Google_featured

Οι διαφημίσεις στα sites που επισκέπτεται μπορεί για πολύ κόσμο να είναι ενοχλητικές, πλην όμως αποτελούν πηγή εσόδων για τις ιστοσελίδες και με δεδομένο το ότι το περιεχόμενό τους σας προσφέρεται δωρεάν, αποτελούν τη μόνη πηγή εσόδων. Η Google λοιπόν πειραματίζεται σε μια νέα λύση, κομματάκι τολμηρή μεν που όμως εφ’ όσον αποδειχθεί αποδοτική, θα μπορούσε να αλλάξει την όλη φιλοσοφία του διαδικτύου, τουλάχιστον έτσι όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Τι έκανε λοιπόν η Google; Εγκαινίασε ένα πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες στο οποίο έχουν πρόσβαση σε sites χωρίς να προβάλλονται σε αυτά διαφημίσεις. Σε αντάλλαγμα καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό που «παίζει» στα $1-3 μηνιαίως και κάπως έτσι, αντί για τα διαφημιστικά μηνύματα θα βλέπουν «πιξελιασμένες» εικόνες.

Οι συμμετέχοντες αυτοί ονομάζονται από τη Google, Contributors και στην ουσία αποτελούν ένα πείραμα της εταιρείας «για την εναλλακτική χρηματοδότηση του διαδικτύου». Για την ώρα έχουν πρόσβαση στις ad-free εκδόσεις sites όπως τα Mashable, Imgur, Urban Dictionary και WikiHow. Σημειώστε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται κατόπιν πρόσβασης και τα συμμετέχοντα sites προκύπτουν κατόπιν συμφωνιών τους με την ίδια τη Google.

Διαβάζοντας την είδηση αυτή, εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει μια «φωτεινή» και μια «σκοτεινή» πλευρά. Στα ευχάριστα πρώτα, πράγματι πρόκειται για κάτι καινοτόμο, κάτι που θα μας κάνει να αντιμετωπίσουμε το ίδιο το διαδίκτυο διαφορετικά, που για κάποιους θα βελτιώσει την όλη εμπειρία και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να παρέχει έσοδα στα συνεργαζόμενα sites. Την ίδια στιγμή πληρώνοντας για την πληροφορία που παίρνει, ο χρήστης ίσως και να αρχίσει να την εκτιμά λίγο περισσότερο –όχι ότι ισχύει για όλους αυτό, εκτίμηση κάνω. Από την άλλη όμως (διότι παντού υπάρχει ένα γιγαντιαίο «αλλά») με τον τρόπο αυτό προάγουμε τη Google σε ρόλο δερβέναγα σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις μας και το σερφάρισμά μας στο διαδίκτυο, επιλογή που όσο να ‘ναι εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.

Αν υπάρχει κάτι που μας έχει εμφυσήσει το ίντερνετ, είναι η κουλτούρα του δωρεάν. Ποιος από ‘μας είναι εξοικειωμένος με το να πληρώνει για να διαβάζει τα sites που επισκέπτεται; Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν ξάφνου ένα site στο οποίο μπαίνατε καθημερινά σας έθετε όριο ως προς τα άρθρα που μπορείτε να διαβάζετε δωρεάν; Αν σας ζητούσε ένα ευτελές ποσό, 1-2€ τον μήνα προκειμένου να έχετε πλήρη πρόσβαση στην ύλη του; Αν η υπηρεσία αυτή συνοδευόταν κι από μία ad-free εκδοχή του; Το κεφάλαιο του επί πληρωμή ίντερνετ είναι μεγάλο και καταλαμβάνει πολλές σελίδες. Σίγουρα η Google με το πείραμα των Contributors γράφει τη δική της παράγραφο, το αν όμως το μελάνι είναι ανεξίτηλο ή όχι, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει.