Άλλο ένα καλοκαίρι ξεκίνησε, αλλά οι βροχές δεν μας αφήνουν να το ευχαριστηθούμε όσο θα θέλαμε. Ο Ιούνιος μας καλωσόρισε με χειμωνιάτικο σκηνικό και χαλάζι, ακόμη και στην Αθήνα. Ενώ έχουμε φτάσει στα μισά του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, εδώ και δύο σαββατοκύριακα βλέπουμε την βροχή και διστάζουμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας παρατηρήθηκαν δριμείς καταιγίδες. Χτες, σφοδρή βροχόπτωση έπληξε την Κοζάνη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα, σπίτια και χωράφια, ενώ στην Κέρκυρα έπεσε χαλάζι στο μέγεθος του ρεβυθιού. Εκτός από το μεγάλο νησί του Ιονίου, χαλαζόπτωση «άσπρισε» και τους δρόμους του Αγρινίου, καλύπτοντας κυριολεκτικά τα πάντα, καθώς και στο νομό Ιωαννίνων.

Μήπως ο καιρός έχει τρελαθεί τελείως; Πολλοί γνέφουν καταφατικά, πιστεύοντας πως όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο αργεί να έρθει η αγαπημένη μας εποχή (το καλοκαίρι ντε). Η ανυπομονησία σαφώς είναι μεγάλη. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; 

Μιλήσαμε με την μετεωρολόγο του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, η οποία έβαλε τέλος στις απορίες μας. «Μάλλον είναι ιδέα μας. Οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες για Αθήνα και για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι γύρω στους 30 βαθμούς. Δε νομίζω πως δεν είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες. Η μέση θερμοκρασία ήταν σε κανονικά επίπεδα. Μπορεί να έπεσε λίγο κάποιες μέρες, μπορεί να ανέβηκε, αλλά είναι φυσιολογικό. Πολλές φορές τον Ιούνιο έχουμε και πολλές βροχές και πιο χαμηλές θερμοκρασίες ανά διαστήματα. Πάντως αύριο-μεθαύριο ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 33° Κελσίου, ίσως και 34, στην Αττική.»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιούνιος είναι άστατος. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν είναι εντελώς φυσιολογικά, αλλά αυτά δεν οφείλονται στον Ιούνιο» συμπληρώνει η μετεωρολόγος.

Μία άλλη δοξασία που επαναλαμβάνει κάθε χρόνο ο λαός είναι ότι όσο πιο βαρύ χειμώνα έχουμε, τόσο πιο ανυπόφορα ζεστό θα είναι τελικά το καλοκαίρι. Ισχύει κάτι τέτοιο ή μήπως έχουμε πέσει σε μια παγίδα επανάληψης αυτών που λέγαν οι παπούδες μας; «Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο κάτι τέτοιο. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν στέκουν. Τα έλεγαν οι γονείς μας, αλλά τώρα δεν μπορούμε να το πούμε κάτι τέτοιο, καθώς δεν αποδεικνύεται από την επιστήμη.»

Άρα, σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι του 2017 ακολουθεί την φυσιολογική του πορεία κι εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε -ή να αρχίσουμε- κανονικά τις βουτιές μας σε θάλασσες και πισίνες, χωρίς να ανησυχούμε για τις πιθανές ψιχάλες. Άλλωστε, το μπάνιο στην θάλασσα υπό βροχή διεγείρει όλες τις αισθήσεις.