Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον Αιζάια Τομας της smartphone γενιάς

ΝΒΑρόμετρο: η μηνιαία ανασκόπηση των πεπραγμένων στον «άλλο πλανήτη» από τον Σταυρό Στριλιγκά.
isaiah thomas

Αν μη τι άλλο, ο πρώτος μήνας του 2017 είχε ενδιαφέρον: από τις επιλογές για το All Star Game (το Giannis #ΝΒΑvote ήταν η μόνη Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας που έγινε πραγματικότητα), στο Γκόλντεν Στέιτ που καίει τα πάντα όπως ο λίβας τα σπαρτά, από τον λιλιπούτειο Αιζάια Τόμας που δεν σταματά να καταπλήσσει, στην καλή Ουάσινγκτον και την άνοδο των Φιλαδέλφια και Μινεσότα, από το απίθανο Μαϊάμι που τρελαίνει κόσμο και τα triple doubles των Ουεστμπρουκ και Χάρντεν ως τις φασαρίες στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, τα παράπονα του ΛεΜπρον που αρχίζει να χάνει και δεν του αρέσει, τον τραυματισμό του Κρις Πολ και το διαρκές σήριαλ του Σακραμέντο, το NBA μας έδωσε κάτι για να μας αποσπά από τις εξωφρενικές πρώτες μέρες της Προεδρίας Τραμπ.

Ας τα δούμε αναλυτικά…

https://youtu.be/zhRAEenkBJI

η μεγαλύτερη μάχη του μήνα που πέρασε: 14/1 Λεμπρόν 29 π., 6 ριμπ., 7 ασ – Καουάι 41 π., 6 ριμπ. 5 ασ., νικητές οι Spurs στην παράταση 

 

Ρετιρέ

1) Γκόλντεν Στέιτ (43-8)  Σαρώνουν. Πρώτοι σε πόντους (118,0), σε ασίστ (31,0), σε τάπες (6,4), σε κλεψίματα (9,4). Τον Ιανουάριο έγραψαν 12-2, με τις 2 ήττες να έρχονται στο Μέμφις (στην παράταση, αφού έχασαν διαφορά 19 πόντων στο τελευταίο δωδεκάλεπτο) και στο Μαϊάμι από ένα buzzer beater τρίποντο. Εσχάτως ξαναβλέπουμε και τον Στεφ να γίνεται Steph-ortless. Αδιαφιλονίκητο φαβορί ως το τέλος.

2) Σαν Αντόνιο (39-11) Τα γνωστά. Το Σαν Αντόνιο κερδίζει και πάει για άλλη μια χρονιά με σχεδόν 60 νίκες, αλλά όλα γίνονται ήσυχα και μη εντυπωσιακά. Ο Λέοναρντ ηγείται με 25,4 πόντους μέσο όρο (σε 15 ματς έχει ξεπεράσει τους 30).

3) Κλίβελαντ (34-15) Ο πρώτος μήνας με αρνητικό πρόσημο (7-8) σε ομάδα του Λεμπρον μετά από μια δεκαετία ήταν ο Ιανουάριος, με τον Βασιλιά να κάνει δηλώσεις κατά της διοίκησης και να φωνάζει ότι δεν έχουν παίκτες (αν και διαθέτουν το ακριβότερο ρόστερ στην ιστορία του ΝΒΑ) και χρειάζονται ένα δεύτερο play maker, προτείνοντας μάλιστα και παίχτες! Το κενό του JR Smith είναι όντως αισθητό, ενώ ο ερχομός του Κόρβερ από την Ατλάντα δεν έγινε για αυτό τον σκοπό. Δεν τραβάνε, καθώς πέρα από τον διασυρμό από το Γκόλντεν Στέιτ (126-91) και την ήττα από το Σαν Αντόναιο στην παράταση, στο διάστημα αυτό έχουν χάσει από ομάδες όπως Νέα Ορλεάνη (χωρίς τον Ντέιβις!), το Ντάλας, το Σακραμέντο, το Πόρτλαντ. Κι έτσι, ο Λεμπρον (25,6 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8.5 ασιστ) αναγκάζεται να παίζει πολύ (37,5 λεπτά, πρώτος στη λίγκα, μαζί με τον Λάουρι του Τορόντο), σε μια περιόδο που παραδοσιακά κάνει διακοπές…

