Oι επιστήμονες που θεωρούν ότι η ακτινοβολία των κινητών δεν σχετίζονται με τον καρκίνο είναι σαφώς περισσότεροι, αλλά μάλλον πιο χαμηλόφωνοι. Βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, πολυετείς και εντατικές, με χιλιάδες συμμετέχοντες και εξαντλητική ανάλυση. Και παρότι επιμένουν να αποκλείουν (σχεδόν) κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, το ζήτημα παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα.

Ίσως λοιπόν το πρόβλημα έγκειται στη λέξη «σχεδόν». Οι περισσότερες σχετικές μελέτες και πειράματα, κλείνουν με την επισήμανση ότι το ζήτημα πρέπει να ερευνηθεί εκτενέστερα και ακόμη πιο μακρόχρονα. Αυτό το «ναι μεν αλλά», αυτή η χαραμάδα είναι που αφήνει περιθώριο για να ακούγονται τόσο πολλές και τόσο ετερόκλητες απόψεις. Μια απλή αναζήτηση στο Google και στο Facebook θα σας πείσει: Οι υποστηρικτές της συσχέτισης της κινητής τηλεφωνίας με τον καρκίνο και πολλές ακόμη παθήσεις είναι πολλοί. Και η αλήθεια είναι ότι φωνάζουν δυνατότερα.

Συχνά εκμεταλλεύονται αμφιλεγόμενες μελέτες, όπως αυτή του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑπου ανέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης σε αρσενικούς αρουραίους, οι οποίοι εκτέθηκαν σε αυξημένες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλοι εδραιώνουν τις απόψεις τους στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςπου αναφέρει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συγκαταλέγεται στις «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο», μαζί βέβαια με το κραγιόν, τα παντζάρια και τα σαμπουάν.

Το δικαστήριο έκρινε

Προσάναμμα για να φουντώσει περισσότερο η φλόγα των σχετικών ανησυχιών, αποτέλεσε πρόσφατα η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου Ο Ρομπέρτο Ρομέο, πρώην υπάλληλος της Telecom Italia, διαγνώστηκε το 2010 με όγκο πίσω από το δεξί αυτί. Μετά την απώλεια της ακοής του, μήνυσε τον εργοδότη του, γιατί τον υποχρέωνε να μιλάει αρκετές ώρες κάθε μέρα στο κινητό του. Το δικαστήριο της πόλης Ιβρέα τον δικαίωσε με τον ισχυρισμό ότι ο όγκος πιθανότατα σχετίζεται με την υπερβολική έκθεση σε ραδιοκύματα. Παρότι δεν υπήρχε επιστημονικό υπόβαθρο, η υπόθεση χρησιμοποιείται ως άτυπο δεδικασμένο από χιλιάδες υποστηρικτές της θεωρίας.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τους πηχυαίους τίτλους και τα χιλιάδες likes; Ελλιπής ενημέρωση; Άγνοια που συνδυάζεται με ανασφάλεια; Αγνή ανθρώπινη αγωνία; Ίσως και ένας συνδυασμός όλων αυτών. Οι περισσότεροι υποστηρικτές πάντως προστρέχουν στη λογικοφανή συσχέτιση της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου σε όσους εκτίθενται σε ακτινοβολία. Χρησιμοποιούμε τη λέξη «λογικοφανή», αντί για «λογική», γιατί δεν είναι όλες οι μορφές ακτινοβολίας επικίνδυνες, ούτε βέβαια εξίσου επικίνδυνες για όλους τους ανθρώπους.

«Ζούμε σε μια σούπα ακτινοβολίας»

To inside story απευθύνθηκε στον Πυρηνικό Ιατρό και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Γεωργίου και του ζήτησε να εκτιμήσει το μέγεθος του κινδύνου για τον σύγχρονο άνθρωπο. «Δεν είμαι εναντίον της χρήσης κινητών, κυρίως γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», μας είπε. Τόνισε παράλληλα ότι οφείλουμε να εκτιμήσουμε τον «λογικά αποδεκτό κίνδυνο της ζωής», όπως π.χ. αν περπατάς στο πεζοδρόμιο, υφίσταται ο κίνδυνος να σου πέσει μια γλάστρα στο κεφάλι, αλλά αυτό δεν σε αποτρέπει από το να περπατάς.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2G9MfvH). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9