DESIGN

Ο κάθετος κήπος της Θεσσαλονίκης

800 γλάστρες με τέσσερα είδη φυτών τα οποία αρδεύονται από το νερό της βροχής διαμορφώνουν τη νέα όψη ενός δημοσίου κτιρίου του κτιρίου της πόλης συμβάλλοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Φωτογραφίες: Beetroot design group - Κωνσταντίνος Παππάς

Στόχος ενός έργου είναι να προωθήσει τα σύγχρονα συστήματα συλλογής βρόχινων υδάτων και να ενημερώσει για τις δυνατότητες του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πώς μπορεί να καταφέρει τα παραπάνω ένα αρχιτεκτονικό έργο μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη;

Αν πρόκειται για έναν κάθετο κήπο που αν μη τι άλλο τραβάει την προσοχή τότε σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί που περνώντας από μπροστά του θα αναρωτηθούν ποιος είναι ο ρόλος του πάνω στον τοίχο ενός δημοσίου κτιρίου. Και σίγουρα δεν είναι μόνο αισθητικός.

Ο νέος πράσινος τοίχος της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 800 γλάστρες με τέσσερα είδη φυτών τα οποία αρδεύονται από το νερό της βροχής που συλλέγεται στο δώμα.

Ο κάθετος κήπος της πόλης διαμορφώνει τη νέα όψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η δημιουργία ενός πράσινου τοίχου σε μια υπάρχουσα όψη έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα καθώς βελτιώνει το μικροκλίμα και εισάγει μια νέα αισθητική στον δημόσιο χώρο. Η καινοτομία του συγκεκριμένου κήπου αφορά στον συνδυασμό του με το σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων από το οποίο αρδεύεται», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονές του.

Βασική σχεδιαστική ιδέα που οδήγησε σε αυτόν τον πρωτότυπο κήπο είναι η δημιουργία μιας «πράσινης μάσκας» η οποία καλύπτει την παλιά όψη αφήνοντας ελεύθερα τα ανοίγματα της. Η νέα μεταλλική κατασκευή η οποία φέρει το βάρος του κήπου, παραμένει κρυμμένη ανάμεσα στην παλιά τοιχοδομή και τη «μάσκα».

«Ο σχεδιασμός του κάθετου κήπου ακολουθεί τις προδιαγραφές του τυποποιημένου συστήματος Gro-Wall αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συστήματος άρδευσης. Η επιλογή των φυτών έχει λάβει υπόψη τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, ενώ ο σχεδιασμός του κήπου στοχεύει στην ανάδειξη των χρωματικών μεταβολών των φυτών κατά τη διάρκεια του έτους».

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον Πάνο Δραγώνα, τη Βαρβάρα Χριστοπούλου και τον Σωτήρη Θεοδοσόπουλο, η μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Νικολάου και συνεργάτης στην αρχιτεκτονική επίβλεψη ήταν η Όλγα Μάντζου. Η κατασκευή του κάθετου κήπου που ολοκληρώθηκε το 2018  έγινε από την Finalit Hellas. 

 Το έργο ανατέθηκε από την Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων (NCWR Programme in the Mediterranean) σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Αποστολή Νερό” της Coca-Cola στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Coca Cola Foundation.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.