4) Χιούστον (36-16) Μετά το ενυπωσιακό ξεκίνημα του μήνα με 6 νίκες, έκαναν κοιλιά με 5 ήττες σε 10 ματς. Δηλαδή, χάνουν γιατί δεν μπαίνουν τα τρίποντα, λογικό μια ομάδα που σουτάρει μόνο τρίποντα και δεν παίζει καθόλου άμυνα. Μετά το πρωτοχρονιάτικο 53π.-16ρ.-17ασ. απέναντι στη Νέα Υόρκη, ο Χάρντεν έγραψε 51 πόντους, 13 ριμπάουντ και 13 ασιστ στη νίκη με τη Φιλαδέλφια κι έτσι έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με 2 triple doubles με πάνω από 50 πόντους. Επίσης, έπιασε τον Όσκαρ Ρόμπερτσον στα 5 triple doubles με πάνω από 40 πόντους. Φέτος έχει ήδη 14. Και το κοντέρ γράφει.

5) Βοστώνη (32-18) Εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα του Τορόντο κι ανέβηκαν στην 2η θέση της Ανατολής, χάρη στον All Star Αιζάια Τόμας που σκοράρει κατά ριπάς κι έγινε ο Κέλτης με τον 3ο πιο παραγωγικό μήνα στην ιστορία. Είχε 32,9 πόντους, έναν μόλις κάτω από τις αντίστοιχες επιδόσεις των Λάρι Μπερντ και Πολ Πιρς! Ο πρόεδρος Ντάνι Έιντζ τα έχει φτιάξει έτσι ώστε η ομάδα να είναι τώρα καλή αλλά και να έχει λαμπρό μέλλον, με πολλά top draft picks στην επόμενη διετία (που μπορεί να είναι ακόμα και το νο 1, αφού τους χρωστάει ένα το Μπρούκλυν), ενώ ίσως κάνει το μεγάλο μπαμ με τον Καρμέλο Άντονι ως το trade deadline.

https://youtu.be/yty-S4pWYz4

ο τύπος είναι σε άγρια κατάσταση, σκοράρει 35 σερί παιχνίδια πάνω από 20 πόντους

6) Γιούτα (32-19) Η επιλογή του Γκόρντον Χέιγουορντ για το πρώτο του All Star Game είναι το βραβείο της καλής πορείας της ομάδας, ενώ και ο Γκομπέρ έμεινε για λίγο απ’ έξω. Το old school παιχνίδι τους αποδίδει και το μεγαλύτερο εμπόδιο τους είναι οι τραυματισμοί (η 5η ομάδα φέτος σε ημέρες απουσίας παικτών).

7) ΛΑ Κλίπερς (31-19) Δεν λένε να ησυχάσουν οι Κλίπερς. Εκεί που επανήλθε ο Μπλέικ Γκρίφιν μετά από ένα μήνα, έχασαν τον ηγέτη τους Κρις Πολ για σχεδόν 2 μήνες (αντίχειρας). Κι όσο κι αν το κενό του Μπλέικ καλυπτόταν, αυτό του Πολ δεν είναι εξίσου εύκολο να κρυφτεί. Ειδικά, όταν ο αντικαταστάτης του είναι ο γιος του προπονητή… Ο Ντε Άντρε Τζόρνταν γίνεται για πρώτη φορά All Star στα 28 του.

8) Ουάσινγκτον (30-20) Πήρε μπρος για τα καλά η Ουασινγκτον. Μετά το 10-5 του Δεκεμβρίου, η άνοδος συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, με αποκορύφωμα το τρέχον 9-1 (14 νίκες στα τελευταία 16 ματς) που τους αναγορεύει στην πιο καυτή ομάδα της λίγκας μαζί με το Γκόλντεν Στέιτ. Ο Τζον Γουόλ δείχνει όλο το δυναμικό του, ο Μπιλ επιτέλους δεν τραυματίζεται κι ο Πόρτερ έχει το περιθώριο να δείξει το ταλέντο του.

9) Ατλάντα (30-21) Μετά το καλό ξεκίνημα της χρονιάς και τον κακό Δεκέμβρη, ο Ιανουάριος τους ξανβρήκε σε καλή φόρμα με ρεκόρ 11-4. Μέχρι και σε ματς με 4 παρατάσεις νίκησαν (142-139 με τη Νέα Υόρκη) . Το τρίο Σρούντερ-Χάουαρντ-Μίλσαπ πρωταγωνιστεί, αν και οι φήμες για αποχώρηση του τελευταίου δυναμώνουν. Έφυγε ο Κόρβερ για το Κλίβελαντ. 

