Attachment-1

Αυτό το Σαββατοκύριακο 20-22 Νοεμβρίου επιστρέφει στην Αθήνα το Startup Safary, μία εκδήλωση η οποία ανοίγει τις πόρτες των πιο cool startups της πόλης και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συναντήσει τους ιδρυτές και τις ομάδες τους. Παράλληλα, co-working spaces, incubators, accelerators και άλλες πρωτοβουλίες υποδέχονται τους συμμετέχοντες διοργανώνοντας στοχευμένες εκδηλώσεις και θεματικές ημερίδες. Το Startup Safary ξεκίνησε το 2012 από το Βερολίνο και η Αθήνα είναι μία μόνο από τις πόλεις του ευρωπαϊκού startup οικοσυστήματος στο οποίο διεξάγεται.

Φέτος έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη φορά και ήδη στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνονται πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις για τα παλιά και τα νέα μέλη του startup οικοσυστήματος, καθώς και για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό και να συνδεθούν με τα μέλη του.

Μία από τις εταιρίες που υποστηρίζει το Startup Safary Athens είναι και η Microsoft Ελλάς, η οποία από το 2008 διατηρεί στην Αθήνα το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, το οποίο υποστηρίζει startup εταιρίες μέσω δράσεων, υπηρεσιών και χώρων φιλοξενίας.

Η Popaganda συνομίλησε με την Μυλαίδη Στούμπου, Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, θέση από την οποία έχει σαν στόχο την προώθηση καινοτόμων νέων τεχνολογιών cloud και mobility σύμφωνα με την στρατηγική της Microsoft σε φοιτητές, προγραμματιστές, επαγγελματίες πληροφορικής και startups. Η κυρία Στούμπου προσφέρει, επίσης, τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentorship στα startups του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα BizSpark και DreamSpark της Microsoft που υποστηρίζουν τις δράσεις καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας.

Η Μυλαίδη Στούμπου αναφέρεται στις υπηρεσίες που προσφέρει η Microsoft τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρηματιών, καθώς και στην συμμετοχή της εταιρίας στο Startup Safary Athens. Επιπλέον, καθώς η εταιρία βρίσκεται στο startup οικοσύστημα της χώρας από τα πρώτα του βήματα, η Μ. Στούμπου αναφέρεται στα βήματα ανάπτυξης που έχουν σημειωθεί, αλλά και στα όσα επιδέχονται ακόμη βελτίωσης, προκειμένου το ελληνικό startup οικοσύστημα να «απογειωθεί» ακόμη περισσότερο!

 Με ποιους τρόπους δραστηριοποιείται η Microsoft στο startup οικοσύστημα της Αθήνας; Η νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας στον οποίο η Microsoft έχει επενδύσει αρκετά καθώς βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Στόχος μας είναι βοηθήσουμε νέους ανθρώπους με φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες να προοδεύσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να πετύχουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η ίδια η Microsoft έχει θέσει ως σημαντική προτεραιότητα, τις επενδύσεις της σε αυτή την περιοχή με αρκετές εξαγορές από πολλά υποσχόμενα startups, όπως βέβαια η Skype που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και άλλες πιο πρόσφατες όπως η Sunrise, η Acompli και η Wunderlist.

Στη χώρα μας η Microsoft λειτουργεί από το 2008 το Κέντρο Καινοτομίας που με τις δράσεις του έχει υποστηρίξει τεχνικά, πρακτικά κι επιχειρηματικά περί τα 400 startups. Ξεκινάμε από τους φοιτητές και προσπαθούμε με προγράμματα όπως το DreamSpark, αλλά και το φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας Imagine Cup, να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων φοιτητών ώστε να δημιουργήσουν δυναμικά startups ακόμα και πριν αποφοιτήσουν. Στα startups προσφέρουμε δωρεάν λογισμικό και υπηρεσίες cloud μέσα από το πρόγραμμα BizSpark και ταυτόχρονα είμαστε συνεργάτες και μέντορες βοηθώντας τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες να σταθούν στα πόδια τους και να αναπτυχθούν. Το Κέντρο Καινοτομίας έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 25 νέες επιχειρήσεις, έχει διοργανώσει δεκάδες τεχνολογικούς διαγωνισμούς και έχει αναδείξει πάνω από 70 καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Στόχος μας βέβαια πέρα από τις υποδομές και την τεχνογνωσία, είναι να διασυνδέσουμε τις νέες ελληνικές επιχειρήσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο 100.000 περίπου επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, και να τις φέρουμε σε επαφή με επενδυτές εντός κι εκτός Ελλάδος.

