adsl-1000ew-1

Το router αποτελεί τον άγρυπνο εργάτη κάθε σπιτιού. Είτε είστε μέσα, είτε όχι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, δουλεύει αδιάκοπα, συνδέοντας τον χώρο γύρω του με τον παγκόσμιο ιστό. Ο ρόλος του καίριος, καθώς χωρίς αυτό, πρόσβαση στο ίντερνετ δεν υφίσταται. Κι όμως, αυτό το τόσο νευραλγικό αξεσουάρ του νοικοκυριού, αποτελεί και την ηλεκτρονική συσκευή που χαίρει της μικρότερης εκτίμησης: άπαξ και μπει στην πρίζα, ρυθμιστεί και δουλέψει, τέλος, κανείς ποτέ ξανά δεν ασχολείται μαζί του. Σκέψεις αντικατάστασης; Οι ίδιες με το πλυντήριο ρούχων: αν δεν χαλάσει, δεν υπάρχει λόγος να πετάμε τα λεφτά μας. Ε, μεγαλύτερο λάθος δεν θα μπορούσατε να κάνετε.

Ένα παλιό ή ανεπαρκές router, μπορεί να είναι η αιτία που το οικιακό σας δίκτυο «δεν τραβάει». Σε αυτό μπορεί να οφείλονται τυχόν αποσυνδέσεις, η περιορισμένη εμβέλεια και η αδυναμία της σύνδεσής σας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλων όσοι είναι συνδεδεμένοι στο Wi-Fi σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε router κάθε δύο χρόνια αλλά να έχετε μία καλή ιδέα σχετικά με το αν το ήδη υπάρχον μοντέλο σας, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού (θεωρούμε ότι δεν απευθυνόμαστε στα high-tech μιας που αυτά θα έχουν κάνει τα κουμάντα τους). Η ηλικία του router, ας πούμε, δεν μετρά από τη στιγμή που το αγοράσατε αλλά από τότε που βγήκε αυτό στην αγορά: αν προμηθευτήκατε το 2014 ένα μοντέλο του 2010, πρακτικά αυτή τη στιγμή ζείτε (;) με router εξαετίας. Σαν να τρέχετε με BMX όταν μπορείτε να αγοράσετε Ferrari ένα πράμα…

2 DSR500NA1Image LSide

Τα συμπτώματα

Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει συχνές αποσυνδέσεις από το διαδίκτυο, μειωμένη ισχύ σήματος, περιορισμένη εμβέλεια ή ακόμα και εκείνο το «μπούκωμα» όταν συνδέονται στο δίκτυο αρκετές συσκευές, δύο είναι τα τινά: ή η γραμμή σας έχει πρόβλημα ή το router αγκομαχάει για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες σας. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχό σας, εκείνος να στείλει τεχνικό και κατόπιν να το συζητήσετε μαζί του. Στη δεύτερη τώρα, έχετε το μαχαίρι, έχετε και το καρπούζι. Όχι, δεν χρειάζεται να ξεφύγετε δίνοντας 200€ και 250€ καθώς μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με μοντέλα κατά πολύ φθηνότερα που δεν ξεπερνούν τα 60-80€ στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Άλλωστε μιλάμε για ένα router καλύτερο και περισσότερο “up-to-date” σε σχέση με αυτό που ήδη έχετε.

Γιατί να κάνετε την αλλαγή;

Ένα παλιό router μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις ταχύτητες με τις οποίες «σερφάρετε» στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν οι συσκευές με τις οποίες το κάνετε, τα smartphones, τα tablets και τα laptops, δεν είναι ακριβώς τελευταίας τεχνολογίας. Αν για παράδειγμα το μοντέλο σας υποστηρίζει τα πρωτόκολλα ασύρματης δικτύωσης 802.11b/g/n αλλά όχι το νεότερο 802.11ac, τότε αμέσως-αμέσως και χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση το θέμα χάνετε σε ταχύτητα –οι συσκευές που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να υποστηρίζουν βέβαια την εν λόγω τεχνολογία. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, ένα router 802.11n πιάνει ταχύτητες της τάξης των 450 Mbit/s, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο 802.11ac αγγίζει και το 1,3 Gbit/s. Μιλάμε για τριπλασιασμό επιδόσεων, όχι αστεία!

