DAVID BOWIE (1947-2016) A LIFE OF SOUND AND VISIONΟ David Bowie στη μεγάλη οθόνη

Ο David Bowie στη μεγάλη οθόνη

Δεν θα είναι μόνο το soundtrack της ζωής μας φτωχότερο πια, μα και οι ιστορίες της μεγάλης μας οθόνης. Όμως, εκτός απ’ τις εμβληματικές του εμφανίσεις, ο Bowie στιγμάτισε την pop κουλτούρα στο διηνεκές. Οπότε θα είναι μαζί μας για πάντα.
popaganda_david_bowie_films

Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ο David Bowie αποτέλεσε σύμβολο των πιο ανήσυχων απ’ τις στιγμές των καιρών μας, ένα έμβλημα της ασταμάτητης ανάγκης για αλλαγή, ανατροπή, κι εξέλιξη, που σιγοβράζει σαν οργισμένο ποτάμι κάτω απ’ το έδαφος που πατά και περπατά η κοινωνία μας. Μαγνητικός πόλος για τον μπούσουλα των πιο ασυμβίβαστων πτυχών της παγκόσμιας κουλτούρας μας, ο Bowie γεφύρωνε το διάκενο ανάμεσα σε υψηλή αισθητική και ποπ προσβασιμότητα, με την ίδια άνεση που φορούσε το σακάκι του το πρωί. Την ίδια άνεση με την οποία φορούσε το πετσί των χαρακτήρων που ζωντάνευε στις μεγάλες οθόνες, για σκηνοθέτες τόσο διαφορετικούς όσο ο Nicolas Roeg κι ο Nagisha Oshima, ή ο David Lynch κι ο Christopher Nolan.

Την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση, ο David Bowie την έκανε με τον χαρακτήρα που ήταν μάλλον ο πιο ταιριαστός στη μυθολογία που είχε χτίσει γύρω του, κι ίσως γι’ αυτό κι ο εξωγήινος του The Man who Fell to Earth (1976) να είναι κι ο πιο χαρακτηριστικός της φιλμογραφίας του. Τρία χρόνια μετά την οριστική αποδήμηση του Ziggy Stardust απ’ τον πλανήτη μας (κι on camera μάλιστα, στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του DA Pennebaker, Ziggy Stardust and the Spiders from Mars / 1973), ο Bowie επέστρεψε στη Γη ως Thomas Jerome Newton: ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος, που χτύπησε τη διαγαλαξιακή μας πόρτα για να ζητήσει απλώς λίγο νερό.

Βασισμένη στο βιβλίο του Walter Tevis –μια απ’ τις πιο λαοφιλής λογοτεχνικές παραβολές περί αλκοολισμού, κεκαλλυμένη με το μανδύα της επιστημονικές φαντασίας και καμουφλαρισμένη με ψυχροπολεμικές αναφορές–, η μεταφορά του Nicolas Roeg βρήκε τον τέλειο πρωταγωνιστή της στον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Bowie, ο οποίος, όπως παραδέχτηκε αργότερα, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο τρομπαρισμένος ως τα μπούνια στην κόκα. Ήταν ο ίδιος ο Bowie όμως, που μετέτρεψε το χαρακτήρα σε έμβλημα της πολυσχιδούς του προσωπικότητας, εμποτίζοντάς τον όχι απλώς με την ερμηνευτική ειλικρίνια που αποζητά ο κάθε ηθοποιός να εμφυσήσει στους ρόλους του, αλλά με ένα κομμάτι του ίδιου του εαυτού: αυτήν την τέλεια αποκρυστάλλωση της αποξένωσης, το σταθερό πυρήνα όλων των περσόνων που εφεύρισκε, σκότωνε κι επανεφεύρισκε ο Bowie σε όλη του την καριέρα, εντός κι εκτός οθόνης.