 Η Microsoft φέτος υποστηρίζει το Startup Safary Athens, ένα «σαφάρι» στο οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους συμμετέχει η Microsoft και τι είδους δράσεις προετοιμάζει; Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο Startup Safary Athens, γιατί το θεωρούμε μία μεγάλη γιορτή για την νεανική επιχειρηματικότητα. Δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις του εξωτερικού στις οποίες πραγματοποιείται, αποτελεί μία ξεχωριστή δράση που ενώνει νεοφυείς επιχειρήσεις, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και συνεργατικούς χώρους που ανοίγουν τις πόρτες τους και διοργανώνουν δωρεάν σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις. Θα το έλεγα ένα «φεστιβάλ» του οικοσυστήματος από το οποίο δεν θα μπορούσε η Microsoft να απουσιάζει.

Η δική μας συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά σημεία, συγκεκριμένα στο Orange Grove και στο egg, και έχει σκοπό να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τις δράσεις τους Κέντρου Καινοτομίας και της Microsoft συνολικά γύρω από την επιχειρηματικότητα, να μοιραστεί εμπειρίες από επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες μέσα από τις δράσεις μας και να αναζητήσει ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες.

Επιπλέον, στο Orange Grove θα υπάρχει και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μοναδικές συσκευές, δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά και να συζητήσουν και  να εμπνευστούν από τα στελέχη της Microsoft σχετικά με τις τελευταίες καινοτομίες που η εταιρία έχει ανακοινώσει.

Μέσω του Κέντρου Καινοτομίας, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας από το 2008. Ποιες αλλαγές βλέπετε να έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα; Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft ήταν μία από τις πρώτες δράσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα για την προώθηση της τεχνολογικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, που μέχρι τότε ήταν άγνωστη στους περισσότερους. Από το 2008 που ξεκινήσαμε εμείς τις δράσεις μας, η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που μέσα σε αυτό το διάστημα ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός από ελληνικά startups – 400 στον αριθμό – επωφελούνται του προγράμματος BizSpark και των εξειδικευμένων παροχών του, όπως δωρεάν πρόσβαση σε cloud computing resources αλλά και ευκαιρίες networking με άλλα startups σε μία παγκόσμια κλίμακα. Ένας επιπλέον λόγος που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει προοδεύσει είναι ότι αυτή την περίοδο της κρίσης για τη χώρα, προσφέρει στους νέους διεξόδους από την ανεργία, καθώς τους ανοίγει νέους επαγγελματικούς δρόμους με πιο εξωστρεφή προσανατολισμό. Δεδομένου δε ότι και το επίπεδο των νέων που αποφοιτούν σήμερα από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υψηλό, υπάρχει  σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα μας το οποίο μπορεί να «γεννήσει» πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Έτσι, εάν μια startup έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει στην αγορά, είναι βέβαιο πως σταδιακά θα ωριμάσει και θα πετύχει. Έχουμε πολλά παραδείγματα τέτοιων νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες φιλοξενήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από το Κέντρο Καινοτομίας, όπως η Pollfish και η Intale. Να θυμίσω δε ότι και η BugSense που εξαγοράστηκε από εισηγμένη στο Nasdaq εταιρία του εξωτερικού «μεγάλωσε» κοντά μας. Αυτά τα φωτεινά παραδείγματα έχουν εμπνεύσει πολλούς νέους επιχειρηματίες στη χώρα μας κι έχουν επίσης βοηθήσει το οικοσύστημα συνολικά με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν κομίσει.

Σίγουρα, όμως, όλα δεν θα είναι «ρόδινα», υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να διορθώσουμε προς το καλύτερο; Πάντα υπάρχει το καλύτερο! Κατά τη γνώμη μου, ένα βασικό θέμα που πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο είναι η ανάπτυξη μίας σωστής κουλτούρας γύρω από την επιχειρηματικότητα. Οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν αρκεί να έχεις μια έξυπνη ιδέα για να πετύχεις, αλλά θα πρέπει μαζί να έχεις εντοπίσει την κατάλληλη αγορά και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, να έχεις καταρτίσει το σωστό πλάνο για την ωρίμανσή της, να έχεις στελεχώσει την εταιρεία με τους κατάλληλους ανθρώπους, και φυσικά, να είσαι οπλισμένος με υπομονή κι επιμονή.

