ΓΕΥΣΗΜικρά Ασία: Το αυθεντικό κεμπάπ βρήκε θέση και στο Παγκράτι

Μικρά Ασία: Το αυθεντικό κεμπάπ βρήκε θέση και στο Παγκράτι

Τα παιδιά της Σινάν και του Τσιτσέκ ανέλαβαν τον νέο χώρο της Μικράς Ασίας συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια, γεμίζοντας με αρώματα και γεύσεις της Ανατολής το Παγκράτι.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουλελής

Έπειτα από 17 χρόνια στην Πλατεία Αμερικής, το μαγαζί που έχει χορτάσει Πατησιώτες, Κυψελιώτες, λοιπούς Αθηναίους αλλά και πολλούς τουρίστες κάνει το επόμενό του βήμα και φέρνει τις ανατολίτικες συνταγές του στο Παγκράτι. Τα κεμπάπ με την υπογραφή της -κλασικής πλέον- Μικράς Ασίας σερβίρονται τώρα και στην Πλατεία Μεσολογγίου.

Η πρώτη Μικρά Ασία δημιουργήθηκε από τον Σινάν και την Τσιτσέκ, ένα ζευγάρι Κούρδων πολιτικών προσφύγων γεννημένων στην Κωνσταντινούπολη που έφυγαν από την Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Φτάνοντας στην Ελλάδα, ο γιατρός και η σύζυγός του εργάστηκαν για περίπου δέκα χρόνια σε διάφορους τομείς, μέχρι που αποφάσισαν να ανοίξουν κάτι δικό τους, κάνοντας αυτό που γνώριζαν καλά: αυθεντικές ανατολίτικες συνταγές, σπιτικές γεύσεις που βγαίνουν από κάρβουνα.

Η πορεία τους στην κουζίνα αποδείχτηκε επιτυχημένη, με αποτέλεσμα συχνά να αναμένεις για ένα τραπέζι στο μικρό και ζεστό μαγαζί της Πλατείας Αμερικής. Πρόσφατα, τα παιδιά τους αποφάσισαν να αναλάβουν τον νέο χώρο της οικογενειακής επιχείρησης.

Να συνεχίσουν δηλαδή την παράδοση πηγαίνοντας στην αγορά προς αναζήτηση της καλύτερης πρώτης ύλης, ψήνοντας καθημερινά όλα εκείνα που έκαναν το μαγαζί του Σινάν και της Τσιτσέκ γνωστό και αγαπημένο μεταξύ γευσιγνωστών και μη.

Η Εύα με τον σύντροφό της Ορέστη, με τα αδέρφια της Όλγα και Φιντέλ, είναι οι άνθρωποι που θες να συναντήσεις όταν επιλέγεις να φας έξω. Προσηνείς και πρόθυμοι να σου εξηγήσουν την γευστική ιδιαιτερότητα κάθε πιάτου τους -αν και νέοι- λόγω της εμπειρίας τους από το πρώτο μαγαζί έχουν παρατηρήσει πως οι πελάτες «δεν φοβούνται πλέον τα καυτερά ή μην τους πέσει κάτι βαρύ, δοκιμάζουν». Εκτός από τους ντόπιους όμως, συχνά συναντούν τουρίστες που τους επισκέπτονται για την φήμη τους, όπως για παράδειγμα ένα γκρουπ Βρετανών που λίγο πριν επιβιβαστούν στην πτήση αναχώρησης έκαναν μια στάση για «το πιο νόστιμο και φημισμένο κεμπάπ».

Όπως αναφέρει η δεύτερη γενιά της Μικράς Ασίας στον κατάλογό της «προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε μέσα από την κουλτούρα του κέντρου του πολιτισμού της Ανατολής, της Μικράς Ασίας, την καταξιωμένη ανατολίτικη κουζίνα που υπάρχει ως οργανωμένη κουζίνα πολύ πριν τις ευρωπαϊκές και αναγνωρίζεται με μεγάλο ενθουσιασμό από τη νέα γενιά. Κάτω από το βάρος μιας τέτοιας κληρονομιάς, καταβάλλουμε τα μέγιστα, με συνέπεια απέναντι στο παρελθόν, προκειμένου να σας ευχαριστήσουμε».

