ΔΙΕΘΝΗΜια επανάσταση στο Μεξικό, για την οποία κανείς δεν μιλάει.

Μια επανάσταση στο Μεξικό, για την οποία κανείς δεν μιλάει.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Φωτογραφίες από την μεγάλη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Πόλη του Μεξικού, με αφορμή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 20%.
Φωτογραφίες και κείμενο: Bernard Steffin / FOSPHOTOS

Σε μια δημοκρατική χώρα, όπως το Μεξικό, οι πολίτες διαδηλώνουν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λαϊκή βούληση. Μια χώρα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατική, πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους της να εκφράζονται ελεύθερα. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως, είναι ότι ακόμα και τα λεγόμενα δημοκρατικά κράτη καταφέρνουν πια να περιορίζουν, αν όχι να καταπιέζουν, κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης. Ο έλεγχος είναι η κύρια φιλοδοξία αυτών που έχουν την εξουσία, η ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα προς όφελος αυτών που καταπιέζουν. Κι έτσι, ο ρόλος της βούλησης του λαού μιας χώρας δεν είναι σημαντικός πια.

L1550438
L1550486
L1550745

Ενώ οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι όλες οι ομάδες και οι άνθρωποι της χώρας σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενωθούν και να αναγκάσουν τον εχθρό να υποχωρήσει, η πρότασή τους συνήθως δεν είναι αρκετά σαφής και τα αιτήματα συνήθως δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα. Αυτή είναι η δύναμη, αλλά και η αδυναμία της διαδήλωσης. Εν τέλει, σήμερα, τα χοντρά πορτοφόλια έχουν τους στρατούς τους, τα μυστικά τους όπλα, τους πράκτορες που θα κρατήσουν τους μικρούς ανθρώπους ακόμα πιο μικρούς και αδύναμους και τελικά τόσο φτωχούς, που δεν θα είναι καν σε θέση να σκεφτούν να πάρουν μέρος σε μια διαδήλωση.

L1550452
L1550552
L1550592
L1550493
L1550624
L1550622
L1550638
L1550659

Παρ’ όλα αυτά, σιγά-σιγά, τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν. Εδώ, είμαστε στην Πόλη του Μεξικού, στην όμορφη και περήφανη πρωτεύουσα μιας όμορφης και περήφανης χώρας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι μέρη όπως αυτό είναι η ψυχή της ανθρωπότητας. Είναι, πράγματι, σπάνια αυτά τα μέρη. Η ιστορία, οι παραδόσεις, η φύση, όλα είναι ξεχωριστά και μοναδικά.Τα χοντρά πορτοφόλια, όμως, δεν επιθυμούν το «χάος» τέτοιων πραγμάτων, όπως η παράδοση ενός λαού. Κάποιες φωνές ακούστηκαν πρόσφατα, εδώ στο Μεξικό, που εγκρίνουν το νέο, υπό ανέγερση, τείχος με τον βόρειο γείτονά τους. Αυτό το τείχος, λένε αυτές οι φωνές, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Μεξικό να απαλλαγεί από τον σύγχρονο αποικιοκράτη και καταπιεστή, που θέλει να του ανήκουν τα πάντα και μόνο να παίρνει ό, τι του αρέσει .. πετρέλαιο για παράδειγμα, φυσικούς πόρους ή φθηνό εργατικό δυναμικό, τόσο φθηνό, που το μεροκάματο να μην φτάνει για μια αξιοπρεπή διαβίωση,  παρ’ όλα αυτά τους πουλάει φθηνές και όλο και μεγαλύτερες τηλεοράσεις, φθηνά ηλεκτρονικά όλων των ειδών, φθηνά μαζικά αγροτικά προϊόντα κλπ κλπ. Η φτήνια, έτσι, μετατρέπεται σε καθολική ιδέα, ενώ οι δυτικές δομές παραμένουν πολύτιμες και για λίγους. Τα στάνταρ εκεί είναι υψηλά, τα αγαθά είναι ακριβά γιατί έχουν αξία και η μόρφωση είναι υψηλή, ως εκ τούτου παρέχουν μια καλύτερη ζωή σε όποιον καταφέρει να γίνει μέρος τους.

L1550766
L1550773
L1550708
L1550807
L1550717
L1550834
L1550857
L1550930

 

 Η Μεξικάνικη κυβέρνηση αύξησε τις τιμές της βενζίνης την 1η του Γενάρη του νέου έτους έως και 20%, ενώ το κόστος ζωής βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεχή, σημαντική άνοδο. Αυτή η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού στις 9 Ιανουαρίου του 2017, με αφετηρία το μνημείο του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας (el Angel de la independencia) και κατάληξη το Σόκαλο (Zócalo), την κεντρική πλατεία της πόλης.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες:

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.