Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

To ΜΕΤΑΧΑ και το The Clumsies εξερεύνησαν τα ελληνικά νησιά

Ένα κλασικό ποτό, ένα από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, τρεις κορυφαίοι bartenders ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν την Ελλάδα μέσα από ποικίλα cocktails. Βρεθήκαμε στον τελευταίο σταθμό της περιπέτειας, την Πάρο, και μεταδίδουμε το κλίμα.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η ιστορία, τα τοπία, το νησιώτικο λευκό των σπιτιών και το γαλάζιο της θάλασσας αλλά και οι γεύσεις της. Και οι γεύσεις της δεν είναι μόνο η κουζίνα της αλλά και τα ποτά της. Πέρα από τα κλασικά αποστάγματά της, το ποτό που εδώ και και 130 χρόνια φωνάζει «Ελλάδα» (από το 1888, οπότε και ο Σπύρος Μεταξάς έκλεισε αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις σε ένα μπουκάλι) είναι ένα ποτό αρωματικό και γευστικό που όμοιο του δεν υπάρχει.  Και το όνομα αυτού, METAXA.

Πώς όμως μπορεί η παράδοση ενός κλασικού ποτού να παντρευτεί με την cocktail φιλοσοφία του σήμερα εξερευνώντας τη χώρα που το γέννησε; Η απάντηση έρχεται μέσα από τη συνεργασία του METAXA με το The Clumsies και τη νησιώτικη περιπέτεια του Explore Greece. Το αθηναϊκό μπαρ και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο (φιγουράρει στην έκτη θέση με τα κορυφαία μπαρ παγκοσμίως) και το original greek spirit ήρθαν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναδείξουν την ελληνική κουλτούρα, ενώνοντας το νήμα της παράδοσης με το σήμερα.

Το πειρατικό του Explore Greece…

…και το πλήρωμα.

Στο εγχείρημα αυτό επιστράτευσαν ένα…πειρατικό πλοίο με πλήρωμα τρεις κορυφαίους bartenders αυτή τη στιγμή στον κόσμο: τον Erik Lorincz, head bartender στο Savoy London (No 1 Bar στον κόσμο), τον Leo Robitchek, head bartender στο νεοϋορκέζικο Nomad και τον Κώστα Ιγνατιάδη, head bartender στο Schumman’s στο Μόναχο. Οι τρεις μάστερ του cocktail ανέλαβαν ο καθένας να δημιουργήσουν cocktails με βάση το METAXA κι εμπνευσμένα από το ελληνικό τοπίο σε Μύκονο, Αντίπαρο και Πάρο, αντίστοιχα, αποδεικνύοντας ότι το METAXA δεν είναι ένα ποτό που ταιριάζει μόνο στο χειμώνα, αλλά τα ζεστά του αρώματα μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά σε δροσερά και γευστικά cocktails.

Οι…πειρατές του cocktail επάνδρωσαν κυριολεκτικά ένα μηχανοκίνητο σκάφος με…παντιέρα το Explore Greece και βγήκαν στις Κυκλάδες για να δημιουργήσουν τρεις ξεχωριστές εμπειρίες σε τρία νησιά. Άλλωστε το METAXA με το The Clumsies πέρα από την κοινή καταγωγή μοιράζονται και το κοινό όραμα του να γνωρίσουν στον υπόλοιπο κόσμο το original greek spirit, αλλά και τη φιλοσοφία του ελληνικού μπαρ.

Εμείς ανεβήκαμε στο πειρατικό με τους τρεις καλεσμένους bartenders, το The Clumsies και τους ανθρώπους του METAXA για να μάθουμε περισσότερα, πριν ζήσουμε την εμπειρία της Πάρου μέσα από τις δημιουργίες του Κώστα Ιγνατιάδη. Οι άνθρωποι του The Clumsies τόνισαν πως ένα παραδοσιακό ποτό, όπως το METAXA, είναι η ιδανική βάση για δημιουργίες που θα δοκιμάσει κάποιος που θέλει να γνωρίσει το ελληνικό ποτό, ενώ όλοι οι bartenders προσπάθησαν να δημιουργήσουν γευστικούς συνδυασμούς που θα ταίριαζαν στο νησιώτικο περιβάλλον, θα αναμόχλευαν στοιχεία των ελληνικών γεύσεων και ιδεών, με δημιουργίες κατάλληλες για διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Ο Erik Lorincz και ο Κώστας Ιγνατιάδης είχαν ξαναπειραματιστεί στο παρελθόν με το METAXA, ενώ, αν και για τον Leo Robitchek αυτή η συνεργασία ήταν η πρώτη του δοκιμή στο να δημιουργήσει με METAXA, το είχε δοκιμάσει στο παρελθόν, ενώ δεν σταματά να υπογραμμίζει πως το The Clumsies είναι το αγαπημένο του μπαρ παγκοσμίως -με τον Κώστα Ιγνατιάδη να έρχεται να επισφραγίζει τη γενικότερη άνοδο του αθηναϊκού μπαρ τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως σαν πόλη είναι μία από τις καλύτερες στο ποτό στον κόσμο. 