Επιπλέον, αυτό που χρειάζεται το ελληνικό οικοσύστημα είναι ευκολότερη κι ευρύτερη πρόσβαση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, πέρα από τον τραπεζικό/επενδυτικό κλάδο, δεν έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα να δραστηριοποιείται στο πεδίο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δημιουργηθούν επενδυτικές δράσεις προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας από καταξιωμένες και υγιείς επιχειρήσεις αυτών των τομέων της αγοράς.

Τέλος, πιστεύω ακράδαντα πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί και μια πιο “startup friendly” κουλτούρα μέσα στα τεχνολογικά ελληνικά Πανεπιστήμια. Πολλοί φοιτητές οι οποίοι είναι «αστέρια» στον προγραμματισμό διστάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ από τεχνικής άποψης έχουν όλα τα εφόδια για να το πραγματώσουν.  Κι αυτό, ενώ πρόκειται για πάρα πολύ έξυπνα και δυναμικά παιδιά, παρατηρούμε μία έλλειψη στα λεγόμενα “soft skills” τα οποία είναι απαραίτητα στο σημερινό μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και σχεδόν ολοκληρωτική απουσία γνώσεων σε βασικές αρχές επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σιγά σιγά μια στροφή των ιδρυμάτων προς αυτή την κατεύθυνση, στην οποία προσπαθούμε να συμβάλλουμε και εμείς με τα φοιτητικά μας προγράμματα (φοιτητικός διαγωνισμός τεχνολογίας Imagine Cup, προσφορά λογισμικού DreamSpark, πρόγραμμα Microsoft Student Partners κ.ά.).

Σε ποιους απευθύνονται οι δράσεις που θα διοργανώσετε στο πλαίσιο του Startup Safary Athens και γιατί θα τους καλούσατε να έρθουν; Οι δράσεις μας απευθύνονται σε όλους τους νέους επιχειρηματίες αλλά και σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τους καλούμε να έρθουν να μας γνωρίσουν, να ενημερωθούν για τα προγράμματά μας που είναι σχετικά με το οικοσύστημα των startups, να μάθουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις προσπάθειές τους, να μοιραστούν μαζί μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να ακούσουν τις ιστορίες μας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι η Microsoft είναι μια εταιρία που εξελίσσεται και αλλάζει ραγδαία. Όποιοι μας παρακολουθούν στενά θα έχουν ήδη αντιληφθεί πόσο διαφορετική είναι η νέα παγκόσμια στρατηγική μας και πόσο πιο «ανοικτοί» είμαστε πλέον σε άλλες τεχνολογικές επιλογές. Φράσεις όπως Microsoft και Open Source που στο παρελθόν ακούγονταν ασυμβίβαστες πλέον είναι πραγματικότητα. Συνεπώς, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες του Startup Safary Athens να γνωρίσουν τη νέα Microsoft και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Microsoft όμως δεν είναι δραστήρια με τις startups μόνο στην Ελλάδα. Θέλετε να μας εξηγήσετε ποιες ευκαιρίες δημιουργεί η εταιρεία παγκοσμίως για τις startups, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν και οι ελληνικές; Όπως ανέφερα πριν, το BizSpark είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης των startups το οποίο προσφέρεται από τη Microsoft παγκοσμίως. Πέρα όμως από αυτό, ηMicrosoft έχει δημιουργήσει και 7 Accelerators, τα Microsoft Ventures, που στόχο έχουν να υποστηρίξουν νέους επιχειρηματίες στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την παγκόσμια αγορά. Τα Microsoft Ventures υποδέχονται startups 2 φορές το χρόνο και τους προσφέρουν εργαλεία, γνώση, εξειδίκευση κι επαφές με επενδυτές προκειμένου να μπορέσουν να επιτύχουν κλιμάκωση – το λεγόμενο “scale up”, να παρουσιάσουν καινοτόμες υπηρεσίες στην αγορά και να προσεγγίσουν νέους πελάτες. Η ομάδα του Κέντρου Καινοτομίας έχει επαφή με τα Microsoft Ventures τόσο σε κεντρικό (Seattle) όσο και περιφερειακό επίπεδο (Λονδίνο, Βερολίνο, Τελ Αβίβ, κ.λπ.) και είναι σε θέση να προτείνει και να παρουσιάσει σε αυτά ελληνικές, ώριμες startups για να επωφεληθούν των προγραμμάτων αυτών.

Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Startup Safary Athens στην διεύθυνση: http://athens.startupsafary.com.