DESIGNΈνα διατηρητέο κτίριο του μεσοπολέμου στη Χαλκίδα διακρίθηκε ως το καλύτερο έργο στα ετ...

Ένα διατηρητέο κτίριο του μεσοπολέμου στη Χαλκίδα διακρίθηκε ως το καλύτερο έργο στα ετήσια αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ

Το κατάστημα οπτικών "Optimist" φέρει την υπογραφή του 314 Architecture studio και είναι κάτι παραπάνω από ιδιαίτερο.
Φωτογραφίες: Παναγιωτης Βουμβάκης
7

Στο κέντρο της Χαλκίδας, ένα κατάστημα οπτικών που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, σε έναν χώρο σύγχρονο που σέβεται τον πρότερο χαρακτήρα του κτιρίου και με μια αυλή που είναι ανοιχτή προκειμένου να χρησιμοποιείται από τους πελάτες σαν χώρος ανάπαυλας, γνώρισε μια πολύ σημαντική διάκριση. Το “Optimist” βραβεύτηκε στα 8α αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017 ως το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016, ξεχωρίζοντας για τον σχεδιασμό και την αισθητική του ανάμεσα από εκατοντάδες αρχιτεκτονικά έργα που κατατέθηκαν αρχικά.

Το κατάστημα οπτικών βρίσκεται στην οδό Κριεζώτου, στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτιρίου του μεσοπολέμου συνολικής επιφάνειας 90 τετραγωνικών μέτρων. Η αρχιτεκτονική του μελέτη ανήκει στο 314 Architecture studio και η ομάδα σχεδιασμού του αποτελείται από τους Παύλο Χατζηαγγελίδη, Γιώτα Χαλά, Θεοδώρα Παπαδόπουλου, Στέλιο Διλιντά, Andrea Bratu, Karolina Balionyte και Elvin Demiri. Σύμφωνα λοιπόν με το αρχιτεκτονικό γραφείο «ο χώρος είναι διαμπερής  και εκτονώνεται εμπρός στην κεντρική αγορά και πίσω στην αυλή/ αίθριο που διαμορφώνεται στον πυρήνα του κτιρίου. Το κτίριο είναι σύμμικτης κατασκευής με το ισόγειο να είναι κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή και τους δύο ορόφους από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και πλήρωση πλινθοδομής». Την κατασκευή του “Optimist”  ανέλαβε το SUCH.

5
9
10 (1)
8 (1)

Κατά το πρόσφατο παρελθόν του το κτίριο είχε μικτή χρήση, αφού φιλοξενούσε γραφεία και καταστήματα. Στους πάνω ορόφους για κάποιο διάστημα βρισκότανε η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιοχής ενώ το ισόγειο λειτουργούσε σαν ελαιοπωλείο. Από τη στιγμή που ο σημερινός του ιδιοκτήτης του “Optimist” επιθυμούσε έναν πολύ ιδιαίτερο και ευχάριστο χώρο «ο βασικός άξονας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας διαβάθμισης / Gradient, της υφής, της στιλπνότητας των υλικών και του τρόπου που αυτά αντανακλούν ή απορροφούν το φως. Η διαβάθμιση αυτή συνεχίζεται και στον επιλογή των υλικών, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά τείνουν να “υπάρχουν” ή να σβήνουν από τον χώρο».

Εντυπωσιακό σχεδιαστικό εύρημα είναι το γεγονός πως κάποια χρηστικά αντικείμενα του καταστήματος οπτικών μετασχηματίζονται σε πρισματικά γλυπτά καθώς και το γεγονός πως στο αίθριο -που χρησιμοποιείται ακόμη και σαν μέρος για να απολαύσει ένας πελάτης τον καφέ του- ο χώρος εγγράφεται μέσω ενός νοητού κύβου. «Η κάτοψη δεν επέτρεπε οπτική επαφή της αυλή και του καταστήματος. Έτσι, στον ενδιάμεσο τους χώρο διαμορφώθηκε τοίχος υπό γωνία 45 μοιρών επικαλυμμένος με καθρέφτη ώστε μέσω της αντανάκλασης να δημιουργείτε οπτική συνέχεια των δυο χώρων».

l1
2 (1)
3 (1)

Εκτός από την πρόσφατη βράβευσή του στον ετήσιο θεσμό του περιοδικού ΔΟΜΕΣ – που στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής αρχιτεκτονικής και των δημιουργών της -το γραφείο 314 Architecture studio μετρά από το 2004 μέχρι σήμερα πάνω από 10 διακρίσεις, όπως για παράδειγμα τις δύο υποψηφιότητες για τα ευρωπαϊκά βραβεία “Mies Van Der Rohe” που σχετίζονται με την μονοκατοικία h3 το 2015 και για το εν λόγω κατάστημα το 2017. Το κατάστημα διακρίθηκε επίσης από τα αμερικανικά βραβεία “A Awards 2016”. «Μας ενδιαφέρει πολύ ο πειραματισμός καθώς και η αναζήτηση νέων μορφών, συνθετικών παραμέτρων, εργαλείων από όπου κι απ’ όποιον κι αν έρχονται, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται πέρα από τους τομείς της αρχιτεκτονικής».

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.