Δυο χρόνια μετά, στο Just a Gigolo (1978), ο Bowie φόρεσε, ή μάλλον κρέμασε τη στολή ενός αξιωματικού της Πρωσίας, που επιστρέφει στο Βερολίνο μετά τον Α’ Παγκόσμιο κι αδυνατεί να βρει άλλη δουλειά, πέρα απ’ αυτήν του ζιγκολό. Η καριέρα του είναι μικρή κι η κατάληξή της τραγική, όταν πέφτει νεκρός στο δρόμο που ξεσπά μια σύρραξη μεταξύ κομμουνιστών και ναζιστών. Η πορεία της ταινίας διακόπηκε εξίσου απότομα, όταν την έσφαξαν οι κριτικοί σε Γερμανία και Αγγλία, κι όχι άδικα. Εύκολα η χειρότερη στιγμή του Bowie, η πραγματική αφορμή για την εμφάνισή του σ’ αυτήν την πανωλεθρία όμως, δεν ήταν άλλη απ’ τον πόθο του να συνεργαστεί με ένα από τα μεγάλα του ινδάλματα: την Marlene Dietrich, που κρατούσε το ρόλο της αφεντικίνας του μπορντέλου. Η Γερμανίδα σταρ ήταν μια απ’ τις περσόνες που είχαν επηρεάσει αρκετά τον Bowie ώστε να της έχει αποτίσει φόρο τιμής στη φωτογράφηση του εξωφύλλου του δίσκου του Hunky Dory λίγα χρόνια πριν, κι η ειρωνεία ήταν πως, παρ’ ότι έσπευσε να συμμετάσχει στο Just a Gigolo για να σταθεί δίπλα της στην οθόνη, το μόνο που κατάφερε να δει δίπλα-δίπλα ήταν τα ονόματά τους, αφού οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ, ούτε στην ταινία, ούτε στα γυρίσματά της.

Στα ’80s ο Βρετανός αστέρας πέρασε την πιο πολυάσχολη περίοδό του κινηματογραφικά, αφού εκτός απ’ το σπαρταριστό του cameo ως μούτσος ντυμένος καρχαρίας στη Monty Python-ική κωμωδία Yellowbeard, ο Bowie ενσάρκωσε τον Νεοζηλανδό Ταγματάρχη Celliers του Merry Christmas Mr Lawrence (1983), ο οποίος αναπτύσει μια λανθάνουσα ομοερωτική σχέση με τον φύλακά του, όταν βρίσκεται αιχμάλωτος πολέμου στην Ιαπωνία του Β’ Παγκσομίου. Την ίδια χρονιά, με τις Catherine Deneuve και Susan Sarandon στα πλευρά του, μοίρασε ερωτικές και θριλερικές ανατριχίλες στο The Hunger (1983) του Tony Scott, όπου δάνισε την αθάνατη σάρκα του στον χαρακτήρα του John Blaylock, για να ζωντανέψει στην οθόνη την υπαρξιακή αγωνία ενός βαμπίρ που έχει περάσει την αιωνιότητα αφιερωμένος και παραδομένος απόλυτα στον έρωτα, σαρκικό και πνευματικό — ταινία που αν τη δεις πλάι-πλάι με το Only Lovers Left Alive (2013) του Jarmusch, θα σου σβήσει όποια αμφιβολία για την εξ αίματος συγγένεια του Bowie με το θυληκό του alter ego που κυκλοφορεί ως Tilda Swinton.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Bowie φόρεσε την πιο κουλή περούκα της κινηματογραφικής καριέρας του για να ζωντανέψει τον Βασιλιά των Γκόμπλιν στο Labyrinth (1986), μια αποτυχημένη παραγωγή του George Lucas στην περίοδο που οι ταινίες φαντασίας ήταν για το Hollywood το καινούριο μαύρο, κ ύστερα γύρισε στην από ‘δώ μεριά του ωκεανού, για έναν ακόμη αξέχαστο ρόλο του: αυτόν του μεφιστοφελικού διαφημιστή Vendice Partners, που προσπαθεί να μυήσει ένα φιλόδοξο πιτσιρικά στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης προκειμένου να τον βοηθήσει να κατακτήσει τη γκόμενα των ονείρων του, ενώ τριγύρω διάφοροι τύποι με περίεργα ονόματα προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό της μεταπολεμικής Βρετανίας των ’50s χορεύοντας και τραγουδώντας. Για καλή τους τύχη, ένα απ’ τα τραγούδια που συνοδεύουν τις χορογραφίες τους, είναι το Absolute Beginners, απ’ το οποίο πήρε τον τίτλο της και η ταινία.

