Όλα δείχνουν πως θα χυθεί αίμα φέτος στην Περιφέρεια Αττικής. Από τη μια ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός ολοκληρώνει τη θητεία του αφήνοντας πολλά ανοιχτά παράθυρα για σχόλια, ερωτήματα και υποθέσεις. Από την άλλη οι υπόλοιποι. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει φέτος για «μικρό πρωθυπουργό» τον ευρωβουλευτή της, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από πλευράς του συστήνει τη Ρένα Δούρου. Όλοι με καλές προθέσεις. Ο δρόμος για την κόλαση, όμως, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Παρόμοια, και ο δρόμος για τις εκλογές είναι στρωμένος με τις απορίες των πολιτών, που ακούν εκατομμύρια θεωρίες κάθε μέρα, αλλά πράξεις δεν βλέπουν. Και οι απορίες παραμένουν. Έχουμε κυβέρνηση κι έχουμε και Τρόικα. Μπορούν τελικά ο εκάστοτε δήμαρχος ή ο εκάστοτε περιφερειάρχης να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα μας; Τί θα γίνει με το τζαμί, τί θα γίνει με το ΧΥΤΑ Γραμματικού; Τα Προσφυγικά στην οδό Αλεξάνδρας θα προστατευτούν; Το Πεδίον του Άρεως και τα πάρκα θα ανθίσουν ως δια μαγείας – ήτοι της μαγείας των εκλογών; Αναζητήσαμε λοιπόν απαντήσεις στο σεμνό πρόσωπο της Μαρίας Γιαννακάκη, βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ στη Β’ Πειραιά, κατόχου Master II στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο Robert Schumann του Στρασβούργου και υποψήφια του ίδιου κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής.
Ποια είναι η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους; Μπορεί τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί από τον πυρήνα της κυβέρνησης; Ναι, μπορεί, εμείς θα το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις πιέζοντας παράλληλα για περισσότερη αυτονομία και στους δήμους, γιατί τότε μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό μοχλό και να ξεκολλήσει από την γραφειοκρατία και τις πελατειακές λογικές. Η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ζωή όλων μας ειδικά στην Αττική που αποτυπώνει όλες τις παθογένειες που συνθέτουν την σημερινή κατάσταση είναι καθοριστική. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν άμεσες συνέπειες για τους πολίτες και το βιοτικό τους επίπεδο. Η αυτοδιοίκηση για τον πολίτη οφείλει να είναι από το στήριγμα που δημιουργεί κοινωνικές υποδομές και δίκτυα προστασίας των αδύναμων μέχρι τον υπεύθυνο για το να είναι καθαρή η γειτονιά του και να βρίσκει χώρους πρασίνου για αναψυχή.
Πώς θα αποτιμούσατε το έργο του κυρίου Γ. Σγουρού; Κάποιοι επιμένουν να ισοπεδώνουν νομίζοντας ότι αυτή είναι η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, το έργο του κυρίου Σγουρού προφανώς δεν έχει μόνο αρνητικό πρόσημο. Απέτυχε ωστόσο να ξεφύγει από τον ρόλο του νομάρχη, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που άνοιξε ο θεσμός της Περιφέρειας. Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η σύγχυση αρμοδιοτήτων κράτησαν καθηλωμένες τις δυνατότητες του θεσμού, υπό την διοίκηση του, οι κοινωνικές υποδομές σε συνθήκες κρίσης δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο αρκετά χρήματα έφυγαν σε έργα βιτρίνας.
Από όλα αυτά τα ζητήματα, εσείς τι θα βάζατε ως προτεραιότητα; Το δικό μας πρόγραμμα μπορώ να σας πω χωρίς καμία υπεκφυγή ότι είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάνει πράξη το κεντρικό σύνθημα μας «η Περιφέρεια στο κέντρο», δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, διαθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας. Βάζουμε το περιβάλλον στο επίκεντρο και προτείνουμε ολοκληρωμένους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων φιλικούς προς αυτό, καταθέτουμε επίσης πρόταση για την προστασία του πρασίνου στην Αττική καθώς και Ενιαίο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης για τους ελεύθερους χώρους στο λεκανοπέδιο, σας δίνω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν τις προτεραιότητες και την ταυτότητα μας.