10) Μέμφις (31-22) Με τον Μαρκ Γκασόλ να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση (ακόμα και ρεκόρ πόντων με 42 απέναντι στο Τορόντο στις 25/1 έκανε), το Μέμφις είναι σταθερά καλό (αλλά όχι εξαιρετικό) με το γνωστό, old school στύλ του. Κι αυτό χωρίς τη συμβολή του μεγάλου στοιχήματός τους, του Τσάντλερ Πάρσονς που ήρθε με το αξίας 94.000.000 $ συμβόλαιό του, αλλά δεν έχει καταφέρει να τους ανεβάσει επίπεδο γράφοντας μόλις 6,5 πόντους σε 21 ματς.

Ισόγειο

11) Τορόντο (30-21) Απροσδόκητα, η ομάδα των 2 all stars (Ντε Ρόζαν και Λάουρι) έχει κερδίσει μόλις 2 από τα 10 τελευταία ματς. Λίγο η απουσία του Ντε Ρόζαν (3 ματς), λίγο η μη προσπάθεια στην άμυνα και βρέθηκαν πίσω από Βοστώνη, Ουάσινγκτον κι Αρλάντα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πιάσει το Κλίβελαντ. Η συζήτηση για το αν θα πάρουν τον Μίλσαπ είναι έντονη.

https://youtu.be/7gsY87mZqMc

γίγαντας Κάιλ Λάουρι

12) Οκλαχόμα (29-22) Η φάση είναι Russ Against The World με τον μανιασμένο Ουέστμπρουκ να έχει πια 24 triple double σε 49 αγώνες με 30,8 πόντους, 10,6 ριμπάουντ και 10,2 ασίστ! Ο Χριστός και η Παναγία! Η ευθεία συσχέτιση των triple doubles του με τις νίκες της ομάδας τα λέει όλα. Όμως, η όχι και τόσο ισχυρή Οκλαχόμα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, με τη βλακεία του Κάντερ να σπάσει το χέρι του χτυπώντας το σε καρέκλα στο ματς με το Ντάλας. Έτσι, ο 2ος καλύτερος παίκτης της ομάδας (14,4 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ) θα λείψει για σχεδόν 2 μήνες, αφήνοντας ακόμα πιο μόνο τον West-Beast.

13) Ιντιάνα (28-22) Σιγά αλλά σταθερά, η Ιντιάνα έχει αρχίσει να βρίσκει ρυθμό και εκμεταλλευόμενη τα στραβοπατήματα του Σικάγο και της Σάρλοτ, ανέβηκε καθάρά στην 6η θέση. Τζoρτζ-Τιγκ-Τέρνερ ξεχωρίζουν, αλλά η ομάδα δεν έχει ακόμα αποκτήσει ταυτότητα υπό τον νέο κοουτς Μακ Μιλαν.

14) Σικάγο (25-26) Η ήττα τους από την Ατλάντα στις 25/1 με 119-114, σε ένα ματς που φάνταζε δικό τους λίγο πριν τη λήξη, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου: ο Γουέιντ μίλησε για παίκτες που δεν θέλουν να νικάνε και ο Μπάτλερ ακολούθησε. Αργότερα, ο Ρόντο τους έκραξε στα social media θυμίζοντας ότι στη Βοστώνη δεν άκουγε τέτοια απο τους εκεί βετεράνους. Έπειτα, αρκετοί παίκτες άρχισαν να λένε ότι ο Γουέιντ δεν προπονείται και πολύ συχνά με την ομάδα… Κι έτσι, το Σικάγο που περιμέναμε το καλοκαίρι – μια ομάδα χωρίς τρίποντο και συνοχή, με έναν κόουτς που δεν ταιριάζει στους παίκτες που έχει – ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Παρ’ολα αυτά, βρίσκονται στην 7η-8η θέση της Ανατολής και το παλεύουν για play-offs.

15) Ντιτρόιτ (23-28) Το καλό ξεκίνημα της σεζόν (14-13) με την καλή άμυνα έχει ξεχαστεί, με την ομάδα απλά να μην παίζει καλά στα μετόπισθεν και να χάνει, μένοντας πάντως σε τροχιά play offs. Σταθερά εντυπωσιακά τα νούμερα του Άντρε Ντράμοντ.

