ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΓιατί δεν βρίσκουμε ποτέ τραπέζι στο Μαύρο Πρόβατο;

Γιατί δεν βρίσκουμε ποτέ τραπέζι στο Μαύρο Πρόβατο;

Ο θρίαμβος ενός χώρου σύγχρονης, ελληνικής κουζίνας με value for money φιλοσοφία και θαμώνες από τον Τζέρεμι Άιρονς μέχρι τον φοιτητή της διπλανής γκαρσονιέρας.
Φωτογραφίες: Παύλος Σβορώνος / FOSPHOTOS
Μήπως είναι αυτό το τραπέζι σας;

Μήπως είναι αυτό το τραπέζι σας;

Εάν δεν κάνεις κράτηση είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις τραπέζι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για όσους θέλουν να φάνε στο Μαύρο Πρόβατο του Παγκρατίου, ένα μαγαζί που έγινε instant classic με το που άνοιξε.

Στη γωνία των οδών Αρριανού και Πολέμωνος το (για τους φίλους σκέτο) Πρόβατο βελάζει από το 2012, οπότε και οι φανατικοί της Ευδοξίας την ακολούθησαν από το Κολωνάκι στον νέο χώρο. Η Ευδοξία Πάντου είχε αρχικά, το 1984 συγκεκριμένα, ανοίξει ένα από τα πιο επιτυχημένα βιντεοκλάμπ που γνώρισε το κέντρο της Αθήνας. Βρισκόταν στην Καρνεάδου, ονομαζόταν Video Press, ήταν σημείο πώλησης ξένου τύπου και έφτασε να κάνει μέχρι και delivery στις βιντεοκασέτες.

Το 1995 άλλαξε μορφή καθώς οι βιντεοκασέτες είχαν πάρει ήδη την κατιούσα, στο νέο μαγαζί, που μετανομάστηκε σε Press Café έβρισκες καφέ, νόστιμα σάντουιτς και ολόφρεσκες σαλάτες. Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά και το 2012 αποφασίστηκε η μετακόμιση στο νέο χώρο στο Παγκράτι.

Ρακί για καλωσόρισμα.

Ρακί για καλωσόρισμα.

Τον φρονίμων τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο για κράτηση.

Τον φρονίμων τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο για κράτηση.

Οι κάτοικοι του Παγκρατίου το πήραν γρήγορα είδηση, ο πυρήνας του Κολωνακίου ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια, τον Ιούνιο άνοιξε, και μέσα σε 2-3 μήνες στο Μαύρο Πρόβατο δεν έβρισκες να καθίσεις εάν δεν είχες φροντίσει εγκαίρως, δηλαδή τηλεφωνικά, για αυτό.

Το success story του οφειλόταν στο συνδυασμό απλών αλλά καίριων πραγμάτων. Ο σημαντικότερος; Η  value for money φιλοσοφία του. Σε μια εποχή που κανείς δεν θέλει να ξοδέψει μια περιουσία για να φάει καλά το Πρόβατο άρχισε να σερβίρει ελληνικούς μεζέδες και πιάτα ξεφεύγοντας από την λογική της κλασικής ταβέρνας με την ασήκωτη λαδίλα και τις βαριές σάλτσες, κρατώντας όμως τις οικείες γεύσεις και δίνοντάς τους το απαραίτητο σπρώξιμο για ένα βήμα πιο πέρα. Και όλο αυτό με τη λογική – αξίζει να τονιστεί ξανά – ότι θα φας οικονομικά.

Στο Μαύρο Πρόβατο δε θα δεις τις τεράστιες μερίδες αλλά ούτε τα «δείγματα» των γκουρμέ εστιατορίων. Τίμια ποσότητα που χορταίνει και σου επιτρέπει να κρατήσεις χαμηλά το budget και να δοκιμάσεις, εφόσον θέλεις, ποικιλία γεύσεων, όπως για παράδειγμα πλούσια σαλάτα Κατίκι Δομοκού με ντακάκια, ρόκα, σπανάκι, μαριναρισμένη τομάτα (6, 40€), στιβαρό ορεκτικό με φωλιές από κανταϊφι, τυρί Μετσοβόνε, μελιτζάνα, καρύδι και μαρμελάδα τομάτας (6,80 €), χορταστικό πιάτο ημέρας χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ πατάτας και βαλσάμικο (8,90 €) ή ένα κλασικό κυρίως κοτομπριζολάκια σχάρας με τηγανητές πατάτες (8,90 €).

Σερβιτόρος εν δράσει.

Σερβιτόρος εν δράσει.

Σαλάτα Μυρτώ (με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως βατόμουρο)

Σαλάτα Μυρτώ (με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως βατόμουρο)

Όμως η δημοφιλία του έχει και κάποιες επιπτώσεις. Μια απλή καθημερινή να πας, εκεί γύρω στις 20:00 σίγουρα θα ακούσεις κάτι από τα ακόλουθα: «Έχετε κάνει κράτηση;», «δυστυχώς για σήμερα δεν υπάρχει τίποτα», «μακάρι να μπορούσα να σας εξυπηρετήσω αλλά είναι όλα κλεισμένα» κι αν είσαι τυχερός κάτι του στιλ: «Ναι, υπάρχει κάτι αλλά μέχρι τις 21:30 εάν δε σας πειράζει». Στο «Μαύρο Πρόβατο» μόνο οι αδαείς πάνε χωρίς να έχουν προνοήσει, για να μην προσπαθούν αδίκως να πείσουν το προσωπικό «ότι δεν μπορεί κάτι θα υπάρχει» -αυτό πάλι ποτέ δεν το κατάλαβα- καθώς γύρω τους οι εντυπωσιακά σβέλτοι σερβιτόροι σερβίρουν, μαζεύουν, συγυρίζουν, τακτοποιούν, κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν μέχρι να πεις… «πρόβατο». Λένε ότι έχει χρονομετρηθεί σερβιτόρος να μαζεύει, να καθαρίζει και να στρώνει άψογα τραπέζι δύο ατόμων σε λιγότερο από λεπτό.

Και ποιοι είναι όλοι αυτοί που γεμίζουν τα τραπέζια του μαγαζιού και αδειάζουν τα πιάτα του; Όλοι αυτοί που στριμώχνονται στο στενό πεζοδρόμιο δίπλα σε παρκαρισμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα χωρίς να γκρινιάζουν; Οι πάντες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του. Θα δεις φοιτητές, θα δεις πολλούς καλλιτέχνες -θαμώνες η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Χάρις Αλεξίου- πολλούς θιάσους που θα σκάσουν σύσσωμοι μετά την παράσταση, θα δεις και πολλούς πρέσβεις που το αγαπούν ιδιαίτερα και γι’ αυτό πολλές φορές θα αναρωτηθείς ποια γλώσσα είναι αυτή που ακούς από το διπλανό τραπέζι. Εδώ ήρθε να φάει και ο Τζέρεμι Άιρονς όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Εδώ φέρνουν οι φίλοι μου τους φίλους τους που έρχονται από το εξωτερικό να δοκιμάσουν αυτό που λέμε απλή και ραφινάτη ελληνική κουζίνα. Επειδή ξέρουν όμως φροντίζουν να πάρουν ένα τηλέφωνο πρώτα και να ρωτήσουν «Σας βρίσκετε ένα τραπέζι για πέντε;»

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café, Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ. κρατήσεων: 210 7223.466, τηλ. παραγγελιών: 210 7223.469

& Το Μαύρο Πρόβατο Σωκράτους και Ζαΐμη 2, Μελίσσια,  τηλ: 2108102466

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.