Μιας που μιλήσαμε για χώρους πρασίνου, θα συνεργαστείτε με τον κύριο Χρυσόγελο στην Περιφέρεια; Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, στηρίζει τον συνδυασμό μας και αυτό δεν αποτελεί απλά μια εκλογική συμμαχία για εμάς, αλλά μια οραματική συνάντηση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Η συμπόρευση και η συνεργασία τόσο με τον Νίκο Χρυσόγελο αλλά και με όλες τις δυνάμεις των οικολόγων που συμμετέχουν στον συνδυασμό μας, την Παρέμβασης για την Αττική είναι εξαιρετική και προκύπτει απόλυτα φυσικά καθώς μας ενώνουν κοινές αρχές και αξίες.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής, κατά την άποψή σας; Δεν υπάρχει περιφερειακή ανθεκτικότητα αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, η συνολική εικόνα. Για να είναι ξεκάθαρο αυτό που εννοώ, αναφέρομαι στην αντοχή μιας Περιφέρειας να σταθεί σε συνθήκες κρίσης. Παρατηρούμε στην Αττική ένα τεράστιο έλλειμμα προστασίας των αδύναμων, η ανεργία χτυπά κόκκινο όπως και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο υποστηρικτικός ρόλο της Περιφέρειας στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την συνεταιριστική οικονομία σε συνδυασμό με πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές θα μπορούσαν να βελτιώσουν άμεσα μια εικόνα που εμείς δεν θεωρούμε στατική, η Αττική μπορεί να αλλάξει. Οι επεξεργασμένες προτάσεις μας τεκμηριώνουν την αισιοδοξία μας.
Ποια η γνώμη σας για την υποψηφιότητα του κυρίου Κουμουτσάκου; Συμφωνείτε με την άποψη της κυρίας Δούρου ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα δώσει «οξυγόνο στο ΠΑΣΟΚ»; Δεν επενδύω σε θεωρίες συνωμοσίας, έχουν ως βάση την υποτίμηση της συνείδησης του ψηφοφόρου και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι έξω από τον δικό μου. Με τον κύριο Κουμουτσάκο έχουμε βαθύτατες πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές όμως η αντιπαράθεση μας έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους υποψήφιους . Με αφορά το ποιος θα δώσει οξυγόνο σε μια κοινωνία που καταρρέει, στους νέους ανθρώπους, στους άνεργους, στο περιβάλλον, στην διαφάνεια, στην Αττική και όχι στην μικροπολιτική.
Το τζαμί, ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, τα Προσφυγικά στην οδό Αλεξάνδρας, το Πεδίον του Άρεως, το σχέδιο πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου είναι κάποια μόνο από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή πρόταση παρέμβασης από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ. για τα ζητήματα αυτά; Έχουμε πάρει ξεκάθαρες θέσεις για ζητήματα που αναφέρατε και επεξεργαζόμαστε βέβαια όσα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο σεβασμός στα δικαιώματα, αφού αναφέρατε το τζαμί, αποτελεί για εμένα απαράβατο όρο, δεν μπαίνουν υπό συζήτηση στις σύγχρονες δημοκρατίες, στην Ευρώπη που μέλος της – καλό είναι να υπενθυμίσουμε σε όσους ζητούν δημοψηφίσματα – είναι και η χώρα μας. Τα ζωντανά κομμάτια της ιστορίας της Αττικής, όπως είναι τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, ανήκουν σε όλους και δεν πρέπει να σβήσουν. Η ανάπτυξη που δεν σέβεται τον πολιτισμό και το περιβάλλον αποτελεί οπισθοδρόμηση. Αυτή είναι μια αφετηρία για τον τρόπο σκέψης μας που περικλείει την απάντηση σε ζητήματα που θέσατε και θα κούραζα με μεγάλες αναφορές.
Τί έχετε να πείτε για το φαινόμενο των «ανεξάρτητων υποψηφίων», εν όψει δημοτικών εκλογών αλλά και ευρωεκλογών; Γιατί τόσος αγώνας να αποκρύψει κανείς τις πολιτικές του καταβολές; Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πως είναι καθώς δεν βρίσκομαι σε αυτήν την θέση, μιας και δεν έχω κανένα λόγο να ντρέπομαι ή να αποκρύπτω τις δικές μου πολιτικές καταβολές. Απαντώ μόνο με ένα ρητορικό ερώτημα προς όσους ακολουθούν τέτοιες τακτικές: νομίζουν πως η μνήμη των πολιτών έχει διάρκεια ίση με εκείνη των χρυσόψαρων;