HK_STAR_SERVE-33

Όλα άρχισαν ένα απόγευμα Σαββάτου στα Σπάτα, εκεί δίπλα στο αεροδρόμιο, σε ένα εκθεσιακό κέντρο κατάμεστο από κόσμο λόγω της διεθνούς έκθεσης HO.RE.CA.. Πόση ώρα άραγε να ήθελα να φτάσω από την είσοδο μέχρι τον τελικό προορισμό μου; Τώρα θα αναρωτιέστε ποιος ήταν ο προορισμός μου κι εγώ θα σας πω το “Star Serve”.

Δεν περίμενα ποτέ ότι ένας διαγωνισμός σερβιρίσματος μπίρας θα έχει τόσο ενδιαφέρον και αγωνία. Ήταν αγώνας σωστός με τους κανόνες του (όπως τους μάθαμε κι εμείς εδώ) και με τα φάουλ του. Μόνο που την τιμητική της δεν είχε η μπάλα, αλλά η μπίρα. Εξίσου αγαπητή όμως. Ίσως και περισσότερο, γιατί δεν βλέπουν όλοι μπάλα, αλλά πόσους έχετε ακούσει να μην πίνουν μπίρα;

Πέντε ήταν οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι 20 καλύτεροι barmen της χώρας:

  • τον τρόπο που δροσίζουν και καθαρίζουν το ποτήρι της μπίρας
  • το γέμισμα του ποτηριού με βαρελίσια μπίρα
  • το κόψιμο του αφρού
  • το τσεκάρισμα της στάθμης του
  • το σερβίρισμα

HK_STAR_SERVE-20
HK_STAR_SERVE-38
 

Για να περάσω όμως στο παρασύνθημα, το «πεδίο μάχης», ή αλλιώς το stage, είχε δύο πάγκους όπου αναμετρούνταν οι barmen ανά δύο, μέχρι να νικήσει ο ένας και μοναδικός που θα μας εκπροσωπήσει στον μεγάλο τελικό Star Serve της Heineken στην Ολλανδία. Τρεις κριτές πρόσεχαν από πολύ κοντινή απόσταση αν οι διαγωνιζόμενοι καθάριζαν καλά τα ποτήρια, αν έκαναν σωστό γέμισμα κι αν «έκοβαν» τον αφρό όπως πρέπει. Μια GoPro μπροστά στον κάθε πάγκο σερβιρίσματος έδινε και σε εμάς από κάτω καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει, ενώ ο Γιώργος Λιανός ήταν ο εύθυμος παρουσιαστής της βραδιάς. 

HK_STAR_SERVE-48
HK_STAR_SERVE-61

Η μπίρα έρρεε άφθονη εντός και εκτός stage και η αλήθεια είναι πως στην αρχή νομίζαμε ότι μπορούσαμε να διακρίνουμε ποιος θα περνούσε στον επόμενο γύρο. Όμως, καθώς ανέβαινε το επίπεδο και αυξάνονταν οι απαιτήσεις, το αποτέλεσμα κρινόταν στην λεπτομέρεια. Το κοινό είχε πάρει θέση και φώναζε πλέον υποστηρίζοντας τον αγαπημένο του barman. Στον τελικό, τα πράγματα πήραν φωτιά! 

HK_STAR_SERVE-4-2
HK_STAR_SERVE-84

Με το παγκόσμιο πρόγραμμα ποιότητας της Heineken, το “Star Serve”, τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό σε παραπάνω από 450 καταστήματα και συγκεκριμένα πάνω από 2.500 barmen.

Έπειτα από πολλά έμπειρα σερβιρίσματα, μεγάλος νικητής ήταν ο Κώστας Γεωργόπουλος απο το bar “Circulo” στο Ναύπλιο, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ για τον παγκόσμιο τελικό Heineken Star Serve το φθινόπωρο. Καλή επιτυχία, Κώστα!

HK_STAR_SERVE-93
HK_STAR_SERVE-101