Εάν έχεις περάσει από την οδό Κλεομένους στον Λυκαβηττό αποκλείεται να μην το έχεις προσέξει. Προβάλλει εντυπωσιακό και ξεχωρίζει χωρίς να διαταράσσει την αστική ισορροπία, είναι το κτίριο της Omniview, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα από αυτά που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη Αθήνα.
Η Popaganda μίλησε με την προϊσταμένη αρχιτέκτονα κ. Κατερίνα Καραγιάννη και σας παρουσιάζει το εσωτερικό του One Kleomenous.
Πότε δημιουργήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Omniview και ποια η φιλοσοφία του; Η Omniview υφισταται από το 2013 και είναι δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Γιάννη Τσίγκου και του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη. Η εταιρεία προσφέρει μια νέα γενιά αρχιτεκτονικής πρακτικής, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στα πολυ απαιτητικά οράματα των πελατών μας. Η Omniview εδρευει την Αθήνα αλλά αναλαμβανει έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η ναυαρχίδα της Omniview είναι το κτίριο One Kleomenous στον Λυκαβηττό.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου One Kleomenous; Η σχεδιαστική ομάδα της Omniview επένδυσε σε τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας ώστε το κτίριο να πληρoί όλα τα κριτήρια για μια υψηλή αισθητική ποιότητα συνδυαστικά με την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα. Το κτίριο σχεδιάστηκε με συνέπεια τόσο ως προς το αστικό τοπίο όσο και ως προς τη φυσική παρουσία του Λυκαβηττού. Στόχος ήταν να είναι λειτουργικά και κατασκευαστικά σύγχρονο, καινοτόμο και ταυτόχρονα να εναρμονιζεται με το περιβάλλον. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέχθηκε μια υβριδική σχεδιαστική γλώσσα. Εξετάστηκε με προσοχή τόσο η θέση του κτιρίου όσο και ο προσανατολισμός και οι λειτουργίες του προκειμένου να αναπτυχθεί η στρατηγική της πρόσοψης. Στην πλευρά του οικοπέδου που βλέπει προς την πόλη, η κάθετη γειτνίαση με το υπάρχον κτίριο οδήγησε τη διαμορφωση της προσοψης σε μια απλή επίπεδη επιφάνεια κι όλο αυτό εξυπηρετήθηκε ακόμη περισσότερο με τη χρήση απλού σοβά, ένα από τα πιο δημοφιλή αθηναϊκά υλικά.
Στην πλευρά του οικοπέδου που συνορεύει με το δάσος, το κτίριο εναρμονιστηκε γεωμετρικά με τη φυσιολογια του λόφου. Ένας παλιός τοπογραφικός χάρτης της περιοχής υπήρξε η έμπνευση της γεωμετρικής διαχειρισης. Η αισθητική των ισοϋψών καμπυλών του χάρτη αποτέλεσε την πηγή της αρχιτεκτονικής «μεταφοράς». Δημιουργήθηκε ένα ψηφιακο τοπίο στην πρόσοψη με ομαλές προεξοχές και εσοχές οι οποίες καλύπτουν τις κυβικές μορφές των εξωστών και δημιουργουν μια φυσική κλιμακωση. Έπειτα, το τοπίο αυτό τμήθηκε με πολλαπλές τομές σε ακολουθία, οι οποίες αποτέλεσαν τα τμήματα του συστήματος επένδυσης. Ως προς τα υλικά το πορολιθικό μάρμαρο Travertino ήταν η ιδανική επιλογή χάρη στη χρωματική αρμονία του με τους πετρόχτιστους τοίχους αντιστήριξης του Λυκαβηττού. Παράλληλα, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70 χαρακτηριστικες στο Κολωνακι, όπως άλλωστε και στο γειτονικό κτίριο.
Η όλη σχεδιαστική στρατηγική απέφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα, να είναι δηλαδή μια φυσική συνέχεια του ενοποιημένου αστικού όγκου, ουσιαστικά ένα αστικο σύνορο, συνειρμικό ταυτόχρονα της ανέγγιχτης γης δίπλα του, έτσι ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να περνά σχεδόν απαρατήρητη. Το One Kleomenous αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα κτιριακής εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο του μέσα σε ένα απαιτητικό αστικό περιβάλλον.