ArtistOpen

1. ΒΙΒΛΙΟ: Κλέψε σαν Καλλιτέχνης στο Ρομάντσο

Η Key Books παρουσιάζει το βιβλίο του Austin Kleon, ενός νεαρού συγγραφέα και καλλιτέχνη που γνωρίζει πως η δημιουργικότητα είναι παντού και για όλους. Ένα μανιφέστο για την ψηφιακή εποχή, του οποίου το θετικό μήνυμα, οι εικονογραφήσεις, οι ασκήσεις και τα παραδείγματα θα φέρουν κατευθείαν τους αναγνώστες σε επαφή με τη δημιουργική τους πλευρά. Θα μιλήσουν για το βιβλίο αλλά και για τις δικές τους επιρροές ο καθένας στον τομέα του οι: Γιώργος Γυπαράκης (εικαστικός), Δάφνη Ζουμπουλάκη (διευθύντρια της γκαλερί Ζουμπουλάκη), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (ηθοποιός-σκηνοθέτης) και ένα πρόσωπο- έκπληξη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος. Θα ακολουθήσει dj set από τους Λατέρνατιβ. Διαβάστε και το κείμενο της Αθηνάς Μικροπούλου που δημοσιεύσαμε εδώ.

Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, 216 7003325. Στις 20:00.

2. ΣΚΗΝΗ: Kyklos ensemble: Η ιστορία του στρατιώτη

Το θέατρο και η κλασσική μουσική ενώνονται με το μουσικοθεατρικό έργο του 1918 Η ιστορία του στρατιώτη  των Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σαρλ Φερντινάντ Ραμύζ για δέκα ξεχωριστές παραστάσεις.  Το σύνολο μουσικής δωματίου Κyklos βρίσκεται από χτες στη σκηνή μαζί με τη θεατρική ομάδα των αποφοίτων του Ωδείου Αθηνών Ω2, έχοντας για πρόλογο την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της σύνθεσης του Φάνου Δυμιώτη The Soldier’s Blues, εμπνευσμένο από το έργο του Στραβίνσκι.

Ωδείο Αθηνών– Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης- 2107240673- Καθημερινά στις 21:00-

Είσοδος: 10€, Μειωμένο: 2€ (για ανέργους και φοιτητές)

3. ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΣυνΤεχνίες στο CAMP

Εγκαίνια για την εικαστική έκθεση της Ελίνας Θεοδωροπούλου,  που θα πλαισιώνεται για τρεις μέρες από μουσικά σύνολα. Με πηγή έμπνευσης τις γραφιστικές παρτιτούρες του John Cage, τα εικαστικά συνδυάζονται με την κλασσική μουσική σε μια προσπάθεια αισθητικής επικοινωνίας του κόσμου με το ευρύτερο φάσμα της τέχνης. Πρόγραμμα Δευτέρας: Χρύσα Γρένδα – Ξένια Κουρκουμέλη, piano duo

(έργα των C. Debussy, M. Ravel, F. Poulenc)/  Θεόδωρος Μιλκόβ, μαρίμπα
(έργα των J.S.Bach, D. Scarlatti)/ Mερκούριος Καραλής, κλαρινέτο,
Κουαρτέτο Εγχόρδων “ΚΟΡΩΝΙΣ”
Ιωάννα Γαϊτάνη, 1ο βιολί, Στέλλα Καρυτινού, 2ο βιολί, Κρυσταλία Γαϊτάνου, βιόλα, Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο
(έργα των E.Grieg, J. Brahms).

CAMP – Ευπολίδος 4 και Απελλού 2, 2103247679- Διάρκεια συναυλιών: 20:00 – 23:00,

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 14:00 – 21:00- Είσοδος: για την έκθεση ελεύθερη, για τις συναυλίες με προαιρετική συνεισφορά.

4. ΗΧΟΣ: Το τραγούδι που σου έγραφα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα διήμερο μουσικό αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ και το ελληνικό αστικό τραγούδι του αρχοντορεμπέτικου μας ταξιδεύουν στην περίοδο του μεσοπολέμου. Τα επιλεγμένα κομμάτια του μικρασιάτη συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Σόνια Θεοδωρίδου, Νίνα Λοτσάρη, Κώστας Μακεδόνας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρος, Χρυσούλα Στεφανάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής.

Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνΒασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 2107282333- 20:30- Είσοδος14, 25,35,50 € (Διακεκριμένη), 7,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 9,50€ (65+, πολύτεκνοι)

23912_I_img_7034

5. ΟΘΟΝΗ: Μαύρο Ψωμί στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Στα πλαίσια του «Ισπανικού Κινηματογράφου α λα κάρτ» που διοργανώνει το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας, προβάλλεται σήμερα η ταινία του Αγουστί Βιγιαρόνγκα (2010), βασισμένη στο βιβλίο του Έμιλι Τεισιδόρ. Πίσω στον ισπανικό εμφύλιο, ο μικρός Αντρέου βρίσκει δυο πτώματα στο δάσος και προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από το θάνατο τους.

Ινστιτούτο Θερβάντες- Μητροπόλεως 23, Αθήνα- 7.30 μ.μ.- Είσοδος: ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις- δελτία εισόδου μισή ώρα πριν από την προβολή

6.  ΠΟΙΗΣΗ:  H Anne Carson στο Αμερικάνικο Κολλέγιο

H Καναδή Anne Carson διαβάζει τα ποιήματα της από το βραβευμένο της έργο Antigonick σε μια εκδήλωση στα πλαίσια μιας σειράς διαλέξεων στη μνήμη του Κίμων Φράιαρ, που για αυτή τη Δευτέρα θα εστιάσει σε μια πρωτότυπη διασκευή της Αντιγόνης του Σοφοκλή .

DEREE, Αμερικάνικο Κολέγιο- Γραβιάς 6, 2106009800, 19:00, Είσοδος: ελεύθερη.