DESIGNΗ ομάδα του Normless σχεδιάζει φωτεινά διαμερίσματα που θα θέλατε να μετακομίσετε αμέσως

Η ομάδα του Normless σχεδιάζει φωτεινά διαμερίσματα που θα θέλατε να μετακομίσετε αμέσως

Με απλή γεωμετρίας, έμφαση στα φυσικά υλικά, στις παστέλ αποχρώσεις, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές και περιττούς χώρους.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Αναμφίβολα, ο χώρος της κατοικίας, αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο βασικό ζωτικό χώρο της καθημερινότητας του. Σύμφωνα με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, πέραν της καθημερινής λειτουργίας του όμως, ο χώρος θα πρέπει να εκφράζει τους κατοίκους και σε επίπεδο αισθητικής, δεδομένου ότι οι ψυχολογικές προεκτάσεις στο σχεδιασμό της κατοικίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με θέματα χρωματικών επιλογών, φωτισμού, αλλά και αρμονικής τάξης των αντικειμένων.

Για όσους αποτελούν το γραφείο Normless, η αρχιτεκτονική οφείλει να δημιουργεί ένα περιβάλλον καλαίσθητο, το οποίο όμως πρωτίστως να  εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και να φιλοξενεί τις δραστηριότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του γραφείου θεωρεί ότι η λειτουργικότητα του χώρου -όπως αυτή προκύπτει από τις εκάστοτε ανάγκες των ατόμων που τον κατοικούν- αποτελεί βασικό αρχιτεκτονικό μέλημα.

94 SQM

Ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας και του σχεδιασμού τους αποτελεί το έργο τους στη Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης, η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 94 τετραγωνικών μέτρων που κατοικείται από μια τετραμελή οικογένεια. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν ένα διαμέρισμα που να προσαρμόζεται στον μοντέρνο τρόπο ζωής τους, που θα διαθέτει έναν ανοιχτό κοινόχρηστο χώρο διαβίωσης. Για το σκοπό αυτό, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα άνετο δωμάτιο στη θέση της κουζίνας και έπειτα από αυτή τη  σχεδιαστική στρατηγική, το διαμέρισμα χωρίστηκε στους κοινόχρηστους χώρους και ιδιωτικούς χώρους.

Μπαίνοντας στο διαμέρισμα, η περιοχή του καθιστικού και της τραπεζαρίας που επεκτείνεται γύρω από το τζάκι, το οποίο ανασχεδιάστηκε και επικαλύφθηκε με σκούρο φυσικό υλικό πλήρωσης σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φυσικούς και φωτεινούς τόνους του χώρου. Δίπλα του δημιουργήθηκε ένα καθιστικό και πολλά αποθηκευτικά μέσα σε κρυμμένα ντουλάπια.

Μια σχεδόν ολόλευκη κουζίνα και ένα μικρό WC συμπληρώνουν τους κοινόχρηστους χώρους. Το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε όλο το επίπεδο είναι ανοιχτόχρωμος δρυς που έρχεται σε μια αρμονική με τα χρώματα του γκρι, του λευκού και του μπλε. Τέλος, τα φωτιστικά με ορειχάλκινα τελειώματα χαρίζουν με τη σειρά τους μια μοντέρνα και φρέσκια αισθητική στο διαμέρισμα.

96 SQM

Ένα ακόμη έργο του γραφείου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Πρόκειται για ένα διώροφο διαμέρισμα που επίσης σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μια οικογένεια. 

Η πλήρης ανακαίνιση που έγινε σε ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ’70 είχε ως αποτέλεσμα ένα λειτουργικό και ζεστό περιβάλλον για τους ιδιοκτήτες. Θέλοντας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα 96 τετραγωνικά μέτρα, διατήρησαν την κύρια δομή του διαμερίσματος ενώ παράλληλα προχώρησαν σε μερικές τροποποιήσεις για να βελτιώσουν τη φυσική και οπτική σύνδεση μεταξύ διαφόρων δωματίων και να κάνουν πιο έντονη την αίσθηση του ανοιχτού χώρου.

Στον κάτω όροφο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, η κουζίνα, το καθιστικό, ένας ξενώνας και το μπάνιο του, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχουν τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο των μόνιμων κατοίκων του διαμερίσματος. Το έντονο μπλε χρώμα τονίζει τα ντουλάπια κουζίνας, έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη λευκή, μαύρη και γκρίζα παλέτα και παράλληλα συμπληρώνει τις υπόλοιπες πράσινες και μπλε λεπτομέρειες.

Ένα μεταλλικό τραπέζι ενσωματωμένο στον χώρο της κουζίνας έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί χώρο από την τραπεζαρία και να επιτρέπει την καθημερινή χρήση. Ένα μεταλλικό παράθυρο συνδέει την κουζίνα με το σαλόνι, επιτρέποντας το φυσικό φως να μπει από τέσσερις διαφορετικές τέσσερις πλευρές.

Μια μεταλλική κουπαστή κατευθύνει τους χρήστες στον επάνω όροφο, όπου ένα σύνολο ντουλαπιών τρέχει κατά μήκος του επιμήκους διαδρόμου κι έχει επένδυση από ασπρόμαυρα πλακάκια. Εκεί, μια μεταλλική γυάλινη πόρτα οδηγεί στο οικογενειακό μπάνιο. Στο κύριο υπνοδωμάτιο, ζεστά ξύλινα έπιπλα, σκούρες μεταλλικές λεπτομέρειες και το ιδιαίτερο κεφαλάρι σε ανοιχτό πράσινο χρώμα αποτελούν στοιχεία που αντανακλούν τον άκρως σύγχρονο σχεδιασμό του διαμερίσματος.

Το κάθε project αντιμετωπίζεται ως μοναδικό και η ομάδα του γραφείου λειτουργεί αναφορικά με τον χρήστη του χώρου. «Προσπαθούμε να μην επιβάλουμε συγκεκριμένες τάσεις της αρχιτεκτονικής και του design αλλά να συνδυάζουμε, να καθοδηγούμε και να καθοδηγούμαστε από την αισθητική του πελάτη με βάση τα δικά μας σχεδιαστικά κριτήρια», εξηγεί η ομάδα του Normless. 

Στα συγκεκριμένα έργα, οι ιδιοκτήτες ήταν νέα ζευγάρια. Στόχος λοιπόν για τους αρχιτέκτονες  ήταν η δημιουργία ανοιχτών-φωτεινών χώρων που η λειτουργία τους θα συμπληρώνει την αισθητική προσδίδοντας μία φρέσκια σχεδιαστική ματιά. «Βασική πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για μας η contemporary αισθητική του interior design και η αρχιτεκτονική της απλής γεωμετρίας, με έμφαση στα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, οι παστέλ αποχρώσεις, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές και περιττούς χώρους».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless θα βρείτε εδώ.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.