
Αμερικάνοι ναύτες στα Χανιά.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με 6.000 άτομα προσωπικό έκανε μια τελευταία στάση στα Χανιά. Aπό τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το πρωί, οι δρόμοι του παλιού λιμανιού γέμισαν ναύτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αεροπλανοφόρο στα Χανιά και δε θα είναι η τελευταία. Δεν προκαλεί εντύπωση. Οι βάσεις της Σούδας βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Και δεν προβλέπεται να φύγουν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη αεροπλανοφόρου στη Σούδα, Στο στιγμιότυπο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επισκέπτεται το 2016 το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman (CVN-75) / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Τη μέρα που έφτασε το αεροπλανοφόρο καταστηματάρχες του παλιού λιμανιού είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως. Οι πραμάτειες τους βγήκαν στους δρόμους, όπως και οι κράχτες. Κλαμπ που ήταν κλειστά άνοιξαν από νωρίς το απόγευμα. Γυναίκες με μίνι βγήκαν στους δρόμους, προσέγγιζαν τους ναύτες και τους καλούσαν να επισκεφθούν το χώρο τους, υποσχόμενοί τους εκπλήξεις. Πιο κάτω, στο Σαντριβάνι, από νωρίς το μεσημέρι τα μαγαζιά είχαν προσαρμοστεί στις ανάγκες των επισκεπτών. Με μουσική χιπ – χοπ που έπαιζε στο διαπασών τους καλούσαν για ποτά σε καλές τιμές και φαγητό. Σε όλους τους δρόμους κυκλοφορούσαν τσιγγανάκια με λουλούδια, πλησίαζαν τους ναύτες και τους ζητούσαν να αγοράσουν για να τα δώσουν στις γυναίκες που θα συναντήσουν. Οι ουρές στα ΑΤΜ τα λιμανιού ήταν μεγάλες. Είναι γεγονός, αυτές τις μέρες κάποιοι κάνουν «ανάσταση».

Βόλτα στο λιμάνι.
Παλιότερα, τα μαγαζιά που πήγαιναν οι ναύτες για να διασκεδάσουν ήταν μετρημένα στο χέρι ενός χεριού. Κακόφημα μπαρ, «American bar», καλά κρυμμένα στα στενά του παλιού λιμανιού. Στους τοίχους τους έχουν κολλημένα δολάρια, λες και για να γνωστοποιήσουν με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή τους να καλωσορίσουν τους ναύτες και το χρήμα στις τσέπες τους. Είναι στέκια που αποφεύγουν οι ντόπιοι, και που επιβιώνουν από τον ερχομό των πολεμικών πλοίων και τα τσούρμα των τουριστών το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει. Τώρα, οι ναύτες κυκλοφορούν σχεδόν παντού. Ακόμα και στα στέκια που συχνάζουν φοιτητές μπορεί να πετύχεις κάποια παρέα Αμερικάνων. Κανείς δε λέει όχι στο δολάριο. «Και τι σε νοιάζει εσένα αν πιούνε ένα ποτό;» είναι η απάντηση που θα σου δώσουν αν εκφράσεις κάποια αντίδραση. Η παρουσία τους έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας.
Κακόφημα μπαρ, «American bar», καλά κρυμμένα στα στενά του παλιού λιμανιού. Στους τοίχους τους έχουν κολλημένα δολάρια, λες και για να γνωστοποιήσουν με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή τους να καλωσορίσουν τους ναύτες και το χρήμα στις τσέπες τους. Είναι στέκια που αποφεύγουν οι ντόπιοι, και που επιβιώνουν από τον ερχομό των πολεμικών πλοίων και τα τσούρμα των τουριστών το καλοκαίρι.
Είναι μέρος μιας εικόνας που τείνουμε να συνηθίσουμε εδώ στα Χανιά, κάθε φορά που έχουμε «επισκέψεις αναψυχής». Η αποδοχή της κυβέρνησης της Αριστεράς της αναγκαιότητας των βάσεων και μάλιστα η πρόθεση για παροχή περαιτέρω ευκολιών προς τις ΗΠΑ με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, συντέλεσε ακόμα παραπάνω στην αποτύπωση της εντύπωσης στους κατοίκους των Χανίων, ότι οι όποιες αντιδράσεις στην παρουσία τους είναι δίχως ουσία.

Έτοιμοι για το Salloon τους.
Κι ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη και η στάση του Αντιπεριφερειάρχη που απελευθερωμένος πλέον με δηλώσεις του και αναφερόμενος στην έλευση του αεροπλανοφόρου είπε απευθυνόμενος στους Χανιώτες ότι όχι απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα, αλλά πρέπει να την επιθυμούν, χωρίς ενοχές, ελέω και οικονομικής κρίσης. Η έλευση του αεροπλανοφόρου, είπε ο κ. Βουλγαράκης, «θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, ειδικά αυτήν την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής» καθώς καλωσόριζε τον διοικητή των αμερικάνικων βάσεων με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια θερμή χειραψία. Η τρουμποποίηση του νομού είναι θεσμικά αποδεκτή.