας.

Ένας από τους τρεις που ανανέωσαν το ραντεβού τους για την δεύτερη μέρα του τελικού και τη δοκιμασία «Pop up bars», ήταν και ο bartender που έχοντας στη διάθεσή του λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο προκειμένου να δημιουργήσει το δικό του micro pop-up bar μέσα στον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου, ταξίδεψε τους κριτές αλλά και τους επισκέπτες του Athens Fine Drinking by World Class στο Μεξικό με το “Ηacienda Primavera”. Το pop-up bar του φετινού νικητή είχε σαν βασικό spirit για τα cocktail του την τεκίλα Don Julio και στον κατάλογό του πρωταγωνίστησαν η Tahona Horchata και το punch Veggie Frenzy.

Ο Πάνος Κανατσούλης είχε λάβει μέρος και στον περσινό διαγωνισμό του World Class, καταφέρνοντας να προκριθεί στην τελική τριάδα. Τι ήταν αυτό όμως που του χάρισε την φετινή πρωτιά; «Ήμουν πιο οργανωμένος, δούλεψα εντατικά στο διάστημα που μεσολάβησε, αφιέρωσα πολύ περισσότερο χρόνο προκειμένου να προετοιμαστώ. Από κάθε τέτοιου είδους διαδικασία αποκτάς εμπειρίες, μαθαίνεις από τα λάθη σου. Εκείνο λοιπόν που πιστεύω πως με οδήγησε στην νίκη είναι πως φέτος την ήθελα περισσότερο από ποτέ».

Σπούδασε συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων όμως τα τελευταία 11 χρόνια τον κέρδισε το μπαρ «κι αφού αποφάσισα να το ακολουθήσω επαγγελματικά έπρεπε να εξελιχθώ. Γι’ αυτό αποφάσισα να φύγω και για κάποια χρόνια στο εξωτερικό».

Αναβαθμίζοντας το βιογραφικό του με μια τριών ετών εμπειρία στο Zuma στο Ντουμπάι, σήμερα εργάζεται σε ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ του πλανήτη. Αποδεικνύοντας πως είναι ένας bartender ικανός να ανταποκριθεί σε υψηλές προσδοκίες πιστεύει πως ο διαγωνισμός του World Class είναι σημαντικός για την ανάδειξη της fine drinking κουλτούρας και των ανθρώπων που συμβάλουν σε αυτήν, αφού «σε φέρνει αντιμέτωπο με τα όριά σου. Αντιλαμβάνεσαι κατά πόσο μπορείς να ανταποκριθείς υπό πίεση, ενώ το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από λεπτομέρειες και λάθη. Αυτό που με βοήθησε πολύ προκειμένου να κερδίσω είναι το γεγονός πως πίστεψα από την αρχή στα ποτά μου και δεν άλλαξα τις ιδέες που είχα μέχρι τον τελικό, όσες απόψεις κι αν άκουσα»

Τη δεύτερη μέρα του διαγωνισμού, οι φιναλίστ έπρεπε αρχικά να παρουσιάσουν τα micro pop-up bar στους τρεις κριτές του ελληνικού τελικού ώστε να τα αξιολογήσουν. Όμως, όταν οι πόρτες του Παλαιού Χρηματιστηρίου άνοιξαν για το κοινό, οι τρεις υποψήφιοι ανέλαβαν για δύο ώρες να σερβίρουν όλους τους παρευρισκόμενους. Εφόσον οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν το pop-up bar της προτίμησής τους -συμβάλλοντας έτσι στην τελική αξιολόγηση- φαίνεται πως η αλληλεπίδραση που έχει ένας bartender με τους καταναλωτές είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα του χαρίσουν την αναγνώριση κι ένα εισιτήριο για τον τελικό. 

Η φετινή θεματική του Athens Fine Drinking by World Class (του τετραήμερου event που ακολούθησε τον ελληνικό τελικό του World Class και φιλοξένησε 32 από τα πιο εμβληματικά μπαρ του αθηναϊκού κέντρου) ήταν τα perfect serve ποτά. «Perfect serve είναι το πως θα κάνεις τον πελάτη σου να θέλει σε επισκεφθεί και πάλι. Για παράδειγμα μπορεί να μην ήμουν ο γρηγορότερος στην διαδικασία του Speed and Taste όμως έκανα τους κριτές να περάσουν καλά, να γελάσουν, τους συμπεριφέρθηκα όπως θα έκανα αν ερχόντουσαν στο μπαρ μου. Το πιο σημαντικό λοιπόν δεν είναι να ετοιμάσεις μόνο πολλά νόστιμα κοκτέιλ σε λίγα λεπτά αλλά οφείλεις παράλληλα να αντιμετωπίσεις τους κριτές σαν πελάτες σου, να τους κάνεις να νιώσουν άνετα».