Ο Bowie έκλεισε τα ’80s φορώντας τις χλαμύδες του Πόντιου Πιλάτου για να βάλει στη θέση του τον ατακτούλη Ιησού στον Τελευταίο Πειρασμό (1988) του Martin Scorsese, κι έκανε στοιχειωτικό μπάσιμο στα ’90s, δαιμονίζοντας τις κάμερες του Twin Peaks: Fire Walk with Me (1991), στο ρόλο του πράκτορα Phillip Jeffries, που εκτός απ’ τα πατήματά του, έχασε και τον εαυτό του κάπου στις μπλεγμένες χωροχρονικές διαστάσεις που συνθέτουν το αλλόκοτο σύμπαν του David Lynch. Μετά και την εμφάνισή του κάτω απ’ την κάτασπρη περούκα του Andy Warhol, τον οποίο υποδύθηκε στο τολμηρό πάντρεμα κινηματογράφου και ζωγραφικής που ήταν το Basquiat (1996) του Julian Schnabel, ο Bowie λιγόστεψε τις κινηματογραφικές του εξορμήσεις, χωρίς βέβαια να χάσει τη δυναμική του.

Η όποια απουσία του μονάχα να ενισχύσει μπορούσε τη βαρύτητα που άφηνε η σκιά του, όταν και όποτε έπεφτε στην οθόνη. Σε σημείο τέτοιο μάλιστα, που μια random εμφάνισή του ως κριτής πασαρέλας (!) στο Zoolander (2001) για παράδειγμα, να είναι ικανή να προκαλέσει παροξυσμό. Η δε στιβαρότητά του στο ρόλο του εφευρέτη Nicola Tesla, στο The Prestige (2006) του Christopher Nolan, όχι μόνο παρείχε στον συντοπίτη του σκηνοθέτη τον αδιαφιλονίκητο Deux ex Machina που χρειαζόταν, αλλά και το (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ηλεκτρισμένο ερμηνευτικό αντίβαρο που η δραματουργία της ταινίας διακαώς επιζητούσε. Κι αυτό γιατί απ’ την πρώτη ως την τελευταία του στιγμή, Bowie δάνειζε λίγη απ’ την εμβληματικότητά του, στα καρέ του φιλμ που κατάφερναν να χωρέσουν κάποια απ’ τις ατέλειωτες εκδοχές της προσωπικότητάς του. Κι ήταν αυτό και το μεγάλο του ατού, κάθε φορά που εμφανιζόταν στη μεγάλη οθόνη: όχι ότι μπορούσε να ερμηνεύσει τον εκάστοτε ρόλο του, αλλά να τον εμποτίσει με την αλήθεια μιας προσωπικότητας ικανής να επανεφευρίσκει τον εαυτό της συνεχώς, και πάντα να βρίσκει την ίδια ατόφια ειλικρίνεια σε κάθε καινούρια της βερσιόν.

Σήμερα, ο David Bowie έφυγε απ’ τον πλανήτη μας περίπου όπως είχε φύγει ο Ziggy του μπόλικα χρόνια πριν: μετά από κόπο και ιδρώτα, και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Περίπου όμως σαν τα ημίψηλα καπέλα που σκόρπιζε στη χιονισμένη αυλή ο Tesla του, έτσι κι ο Bowie άφησε πίσω πτυχές της προσωπικότητάς του που θα μείνουν μαζί μας για πάντα. Το Velvet Goldmine (1998), του Todd Haynes, ό,τι πιο κοντινό έχουμε φτάσει σε (έστω και άτυπη) βιογραφία του David Bowie, είναι ένα ατόφιο δείγμα της επιδραστικότητας που είχε αυτός ο εξωγήινος αστέρας, στον τρόπο σκέψης και έκφρασης ανθρώπων που δεν γνώρισε ποτέ, αλλά άγγιξε για πάντα. Στο Prometheus (2012) του Ridley Scott, το ταυτόχρονα ελκυστικό κι ανατριχιαστικό ανδροειδές David που ερμηνεύει ο Michael Fassbender, δεν μοιράζεται μόνο το ίδιο όνομα με τον Bowie, αλλά και στοιχεία της ηδυπαθούς, αμφίσημης κι αλλόκοσμης περσόνας του. Ακόμα κι η γκροτέσκα εκδοχή του Castor που υποδύεται ο Martin Sheen στο αποτυχημένο Tron: Legacy (2010), μια παραμορφωμένη εκδοχή του Ziggy, δεν υπογραμμίζει παρά το προφανές: ο Bowie μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά η φιγούρα του θα είναι για πάντα εδώ. Στους ήχους, τις εικόνες, τις ιστορίες και τις αναμνήσεις που θα καταναλώνουμε για χρόνια ακόμα. Μια σειρά από μετενσαρκώσεις της πολύμορφης κληρονομιάς του Bowie, που θα συναντάμε στο διηνεκές της pop κουλτούρας.