Πίτες με πάπρικα και ρίγανη

Αν δεν έχετε λοιπόν ήδη κάποιο αγαπημένο πιάτο, στον κατάλογό τους θα βρείτε κρύα ορεκτικά (από 2.80 ευρώ), τα πιο ιδιαίτερα απ΄αυτά είναι το εζμέ με ψιλοκομμένη ντομάτα, καυτερή πιπεριά και κρεμμύδι, την πολίτικη παραλλαγή τζατζικιού χαϊντάρι με γιαούρτι, καρότο και άνηθο, το χούμους με ταχίνι και σκόρδο, το γιαούρτι με πινελιά από σουμάκ και φυσικά, τα ολόφρεσκα ντολμαδάκια τους.

Για μια διαφορετική σαλάτα (από 4 ευρώ) επιλέξτε την ταμπουλέ, την τσομπάν με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, μαρούλι, κάππαρη ή την Ασία που έχει καρότο συν όλα τα παραπάνω. Στα ζεστά «πρώτα» θα βρείτε τυροπιτάκια ανατολίτικα με φέτα και μαϊντανό, μπουγιουρντί, αυθεντικά μαντί, ψητά λαχανικά και μια εκπληκτική  πίτα Καισαρείας με τραγανό φύλλο και παστουρμά. 

Σαλάτα ταμπουλέ

Πίτα Καισαρείας με τραγανό φύλλο και παστουρμά

Οι πίτες με πάπρικα και ρίγανη που θα σας σερβίρουν αντί ψωμιού μπορείτε να τις βουτήξετε σε μια κόκκινη σάλτσα γεμάτη αρώματα και γεύσεις από μπαχαρικά, θα συνοδεύσουν τις μερίδες ντονέρ και κεμπάπ σε διάφορες εκδοχές (από 8 ευρώ).

Στα κυρίως λοιπόν θα βρείτε κασαρλί κεμπάπ ζυμωμένο με κασέρι, γιαουρτλού, ισκεντέρ (με κρύο αντί για ζεστό γιαούρτι που έχει το γιαουρτλού και κόκκινη σάλτσα), πικάντικο άντανα, κεμπάπ πάνω σε ψητή μελιτζάνα που λιώνει στο στόμα, μπεϊτί (η σπεσιαλιτέ με κεμπάπ σε φύλλο, καυτερή σάλτσα, γιαούρτι), μαριναρισμένο σις κεμπάπ αλλά και σις κοτόπουλο σε μεγάλες μερίδες που συνοδεύονται από ανατολίτικο πιλάφι και ψητά λαχανικά. 

Μελιτζάνα κεμπάπ, πριν

Μελιτζάνα κεμπάπ, μετά

Όταν διαβάσετε στον μαυροπίνακα έξω από τη νέα άφιξη της Πλατείας Μεσολογγίου πως όλα είναι στα κάρβουνα να ξέρετε πως οι υπεύθυνοι της κουζίνας κυριολεκτούν, αφού ακόμα και το γλυκό σας θα έχει περάσει απ’ αυτά και όχι από φούρνο.  Γι’ αυτό μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα μας με ένα κιουνεφέ, με τυρί, σιρόπι και τριμμένο φυστίκι στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και μια μπάλα καϊμάκι από την σταθερή αξία της περιοχής για χύμα παγωτό, την «Τούλα».

Κιουνεφέ στα κάρβουνα με τυρί, σιρόπι και φυστίκι

Αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο μενού της Μικράς Ασίας αυτή είναι πως στον νέο χώρο εκτός από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας προσφέρεται και χοιρινό καλαμάκι σε τυλιχτό σουβλάκι. Το μαγαζί δεν εξυπηρετεί με delivery, στρώνει καθημερινά –εκτός Κυριακής– τα τραπέζια του στα κόκκινα και σας περιμένει από τις 6:30 μέχρι τις 12:00 στον χώρο του αφού ό,τι φτιάχνουν οι ιδιοκτήτες του «είναι πιάτα που τρώγονται αυστηρά ζεστά».  

Μικρά Ασία, Πλατεία Μεσολογγίου 2-4 Παγκράτι. Τηλ: 2103300733. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.