Καθώς έχει ταξιδέψει σε χώρες με προηγμένη fine drinking κουλτούρα και έχει συναντήσει κορυφαίους του είδους που πραγματοποιούν guest εμφανίσεις στο μπαρ της Πραξιτέλους γνωρίζει πως «οι ξένοι έχουν την καλύτερη άποψη για την σημερινή αθηναϊκή μπαρ σκηνή και για το πως αυτή εξελίσσεται. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καν να το εκφράσουν με λόγια, είναι φανερό πως μένουν ευχαριστημένοι και αυτό τους το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα τόσο της φιλοξενίας που προσφέρουμε στο The Clumsies, όσο και του πόσο ψηλά βρίσκεται η  Ελλάδα στην τέχνη του bartending».

Πόση «μελέτη» απαιτεί τελικά η τέχνη του bartending; «Το διάβασμα για έναν bartender είναι όπως ακριβώς στο σχολείο: αν θέλεις να αριστεύσεις θα εξασκηθείς στα πάντα, αν θέλεις μόνο να πιάσεις τη βάση θα ρίξεις μια ματιά στα SOS». Εφόσον ο Πάνος Κανατσούλης αναδείχθηκε φέτος ως ο κορυφαίος ανάμεσα στους καλύτερους του είδους του, γνωρίζει ποια είναι η τάση του μέλλοντος στα κοκτέιλ; «Στο The Clumsies προσπαθούμε να καλύπτουμε όλη τη γκάμα με τις γευστικές προτιμήσεις των πελατών, δεν παραμελούμε κάποιο ποτό, παίρνουμε ιδέες από τις κλασικές συνταγές cocktail προσθέτοντας πάντα την δική μας πινελιά. Μια λοιπόν από τις μελλοντικές τάσεις που αναδείχθηκε στον περσινό τελικό του World Class μέσω των κριτών είναι τα cocktail σε μικρότερες μερίδες που δεν στερούνται όμως γεύσης, μια τάση που ανέδειξαν οι κουζίνες υψηλής γαστρονομίας και θα ακολουθήσουν τα μπαρ». 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ATHENS FINE DRINKING BY WORLD CLASS

Ο Πάνος Κανατσούλης θα πάει στο Μεξικό για να το σηκώσει

Ο Έλληνας World Class Bartender of the Year για το 2017 βρίσκεται πίσω από τη μπάρα ενός από τα δέκα καλύτερα μπαρ του πλανήτη και ασπάζεται το μότο του Don Julio González σύμφωνα με το οποίο «όταν έχεις πάθος, έχεις τα πάντα».

Athens Fine Drinking by World Class: Αυλαία για την μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού

Ενώ η φετινή διοργάνωση οδεύει προς το τέλος της με μεγάλη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της αθηναικής μπαρ σκηνής, απομένουν δυο βράδια για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάποια από τα σπουδαία ποτά που σερβίρουν τα 32 μπαρ που συμμετέχουν.

Athens Fine Drinking by World Class: Που θα πιείτε τα καλύτερα ποτά στο κέντρο της πόλης

Η Popaganda σταχυολογεί τα καλύτερα κοκτέιλ από τα Athens Fine Drinking by World Class μενού των 32 μπαρ που συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή του καλού ποτού που συνεχίζεται στην πόλη μέχρι και το Σάββατο 27 Μαΐου.

Athens Fine Drinking by World Class: η Αθήνα υποκλίνεται στο κύμα του ποιοτικού ποτού

Οι bartenders των 32 μπαρ του κέντρου της πόλης, αφού κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στο Παλαιό Χρηματιστήριο συνεχίζουν να σερβίρουν κορυφαία Athens Fine Drinking ποτά μέχρι και το Σάββατο 27/5.

