Η έβδομη σεζόν του Game of Thrones μόλις ξεκίνησε, αλλά οι δημιουργοί της σειράς, οι David Benioff και D.B. Weiss που κατάφεραν με τόσο μεγάλη επιτυχία να περάσουν στη μικρή οθόνη τα βιβλία του George R.R. Martin δημιουργώντας το pop φαινόμενο της δεκαετίας που διανύουμε, ανακοίνωσαν το επόμενο βήμα τους. Θα συνεργαστούν και πάλι με το HBO σε ένα πρότζεκτ που λίγες ώρες μετά την αποκάλυψή του έχει προλάβει να γίνει αιτία αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος του HBO ανακοίνωσε ότι το δίδυμο υπέγραψε για να αναπτύξει το Confederate, το οποίο εξελίσσεται σε μια εναλλακτική -αμερικανική- ιστορική περίοδο (θυμίζοντας το κόνσεπτ του The Man in the High Castle) στην οποία ένας τρίτος εμφύλιος πόλεμος έχει αλλάξει το σκηνικό στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Confederate θα ακολουθήσει «τα γεγονότα που οδήγησαν στον Τρίτο Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η σειρά θα λαμβάνει χώρα σε μια εναλλακτική ιστορική περίοδο, όπου οι νότιες πολιτείες κατάφεραν να αποσχιστούν από την Ένωση και δημιουργήθηκε ένα έθνος , στο οποίο η δουλεία είναι νόμιμη κι έχει εξελιχθεί σε θεσμό. Η ιστορία θα ακολουθεί διαφόρους χαρακτήρες και στις δύο πλευρές της Αμερικής· μαχητές για την ελευθερία των σκλάβων, κυνηγούς σκλάβων, πολιτικούς, δημοσιογράφους, υψηλόβαθμους υπαλλήλους του κονγκλομεράτου της σκλαβιάς και τις οικογένειές τους».

Η παραγωγή θα ξεκινήσει μετά την τελευταία σεζόν του Game of Thrones (το 2018 ή το 2019), αλλά η σειρά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευαίσθητη θεματολογία της, με αφορμή και την έλλειψη εκπροσώπησης μειονοτήτων στους βασικούς χαρακτήρες του GoT και το γεγονός ότι «δύο λευκοί showrunners θα γράψουν μια σειρά για τη σκλαβιά». Παρά την «ποικιλία» της ομάδας των σεναριογράφων (με δύο Αφροαμερικανούς και τρεις γυναίκες), η σειρά θα προκαλέσει debate, μόνο και μόνο με τον τίτλο της. Η φυλετική συζήτηση ήταν πάντα δύσκολη στην Αμερική και σίγουρα δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με τις δολοφονίες άοπλων Αφροαμερικανών από την αστυνομία και την εκλογή του Donald Trump στο Λευκό Οίκο.

To Game of Thrones άλλωστε έχει σχολιαστεί πολλές φορές αρνητικά για την έλλειψη Αφροαμερικανών ηθοποιών, και παρότι αυτό δεν θα ισχύει –λογικά- για το Confederate, το κοινό ανησυχεί ότι οι σεναριογράφοι θα γράψουν για μία κατάσταση την οποία δεν μπορούν να αντιληφθούν. Το Confederate συνιστά οικονομικό και «κοινωνικό» ρίσκο για το HBO λόγω της θεματολογίας του, αλλά και του γεγονότος ότι θα είναι η σειρά που θα ακολουθήσει το Game of Thrones για τους Benioff και Weiss. Κι αν οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με την ανακοίνωση, μόνο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα όσο περνάει ο καιρός και με το τέλος του GoT. Μετά την επιτυχία πάντα παραμονεύει η καχυποψία για το στραβοπάτημα. Η σειρά , πάντως, ακούγεται δελεαστική για τους δημιουργους, καθώς φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη δομή του GoT, με πολλούς χαρακτήρες και πολλές ιστορίες απλωμένες σε μια τεράστια περιοχή, αλλά ίσως το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο για το HBO, μιας και οι ψηφοφόροι των βραβείων ίσως αποφύγουν να ακουμπήσουν τη μεγαλύτερη «αμαρτία» στην ιστορία της Αμερικής.

Το ΗΒΟ, πάντως, είναι χαρούμενο που θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τους Benioff και Weiss, οι οποίοι είχαν αρκετό καιρό αυτό το project στο μυαλό τους και δήλωσαν ότι «η εμπειρία μας με το GoT μας έχει πείσει ότι μόνο το HBO μπορεί να προσφέρει έναν τόσο μεγάλο και καλό καμβά για την αφήγηση ιστοριών. Δε θα υπάρχουν δράκοι και White Walkers στη σειρά, αλλά θα δημιουργήσουμε ένα κόσμο και έχουμε τους κατάλληλους συνεργάτες για να το πετύχουμε».

Αν το Confederate δεν χειριστεί στην εντέλεια κάθε στιγμή του, θα γίνει ένα αρκετά μεγάλο ψεγάδι στη «βιβλιοθήκη» του HBO και το βιογραφικό των Benioff και Weiss. Αν το καταφέρει, όμως, θα έχει βρεθεί άμεσα ο αντικαταστάτης του Game of Thrones.