16) Σάρλοτ (23-28) Ο Κέμπα Γουόκερ έγινε επιτέλους All Star (ενώ πέρασε και τον Λάρι Τζόνσον στην 3η θέση των σκόρερς της ομάδας) , αλλά έχουν κάνει κοιλιά έχοντας μόλις 3 νίκες στα τελευταία 12 ματς. Η δύναμή τους βρισκόταν στην άμυνα, την οποία έχουν ξεχάσει εσχάτως. Ο κόουτς Κλιφορντ προσπαθεί να γυρίσει το κλίμα αλλάζοντας το line-up, αλλά δεν έχει βρει τη λύση ακόμα.

17) Ντένβερ (22-28) Ο Γιόκιτς έχει αναστατώσει το ΝΒΑ, καθώς από τις 15/12 και μετά έχει 20.8 πόντους, 9,9 ριμπάουντ και 5,2 ασίστ σε 28.6 λεπτά! Τα νούμερα του 21χρονου και τεράστιου (σε ύψος και άνοιγμα χεριών) Σέρβου είναι καλύτερα και από του Εμπίιντ, για τον οποίον γίνεται τόση φασαρία, ενώ και η ομάδα έχει 12-9 ρεκόρ στο διάστημα αυτό. Το απροσδόκητο feelgood story της σεζόν συνεχίζεται!

18) Μιλγουόκι (22-28) O Giannis έγινε ο πρώτος Έλληνας που όχι απλά θα παίξει στο All Star Game, αλλά θα είναι και βασικός! Αυτό φυσικά οφείλεται και στο μεγάλο ρεύμα στήριξης από την Ελλάδα. Όμως, όλη αυτή η κουβέντα για το All Star (η ομάδα είχε και τον Τζαμπάρι Πάρκερ) μάλλον τους αποδιοργάνωσε (3 νίκες στα τελευταία 12 ματς).

19) Πόρτλαντ (22-29) Ανεβαίνουν σιγά σιγά (αλλά πολύ σιγά) και χάρη στην αδυναμία της Δύσης από τη μέση της βαθμολογίας και κάτω, έχουν σχεδόν πιάσει την 8η θέση. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν την περσινή πορεία τους, καθώς δεν παίζουν ούτε καν την ελάχιστη άμυνα που βλέπαμε πέρσι. Ο Λίλαρντ για μια ακόμα φορά έμεινε έξω από το All Star Game.

20) Νέα Υόρκη (22-30) Ο Ντέρικ Ροουζ εξαφανίστηκε πριν το ματς με τη Νέα Ορλεάνη, με τους πάντες να τον ψάχνουν, μέχρι που πολύ αργότερα μάθαμε ότι πήγε στο Σικάγο για οικογενειακό θέμα. Ο Πορζίνγκις έχασε μερικά ματς λόγω ενοχλήσεων στο πόδι. Και οι οπαδοί γιουχάρουν σταθερά τον Καρμέλο, παρά το ότι έχει ανέβει αισθητά τον τελευταίο μήνα. Αναμενόμενα, η ομάδα δεν μπορει να νικήσει. Πλέον, όλα περιστρέφονται γύρω από το αν τελικά θα φύγει ο σούπερ σταρ Άντονι (που έχει no trade όρο), με το Κλίβελαντ ήδη να έχει απορρίψει την πρότασή τους, αλλά Βοστώνη και Κλίπερς να φαίνονται ζεστοί.

Υπόγειο

21) Μαιάμι (21-30) Να κάτι απίστευτο: το Μαιάμι έχει το καλύτερο streak στο ΝΒΑ με 10 συνεχόμενες νίκες! Ναι. Το δίδυμο Ντράγκιτς-Ντιον Γουέιτερς (aka Seven-Eleven) πήρε μπρος, με τον ατομιστή Ντιόν να βρίσκει επιτέλους τον ρόλο του στην λίγκα: αυτό του βασικού δυαριού σε μια ομάδα χωρίς στόχους. Έτσι, τον είδαμε να γίνεται Παίκτης της Εβδομάδας για την Ανατολή αλλά και να βάζει 2 game-winners τρίποντα εναντίον του Γκόλντεν Στέιτ (!) και του Μπρούκλυν σε συνεχόμενα ματς.

https://youtu.be/-04UPWLksek

Ντιόν Γουέιτερς, εξελίσσεται σε Mr. Clutch

22) Ντάλας (20-30) Ο κόουτς Καρλάιλ το έκανε πάλι το θαύμα του και εκεί που φαινόταν χαμένη η χρονιά, με τον καλό Ιανουάριο που είχαν βρίσκονται μόλις 2 νίκες μακριά από την 8η θέση της Δύσης. Ο Ντίρκ είναι πια ο 5ος σκόρερ της ομάδας κι όμως το παλεύουν, με rotation που βασίζεται σε παίκτες όπως ο Σεθ Κάρι, ο Γουέσλι Μάθιους και ο Γιόγκι Φερέλ. Συζητιέται έντονα η αποχώρηση του Ντερόν Γουίλιαμς προς Κλίβελαντ, η οποία θα βάλει πάλι την ομάδα σε προβλήματα, αφού ο βετεράνος play-maker βοηθάει.