Athens Fine Drinking by World Class: Η μεγάλη γιορτή του καλού ποτού συνεχίζεται

Τα 32 μπαρ του αθηναϊκού κέντρου που συμμετείχαν στο μεγάλο event του Παλιού Χρηματιστηρίου συνεχίζουν να προσφέρουν perfect serve ποτά. Σκανάραμε τα ειδικά μενού και σας προτείνουμε τι να δοκιμάσετε.

Athens Fine Drinking: Ανταπόκριση από το τελευταίο βράδυ της μεγάλης γιορτής του καλού ποτού

Με πολύ δυνατές συμμετοχές (ανάμεσά τους και δυο από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου) και σπουδαία κοκτέιλ, ξεκίνησε η φετινή διοργάνωση του Athens Fine Drinking που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας το τετραήμερο 18-21 Μαΐου.

Athens Fine Drinking: Σάββατο βράδυ στον «κήπο» του καλού ποτού

Ανταπόκριση από την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης που αποτελεί talk of the town.

Video: Το Athens Fine Drinking είναι η πατρίδα του καλού ποτού

Ο Φώτης Βαλλάτος περιπλανιέται στο Παλιό Χρηματιστήριο ανάμεσα σε εκλεκτά αποστάγματα και σπουδαία μπαρ του αθηναϊκού κέντρου αναζητώντας τα καλύτερα perfect serve ποτά (και τα βρίσκει ενθουσιασμένος).

Athens Fine Drinking: Ανταπόκριση από την δεύτερη ημέρα της μεγάλης γιορτής

8 διαφορετικά μπαρ του αθηναϊκού κέντρου, 8 premium αποστάγματα, 16 κοκτέιλ και 5 ώρες που το Παλιό Χρηματιστήριο μετατρέπεται στο πιο σπουδαίο μπαρ της πόλης.

Athens Fine Drinking: Τι είδαμε και τι δοκιμάσαμε στα χτεσινά εγκαίνια

Σπουδαία κοκτέιλ και γιορτινή ατμόσφαιρα στο μεγάλο pop up μπαρ που έχει στηθεί στο Παλιό Χρηματιστήριο και θα αποτελέσει μέχρι την Κυριακή, σημείο αναφοράς για τους fans του ποιοτικού ποτού.

World Class: Ο διαγωνισμός που αποθεώνει την κουλτούρα του fine drinking

Ο πιο επιδραστικός bartender του κόσμου, Alex Kratena και ο περυσινός νικητής του ελληνικού τελικού Αλέξης Σιμωνίδης, μιλούν στην Popaganda για τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο του ποιοτικού ποτού.

Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις και ένα mentoring session στο Athens Fine Drinking

Ζήστε την εμπειρία της μεγαλύτερης γιορτής ποιοτικού ποτού και γνωρίστε από κοντά την μοναδική κουλτούρα fine drinking!

World Class Bartender Of The Year 2017: Ο Πάνος Κανατσούλης κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό του διαγωνισμού στην πόλη του Μεξικό

O bartender από το The Clumsies επικράτησε στην τελική δοκιμασία “Pop-up bars” και –συμπληρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τελικής τριάδας του διαγωνισμού– αναδείχθηκε επάξια ως ο Έλληνας Bartender of the Year 2017

Ξέρουμε που θα πίνετε τα κοκτέιλ σας αυτό το τετραήμερο (18-21/5)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Athens Fine Drinking by World Class, τη μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού που επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει το Παλαιό Χρηματιστήριο σε ένα μεγάλο μπαρ.

Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για το Athens Fine Drinking by World Class

H μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού που επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει το Παλαιό Χρηματιστήριο σε ένα μεγάλο pop up μπαρ.

World Class: Η ώρα του ελληνικού τελικού

Ποιος θα αναδειχθεί κορυφαίος Έλληνας bartender της χρονιάς και θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού που διαμορφώνει την κουλτούρα του fine drinking;

Γιατί η Αθήνα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς fine drinking κουλτούρας

Μπαρ στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου, bartenders σε guest εμφανίσεις στα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη, events παγκόσμιας εμβέλειας και τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα για να δουν από κοντά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπαρ σκηνές.

Το τέλειο ποτό θέλει και το perfect serve του

Μιλήσαμε με τρεις κορυφαίους Αθηναίους bartenders για τη νέα τάση του σερβιρίσματος των ποτών που απαιτεί προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια και απογειώνει την απόλαυση.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.