Linksys-Max-Stream-AC2600-MU-MIMO-Enabled-Wireless-Router-Announced

Επιπλέον, διαφορά θα δείτε και στην περίπτωση που αναβαθμιστείτε από ένα router μονής ζώνης σε ένα διπλής, το λεγόμενο dual band. Οι παλιότερες συσκευές, ας πούμε, χρησιμοποιούσαν αυστηρά τη ζώνη των 2,4 GHz για να μεταφέρουν τα δεδομένα τους, μόνο που εκεί παρατηρείται… συνωστισμός! Την ίδια συχνότητα, βλέπετε, χρησιμοποιούν και πολλές άλλες συσκευές, από ασύρματα τηλέφωνα και τηλεχειριστήρια, μέχρι κάμερες παρακολούθησης και έξυπνες συσκευές, με αποτέλεσμα οι θόρυβοι, οι παρεμβολές και εν τέλει η αναποτελεσματικότητα της σύνδεσης να είναι τεράστια. Ένα νεότερο, dual band μοντέλο ωστόσο, «κάνει παιχνίδι» σε διπλό ταμπλό αφού εκτός των 2,4 GHz, εκμεταλλεύεται και τα 5 GHz, μοιράζοντας την κίνηση και επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερες ταχύτητες.

Επιπλέον, κάτι που καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας, είναι και το περιβάλλον χρήστη, το interface του κάθε router. Κάποτε, για να περάσει κάποιος ακόμα και τις απλούστερες των ρυθμίσεων στο router του, ήταν διαδικασία που απαιτούσε… πτυχίο! Σιγά-σιγά όμως, οι εταιρείες ξεκίνησαν να δουλεύουν και το συγκεκριμένο κομμάτι με αποτέλεσμα τα μοντέλα τους να γίνονται ολοένα και πιο φιλικά προς τον χρήστη, επιτρέποντάς του να τα παραμετροποιήσει δίχως να απαιτείται πολλή δουλειά. Ακόμα κι αν σε πρώτη φάση τα παραπάνω σας αφήνουν αδιάφορους, σκεφτείτε πως θα έχετε καλύτερη εποπτεία του δικτύου σας και βέβαια θα μπορείτε να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας (ανοίγοντας πόρτες όπου και όποτε χρειάζονται, μοιράζοντας δικαιώματα, αυξομειώνοντας το bandwidth ανά συσκευή κλπ).

linksyssmartwi-fi

Ορισμένα νέα μοντέλα router, συγκεκριμένων εταιρειών διαθέτουν αποκλειστικά apps για smartphones και tablets, έτσι ώστε να μπορείτε να τα ρυθμίζετε εύκολα και γρήγορα, απ’ όπου κι αν βρίσκεστε!

Δεν είναι ανάγκη να είναι παλιό το router…

Τα παραπάνω δεν αφορούν απλά τα παλιά routers αλλά και την πλειοψηφία εκείνων που δίνουν δωρεάν με κάθε ευρυζωνική σύνδεση οι πάροχοι. Σαν λύση ανάγκης δεν λέμε, μια χαρά είναι, όμως αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα από το οικιακό σας δίκτυο, μην επαναπαυθείτε με δαύτα. Με το Internet of Things να ενισχύεται σταθερά και σταθερά περισσότερες συσκευές να συνδέονται πλέον στο διαδίκτυο, το router θα γίνει πραγματικά ο κινητήριος μοχλός του σπιτιού σας, ο συνδετικός κρίκος κάθε λογής συσκευής. Δεν θα χτίζατε ποτέ το σπιτικό σας πάνω σε σαθρά θεμέλια. Γιατί να μην κάνετε το ίδιο και με το δίκτυό του;