Μέχρι να τον ξανανταμώσουμε.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

DAVID BOWIE (1947-2016) A LIFE OF SOUND AND VISION

Η μεγαλύτερη επιτυχία του David Bowie είναι ότι μία μέρα ανακάλυψε τα πρωινά

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια και αυτές είναι οι αναπάντες απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Τα 25 αγαπημένα βινύλια του David Bowie

Η φοβερή λίστα έχει από jazz μέχρι progressive rock, και καλύπτει την απόσταση μεταξύ του John Lee Hooker και της σοπράνο Florence Foster Jenkins.

Όλα τα «Όχι» του David Bowie

H λίστα με τα πρότζεκτ που απέρριψε o κάποτε Ziggy Stardust είναι μεγάλη κι ενδιαφέρουσα: από τον James Bond στο American Idol.

#DocuSunday: The Story of Ziggy Stardust

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ του BBC 4, σε αφήγηση του Jarvis Cocker των Pulp, για το πως ο David Bowie δημιούργησε την πιο αμφιλεγόμενη περσόνα στην ιστορία του rock 'n' roll.

Ακούστε Oasis, Red Hot Chili Peppers, The Cure κι άλλα 17 γκρουπ να διασκευάζουν David Bowie!

Δεν έκαναν μόνο οι Nirvana cover πάνω σε σύνθεση του μεγάλου εκλιπόντα.

David Bowie: Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο και Χρησιμοποίησε τον Θάνατο.

O αποχαιρετισμός της Popaganda από τον Παναγιώτη Μένεγο.

Όταν η Nancy Erlich των New York Times προέβλεπε το 1971 ότι ο Bowie θα εξελιχθεί σε μεγάλο σταρ

«Το όραμα του Bowie είναι μια από τις ελάχιστες αποδείξεις του γεγονότος ότι αυτό που κάποτε ήταν ροκ ‘ν’ ρολ είναι πλέον μια χωρίς όρια μορφή έκφρασης».

To μήνυμα της οικογένειας του David Bowie στο Facebook

Με νέο ποστ στο Facebook, η οικογένεια του David Bowie ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με εκδηλώσεις ανά όλο τον κόσμο την μνήμη του εκλιπόντος τραγουδιστή, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή των συγγενών του.

«Αν επιζήσετε από την ακρόασή του, θα έχετε γίνει κατά πολύ σοφότεροι»

Ο Γιάννης Μαλαθρώνας τον Δεκέμβριο του 1983 δημοσίευσε στο Ποπ + Ροκ μια εκθειαστική κριτική για το Low του David Bowie. 33 χρόνια μετά πιστεύει ακόμα ότι είναι ο καλύτερος του δίσκος. 

16 +1 αξέχαστες live ερμηνείες του David Bowie

Μια λίστα του Vulture, ιδανική για όσους δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον θαυμάσουν επί σκηνής.

Oh no, love, you’ re not alone!

Η Ελένη Ψυχούλη αναζητάει το Μικρό Πρίγκιπά της ανάμεσα στην αστερόσκονη ενός starman που αγαπούσε τα πάρτυ, τα φανταχτερά κοστούμια από φτηνό πλαστικό, τη ζωή στα όρια της κάθε κατάχρησης και την παρέα με τον Iggy.