23) Σακραμέντο (20-31) Όλα τα’χανε, έπαθε και ρήξη αχιλλείου ο Ρούντι Γκέι (που είχε πει ότι θα φύγει το καλοκαίρι). Τώρα, ο Ντεμάρκους Κάζινς παλεύει εντελώς μόνος του. Οπότε, ακόμα και νίκες σαν κι αυτή επί του Κλίβελαντ δεν μπορεί παρά να είναι αναλαμπή.

24) Ορλάντο (20-33) Τα λάθη της διοίκησης κυριαρχούν εδώ. Δεν έχουν καταφέρει να βρουν χημεία, παρά το ταλέντο που υπάρχει. Και τώρα κοιτάνε να ανταλλάξουν τον Ιμπάκα που δεν σκοπεύει να μείνει στο Ορλάντο. Κι έτσι, μέσα σε ελάχιστους μήνες, μετά τον Ολαντίπο θα χάσουν και τον Ιμπάκα, τα 2 καλύτερα χαρτιά τους…

25) Νέα Ορλεάνη (19-32) Οι Χόρνετς είναι πια πιο ανταγωνιστικοί από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά τους λείπει ακριβώς αυτό που είχαν πέρυσι: το τρίποντο του Άντερσον. Έκαναν και την έκπληξη της χρονιάς, νικώντας το Κλίβελαντ χωρίς τον Ντείβις!

26) Μινεσότα (19-32) Επιτέλους, άρχισαν να νικούν, δείχνοντας κάποιου είδους σταθερότητα και θέτοντας υποψηφιότητα για την 8η θέση της Δύσης. Αν και τώρα μετράνε τρεις σερί ήττες και τους κόπηκε κάπως η φόρα. Ο Καρλ Άντονι Τάουνς εντυπωσιάζει.

27) Φιλαντέλφια (18-32) Ο Τζοέλ Εμπίιντ έχει τόσο ανεβάσει την ψυχολογία της ομάδας, ώστε να νικάει ακόμα και όταν αυτός λείπει! Έτρεχαν ένα 8-2 (!) μέχρι που κάτι έπαθε το γόνατό του στο ματς με τη Σάρλοτ στις 13/1 και από τότε δεν τον έχουμε ξαναδεί. Τουλάχιστον βρήκε χρόνο να παίξει ο Νοέλ που παραπονιόταν. Κι εδώ τρεις ήττες σερί που έκοψαν το ανέβασμα.

28) Λέικερς (17-36) Καταστροφικός και ο Ιανουάριος (2 νίκες στα τελευταία 12 ματς), με την ομάδα να τα περιμένει όλα από τον Λου Γουίλιαμς που έρχεται από τον πάγκο. Η μόνη ελπίδα είναι να ανάψει λίγο τα αίματα ο Ντε Άντζελο Ράσελ με την επιστροφή του, ύστερα από δύο εβδομάδες.

29) Φοίνιξ (16-35) O Μπλέντσο κάνει χρονιά All Star (21.2 πόντοι, 5 ριμπ, 6,2 ασιστ), ο Ντέβιν Μπούκερ είχε πανω από 25 πόντους μέσο όρο τον Ιανουάριο (ο πρώτος Sun που το κάνει μετά τον Αμάρε Στούντεμαιρ τον Απρίλιο του 2010), αλλά δεν έχουν δυνάμεις για κάτι παραπάνω και μάλλον δε θα αποφύγουν την τελευταία θέση της Δύσης.

30) Μπρούκλυν (9-41) Χάος και καμία ελπίδα για το μέλλον, αφού και το pick τους για το ντραφτ του 2017 (πολύ πιθανόν το νο 1) ανήκει στη Βοστώνη, από τότε που πήραν τον Γκαρνέτ και τον Πιρς, υποτίθεται για να πάρουν πρωτάθλημα…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.