Erik Lorincz δημιουργεί στο νησί των ανέμων.

Erik Lorincz επί το έργο.

Explore Greece, the Mykonos edition.

Ο Erik Lorincz εγκαινίασε αυτή την εξερεύνηση της Ελλάδας από την Μύκονο, με cocktails που ανατρέχουν στην ιστορία ή το τοπίο της Ελλάδας: μεταξύ άλλων, δημιούργησε το Apollo, για να μην ξεχνάμε την ελληνική μυθολογία και το Stolen Dance, “like a sirtaki!” όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο μενού, στο οποίο έμπλεξε τολμηρά το METAXA με το ούζο και τη μαστίχα, ανοίγοντας έναν δρόμο προσανατολισμένο γενικά στο ελληνικό ποτό. 

Σειρά είχε ο Leo Robitchek, ο οποίος σάλπαρε για Αντίπαρο με πολλές πρωτότυπες δημιουργίες. Έβαλε κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα στο ποτήρι, με το Olive Brunch το οποίο, μεταξύ άλλων, όπως προδίδει το όνομά του, χρησιμοποιεί το βασικό συστατικό της ελληνικής γεύσης, το ελαιόλαδο. Το Karpouzi δημιούργησε ένα ενδιαφέρον twist μεταξύ του METAXA και ενός φρούτου που «φωνάζει» ελληνικό καλοκαίρι, όπως είναι το καρπούζι, ενώ η πιο εξωτική νότα ήρθε να δοθεί με το Arni, που μπορεί να μην περιείχε το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που του έδωσε το όνομά του, αλλά ισορρόπησε την έντονη ζεστή γεύση του METAXA με τη δροσιά του green tea yogurt.

H Αντίπαρος, pretty in pink.

Έτοιμοι για τα cocktails του Leo Robitchek;

Enjoy!

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις των δύο κορυφαίων bartenders και αφού μάθαμε μερικά από τα μυστικά τους στο «πειρατικό» τους, σειρά να ζήσουμε τη γευστική εμπειρία του τελευταίου σταθμού του ταξιδιού, την Πάρο, μέσα από τις δημιουργίες του Κώστα Ιγνατιάδη. Ύστερα από το καλωσόρισμα ενός fine dining τραπεζιού, ο κορυφαίος bartender γεμάτος ενέργεια και με ταχυδακτυλουργική μαεστρία, έφτιαξε πέντε μοναδικά cocktails με διακριτικά καλοκαιρινά αρώματα, πάντα φυσικά με το METAXA ως βάση.

Παίρνουμε δυνάμεις στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, την Πάρο.

Όσοι ήθελαν κάτι ανάλαφρο και δροσερό, δεν είχαν παρά να διαλέξουν μεταξύ δύο cocktails: το Mediterranean highball που έκανε «βουτιά» στη Μεσόγειο με τη δροσιά του grapefruit και τα αρώματα του δενδρολίβανου και το METAXA Julep με τις διακριτικές μυρωδιές του λεμονιού και του κόλιανδρου. Για όσους αγαπούν τα γλυκά cocktail, ο Κώστας Ιγνατιάδης δημιούργησε το Greek Tea Party, με την αψάδα του τσαγιού να ισορροπεί ιδανικά με τον αφρό βανίλιας και άσπρης σοκολάτας. Όσοι δε, προτιμούν πατροπαράδοτες, πιο ζεστές γεύσεις, δεν είχαν παρά να δοκιμάσουν το METAXA on islands που έδενε ιδανικά το METAXA με το whisky και το vermouth. Και η ιδανική ισορροπία μεταξύ έντονων γεύσεων και δροσιάς ήρθε με το METAXA Xenia, εμπνευσμένο από την ελληνική φιλοξενία, με το χυμό μήλου και τη σαμπάνια να αναδεικνύουν τα αρώματα του METAXA.

Κώστας Ιγνατιάδης λίγο πριν πάρει φωτιά.

Απολαμβάνοντας τα εξαιρετικά cokctails του Κώστα Ιγνατιάδη.

Μετά από την γευστική εμπειρία της Πάρου με συνοδοιπόρο το METAXA, το σίγουρο είναι πως το original greek spirit και το The Clumsies κατάφεραν να κάνουν ένα πατροπαράδοτο ποτό που καταναλώνεται κυρίως το χειμώνα, να γίνει ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής σε cocktails δημιουργίες που δεν είχαν φυσικά να ζηλέψουν σε τίποτα άλλες αντίστοιχες. Αυτό οφείλεται βέβαια στην μαεστρία των κορυφαίων bartenders που τα επιμελήθηκαν. Ευχόμαστε το πειρατικό του χρόνου να συνεχίσει να εξερευνά την Ελλάδα και το METAXA να βάλει πλώρη και για άλλα νησιά. Μην ξεχνάμε άλλωστε το μότο της μεγάλης φετινής γιορτής: Don’t drink, explore.

Ρίχνοντας αυλαία στην Πάρο.

Don’t drink, explore.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.