Τα πρωτοσέλιδα για τον θάνατο του David Bowie

Μαζεμένες σε ένα post όλες οι εφημερίδες που παραμέρισαν την υπόλοιπη επικαιρότητα και αφιέρωσαν την πρώτη τους σελίδα στον θάνατο του Bowie, από τις βρετανικές στην Liberation, τη La Repubblica και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Mick Rock: Ο φωτογράφος που ήταν εκεί όταν ο Ziggy Stardust άλλαξε τον κόσμο

Πολλά χρόνια μετά ο Θεοδόσης Μίχος ήταν εκεί, στο Βερολίνο, όταν ο σπουδαίος φωτογράφος υπέγραφε το coffee table λεύκωμα Moonage Daydream, με τις «διαστημικές» εικόνες του ανθρώπου που κάποτε έπεσε στη Γη.

11 Πράγματα που ‘Ισως δεν Γνωρίζατε για τον David Bowie

Έπινε ή όχι τσάι; Είχε δύο μάτια διαφορετικού χρώματος; Τι φριχτό τον είχε αναγκάσει να κάνει ο John Lennon; Και μερικά ακομα...

«Θαυμάζω απεριόριστα το έργο του, αλλά για μένα θα είναι πάντα ο μπαμπάς μου»

Πριν από 6 χρόνια, ο γιος του David Bowie, σκηνοθέτης Duncan Jones (ή Zowie Bowie), βρέθηκε στην Αθήνα για την προβολή του εξαιρετικού "Moon". Ο Παναγιώτης Μένεγος τον συνάντησε (είπαν δυο λόγια και για τον μπαμπά)...

Έτσι τίμησε ο Λωτός τον David Bowie

Μαύρα σε ένδειξη πένθους όλα τα slots των προς πώληση δίσκων του δισκάδικου της Θεσσαλονίκης.

«Ένας ήρωας, όλη μας η πολιτιστική ταυτότητα, δικός μας άνθρωπος-οικογένεια, ένας αστεράνθρωπος. Αυτό ήταν ο David Bowie, και θα λάμπει για πάντα»

17 άνθρωποι της μουσικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα, αποχαιρετούν τον David Bowie.

Το συγκλονιστικό τελευταίο e-mail που έστειλε ο David Bowie στον Brian Eno

«Συνειδητοποιώ τώρα ότι ήταν ο τρόπος του να μου πει αντίο», έγραψε ο επί 40 χρόνια φίλος και συνεργάτης του που δεν ήξερε τίποτα για την αρρώστια.

Βλέποντας τον David Bowie ζωντανά το 1983 στο γήπεδο της Μπόχουμ (αν είναι ποτέ δυνατόν)

Ο Απόστολος Βαρνάς αποχαιρετά ίσως τον πιο σημαντικό μουσικό του πατέρα.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του David Bowie

Το είδωλο της μουσικής φωτογραφήθηκε λίγες μέρες πριν από το θάνατό του από τον προσωπικό του φωτογράφο, Jimmy King.

Χιλιάδες φίλοι του David Bowie αποχαιρετούν για τελευταία φορά τον Starman στο Brixton (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο: Το τελευταίο αντίο στον David Bowie.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στον David Bowie είναι ο αστροναύτης που ερμηνεύει το Space Oddity

Φόρος τιμής στον David Bowie κατευθείαν από το διάστημα.

«Επαγγελματίας, gentleman και vegetarian. Απλά, ήθελε οι πετσέτες στην σκηνή να είναι αυστηρά μαύρες»

Η Μαίρη Τηλεμάχου, υπεύθυνη οργάνωσης του Rockin' Athens 1996 και δεξί χέρι του αείμνηστου Νίκου Σαχπασίδη, θυμάται τις σχεδόν 48 ώρες που πέρασε ο David Bowie στη μοναδική του συναυλία στην Αθήνα (plus οι φωτογραφίες της βραδιάς).

Ο David Bowie στη μεγάλη οθόνη

Δεν θα είναι μόνο το soundtrack της ζωής μας φτωχότερο πια, μα και οι ιστορίες της μεγάλης μας οθόνης. Όμως, εκτός απ’ τις εμβληματικές του εμφανίσεις, ο Bowie στιγμάτισε την pop κουλτούρα στο διηνεκές. Οπότε θα είναι μαζί μας για πάντα.

Τα 100 πιο αγαπημένα βιβλία του David Bowie

Σύμφωνα με μια λίστα που είχε ανεβάσει το 2013.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αποχαιρετά τον David Bowie

Με ένα tweet στο οποίο τον ευχαριστεί για τη «συμβολή» του στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Το πραγματικό μου όνομα είναι David Jones»

Όταν ο Bowie απαντούσε σε μια θαυμάστρια του ότι ονειρεύεται να επισκεφτεί την Αμερική και ήλπιζε να πάνε τα πράγματα τόσο καλά εκεί ώστε να φτιάξει ένα fan club.

Διάσημοι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον David Bowie στα social media

Ανάμεσα τους Madonna, Massive Attack, Guillermo del Toro και, φυσικά, Tony Visconti και Iggy Pop.

Ήμουν και εγώ εκεί: Στη συναυλία του David Bowie στην Αθήνα

Ο Φώτης Βαλλάτος προσπαθεί να μαζέψει μερικές σκόρπιες αναμνήσεις 20 χρόνια μετά την μοναδική φορά που ο Ziggy προσγειώθηκε σε μια ελληνική αρένα.

Τα tweets της Iman λίγες ώρες πριν το θάνατο του David Bowie

Και μια φωτογραφία στο Instagram από τις πρώτες τους δημόσιες εμφανίσεις.

Όταν ο Lester Bangs αποθέωσε τον David Bowie

Ο παιάνας του σπουδαιότερου μουσικογραφιά για το Station to Station, όπως δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1976 στο θρυλικό περιοδικό Creem.

Ο David και η Iman

Μερικά στιγμιότυπα από ένα αστραφτερό ζευγάρι.

Ο David Bowie μέσα από 30 ατάκες του

«Είμαι στιγμιαίος σταρ. Απλά προσθέστε νερό κι ανακατέψτε».

Όταν ο David Bowie επισκέφθηκε τους Δελφούς και το Σούνιο

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται στο «από τις 4 στις 5».

David Bowie: «Αν δεν είχα γίνει μουσικός και συνθέτης, δεν θα είχε σημασία τι θα έκανα»

Όσα έμαθε η ζωή του David Bowie σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του.

Αυτό είναι το set του David Bowie από την εμφάνιση του στην Αθήνα το 1996

Μαζί με τον Lou Reed στο πλαίσιο του Rockin' Athens Festival.

O Tony Visconti αποχαιρετά τον David Bowie

Το συγκινητικό μήνυμα του θρυλικού παραγωγού και lifetime friend του David Bowie, Tony Visconti.

Πέθανε ο David Bowie

Με μια σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ανακοινώθηκε ότι ο David Bowie «έφυγε» στα 69 του.

Ο David Bowie εκνευρίζεται! (βίντεο)

Το να είσαι ο David Bowie και να απαντάς σε ερωτήσεις, δεν ήταν πάντα εύκολο.Kάποιες από τις εκρήξεις του (κάποτε) Λευκού Λεπτού Δούκα, on camera.

Δείτε το “Dave”, ένα tribute film στον David Bowie

Σήμερα, που ο David αποφάσισε να «φύγει»είναι ευκαιρία να το παρακολουθήσετε.

Αν θες να πάθεις κατάθλιψη, δες τι έκανε ο David Bowie στην ηλικία σου!

Κανείς δεν περίμενε ότι το «μηχανάκι» θα σταμάταγε να μετράει στα 69. Μέχρι τότε όμως υπάρχει μια ζωή γεμάτη δημιουργία.

Δείτε την πρώτη εμφάνιση του David Bowie στην τηλεόραση (video)

Ο Thin White Duke έκλεισε την Παρασκευή τα 69, τα γιόρτασε με την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, "Blackstar", και ύστερα μας είπε αντίο.

Τα 30 καλύτερα τραγούδια του David Bowie

Jimmy Page, Keith Richards, Morrissey, Ricky Gervais και άλλοι διαλέγουν τα αγαπημένα τους.

15 Χρόνια Velvet Goldmine

Η ελεύθερη παράφραση του Todd Haynes για τη ζωή και τις μέρες του David Bowie, κλείνει μιάμιση δεκαετία στο διάστημα.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.